JA og DSL er fusioneret med DM

Fusionen er trådt i kraft 1. januar 2023. Læs mere

Til indhold

Sådan kommer du godt tilbage fra barsel

Kom godt tilbage fra barsel
© Blackrancho

Det er en stor omvæltning at skulle tilbage på jobbet efter barsel. Uanset om du glæder dig til at komme i gang igen eller ej, så er det en ny situation for dig og for alle i familien. Læs med her, hvor karrierekonsulent Cecilie Cohrt giver gode råd til at komme tilbage på jobbet efter barsel.

Vi lægger ud med karrierekonsulent hos DM, Cecilie Cohrts, vigtigste budskab til barslende forældre: der findes ikke nogen rigtig måde at holde barsel på.

”Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Kun rigtig og forkert for dig og din familie. Der er ikke én succesfuld måde at holde barsel på, fordi alle er forskellige”, fortæller Cecilie, der tidligere har været frivillig ammerådgiver og derfor også kender til de bekymringer, man normalt ikke taler om på arbejdet.

Nogle glæder sig til at komme på arbejde, savner det undervejs og planlægger deres tilbagevenden allerede, når de går på barsel. Andre tænker ikke på arbejdet, mens de er på barsel, og kommer måske kun ind på kontoret for at vise baby frem. Fælles er, at det hele er helt i orden, så længe det føles rigtigt for dig og jer, fortæller hun.

Vende tilbage på job før ønsket tidspunkt

Nogle barslende forældre oplever, at de skal vende tilbage på jobbet, før de føler sig klar til det.

”De forældre, der oplever at skulle tilbage før ønsket tid, skal vide, at de ikke er alene. Man kan hurtigt føle sig framet som et egoistisk ottearmet mormonster, der ikke vil give den anden forælder noget af barslen eller som ikke prioriterer arbejdslivet højt nok. Selvom man egentlig bare vil det bedste”, forklarer Cecilie Cohrt.

Derfor skal man anerkende, at der er stærke følelser, der er på spil – for de er ikke forkerte:

”Lad dig selv være ked af det. Det kan være svært og hårdt og forlade sit barn, og det skal man ikke have dårlig samvittighed over”, siger hun.

En ide er derfor at prøve at konkretisere sine tanker og følelser. Spørg dig selv: Hvad er det, der presser mig i den her situation? Er det at opretholde amningen? Er det antallet af timer, man er væk? Eller noget helt tredje eller fjerde:

”Det er selvfølgeligt individuelt, hvad der er muligt. Men tænk over det og vid, at der er hjælp til en del af dine bekymringer. Du kan for eksempel ringe til en karrierekonsulent og få god sparring til, hvordan du får livet til at hænge sammen efter barslen”, forklarer Cecilie Cohrt.

Gode råd: Sådan kommer du godt tilbage fra barsel

Alle er forskellige – også når det kommer til barsel. Nogle råd vil sandsynligvis give mere mening for dig end andre råd, og det er kun naturligt.

1. Hold fri, når du er på barsel
Mange vil opleve, at barslen er den længste pause fra arbejdslivet, du vil opleve. Du skal ikke føle, at du skal bruge din barsel til karriereudvikling. Hold barsel, når du er på barsel.

2. Reflektér over dit arbejdsliv
Mange oplever, at det at få et barn ændrer rigtig mange ting og prioriteter, også i forhold til arbejdslivet. Tænk derfor over, når du er på barsel, hvilke arbejdsopgaver du gerne vil prøve. Måske har det nemlig ændret sig under barslen. Du må gerne gå efter de spændende arbejdsopgaver, når du kommer tilbage fra barsel.

3. Føl efter og konkretiser dine tanker
Hvis det presser dig at skulle tilbage på jobbet før ønsket tid, så er det okay. Det er ikke forkert, at det kan være svært at skulle forlade sit barn. Prøv derfor at konkretisere dine tanker så meget, så du ved, hvad der presser dig ved situationen. Og søg gerne hjælp hos fx en karriererådgiver, ammevejleder, økonomisk rådgiver eller familievejleder.

4. Udforsk dine muligheder
Når du har konkretiseret dine bekymringer og tanker, så undersøg om der kunne være nogle løsninger på dem: Kan det være en mulighed at starte på nedsat tid?