Sådan kommer du godt tilbage fra barsel

© Blackrancho

Del artikel:

Det er altid en overgang at skulle tilbage til arbejdslivet fra barselsperioden, fordi to dele af livet, der begge kræver deres, skal passe sammen på en ny måde. Læs her Teamleder for Karriere Cecilie Cohrts gode råd til at komme godt tilbage efter barsel.

Barsel kan godt være et felt, hvor man nemt kan føle sig personligt ramt, når det kommer en bunke gode råd, fordi det handler om noget af det mest sårbare, vi har: Vægtningen mellem relationen til vores børn og arbejdsidentiteten.

Og for mange skal de også vænne sig til den nye fordeling af barselsdagpengene, som trådte i kraft i august 2022.

Derfor er det ifølge Cecilie Cohrt, vigtigt at fortælle barslende forældre, at der ikke findes nogen rigtig måde at holde barsel på:  

”Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Kun rigtig og forkert for dig og din familie. Der er ikke én succesfuld måde at holde barsel på, fordi alle er forskellige,” fortæller Cecilie, der tidligere har været frivillig ammerådgiver og derfor også kender til de bekymringer, man normalt ikke taler om på arbejdet.

Nogle glæder sig til at komme på arbejde, savner det undervejs og planlægger deres tilbagevenden allerede, når de går på barsel. Andre tænker ikke på arbejdet, mens de er på barsel, kommer kun ind på kontoret for at vise baby frem og får en knude i maven ved tanke om adskillelse og daginstitution. Fælles er, at det hele er helt i orden, hvor det føles rigtigt for dig og jer, fortæller hun.    

Vende tilbage på job før ønsket tidspunkt  

For nogle barslende forældre betyder det, at de skal vende tilbage på jobbet, før de føler sig klar til det. 

”De forældre, der oplever at skulle tilbage før ønsket tid, skal vide, at de ikke er alene. Man kan hurtigt føle sig framet som et egoistisk ottearmet mormonster, der ikke vil give den anden forælder noget af barslen. Selvom man egentlig bare vil det bedste,” forklarer Cecilie Cohrt.  

Derfor skal man anerkende, at det er stærke følelser, der er på spil – for de er ikke forkerte:  

”Lad dig selv være ked af det. Det kan være svært og hårdt og forlade sit barn, og det skal man ikke have dårlig samvittighed over,” siger hun.  

En ide er derfor at prøve at konkretisere sine tanker og følelser. Spørg dig selv: Hvad er det, der presser mig i den her situation? Er det at opretholde amningen? Er det antallet af timer, man er væk? Eller noget helt tredje eller fjerde: 

”Det er selvfølgeligt individuelt, hvad der er muligt. Men tænk over det og vid, at der er hjælp til en del af dine bekymringer. Du kan for eksempel ringe til en karrierekonsulent og få god sparring til, hvordan du får livet til at hænge sammen efter barslen,” forklarer Cecilie Cohrt.

Gode råd: Sådan kommer du godt tilbage fra barsel

Alle er forskellige – også når det kommer til barsel. Nogle råd vil sandsynligvis give mere mening for dig end andre råd, og det er kun naturligt.

Hold fri, når du er på barsel 

Mange vil opleve, at barslen er den længste pause fra arbejdslivet, de får. Du skal ikke føle, at du skal bruge din barsel til karriereudvikling. Det er okay at holde barsel, når du er på barsel. Barsel er benhårdt mere-end-fuldtidsarbejde for de fleste. 

Reflektér over dit arbejdsliv

Mange oplever, at det at få et barn (til) ændrer rigtig mange ting og prioriteter, også i forhold til arbejdslivet. Og det kan du bruge til at blive klogere om dig selv: Hvor er dit drive, hvordan ser du organisationen her lidt på afstand, hvad vil du gerne have som opgaver fremover. Og husk: Du skylder ikke, fordi du har været på barsel.

Føl efter og konkretiser dine tanker 

Hvis det presser dig at skulle tilbage på jobbet, så er det okay. Det er ikke forkert, at det kan være svært at skulle forlade sit barn. Prøv derfor at konkretisere dine tanker så meget, så du ved, hvad der presser dig ved situationen. Og søg gerne hjælp hos fx en karriererådgiver, ammevejleder, økonomisk rådgiver eller familievejleder. 

Det er en fase

Hvis du lige har fået et barn, er det en sætning, du har hørt rigtig mange gange! Men den gælder også for dig selv. Hvis du føler dig som en lidt trættere, koncentrationsplaget, hamsterhjulsramt (men stadig ambitiøs) udgave af dig selv, så vid at det går over igen. Så giv dig selv den gave at lade dig være i den fase, du er i nu og tage hensyn til ‘nutids-dig’ og ikke fortiden eller fremtiden.

Brug for karriererådgivning ifm. barsel?

Book en karrieresamtale med vores rådgivere, og få råd og vejledning om din barsel.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}