Hvilken løn skal du have i dit første job?

Del artikel:

Ved du, hvad du kan forvente i startløn? Det er en vigtig viden at have, når du skal til din første lønforhandling. Læs med her – og bliv klogere.

At gå fra at være studerende til nyuddannet er en stor omvæltning - ikke mindst økonomisk. Det letter naturligvis på kontoen, når du overgår fra SU til fuldtidsarbejde, men det kan også være svært at vide, hvilken løn du kan forvente – og forlange – når du starter i dit første job.

Du har selvsagt ikke den samme erfaring som personer, der har været på arbejdsmarkedet i mange år, og derfor oplever vi, at mange nyuddannede er usikre på at gå til den første lønforhandling.

I tabellerne herunder kan du blive klogere på, hvor startlønnen ligger for en lang række brancher - både i den private og den offentlige sektor.

Selvom tallene fungerer som et godt pejlemærke for, hvad du kan forvente, så sørg altid for at tage din fagforening med på råd, før du skriver under på ansættelseskontrakt!

Her tænker vi ikke kun på, om lønnen er rimelig, men også om der er andre forhold, du skal være opmærksom på.

Vi ønsker nemlig, at du kommer godt i gang på arbejdsmarkedet.

Tjek din løn

Har du tjek på din løn? Ved du hvad dit lønniveau er for din branche? Skal du bruge et udgangspunkt for din lønforhandling?

Hvad kan du tillade dig at bede i løn som nyuddannet?​

Brug vores guide som forberedelse inden din første lønforhandling. Guiden indeholder dugfriske tal fra DM's lønundersøgelse, hvor du kan se, hvad gennemsnitslønnen er for DM's nyuddannede medlemmer og bruge det som benchmark.

Onlinekursus om lønforhandling

DM har udviklet et e-læringsværktøj, hvor vi giver gode råd til, hvordan du griber en lønforhandling an, før, under og efter selve forhandlingen. Første gang du besøger onlinekurser.dk, skal du tilmelde dig og oprette en profil.

Offentlig ansat?

Er du nyuddannet og på vej ind på det offentlige arbejdsmarked, skal du læse videre på Lønstatistik og løntabeller

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje