Spring menu over

Sygdom og fravær

Del artikel:

Hvis du bliver syg pga. din graviditet eller barsel har du visse rettigheder.

Sygdom og fravær under graviditet

Hvis du under din graviditet går til forebyggende graviditetsundersøgelser hos læge eller jordemoder i din arbejdstid, har du ret til fravær og dagpenge for den tid du bruger. Det er dog en betingelse, at undersøgelserne ikke kan finde sted uden for den normale arbejdstid. Det samme gælder ved fravær fra arbejdet på grund af undersøgelser med henblik på behandling for barnløshed. Dagpengene udbetales af din arbejdsgiver – og ikke det offentlige. De fleste vil dog have ret til fuld løn til disse undersøgelser.

Hvis lægen vurderer, at graviditeten har et sygeligt forløb, eller hvis dit arbejde medfører en risiko for fostret, har du som gravid kvinde ret til fravær fra arbejdet.

Under dit fravær kan du få barselsdagpenge, hvis du opfylder betingelserne herfor. Hvis du får løn under fraværet, kan din arbejdsgiver i stedet få refusion af dine barselsdagpenge.

Du kan læser mere herom på borger.dk.

Sygdom under orlov

Hvis du som mor bliver syg under din barselssorlov, forlænges overloven ikke.

Hvis du som mor har sygefravær fra arbejdet efter barselsorlovens udløb, betragtes dette fravær som almindelig sygdom, også selvom sygdommen måtte være begrundet i fødslen. Der skelnes således ikke mellem sygdom, som kan føres tilbage til fødslen og øvrig sygdom.

I særlige tilfælde kan far indtræde i mors fraværs- og dagpengeret, hvis mor dør eller på grund af sygdom bliver ude at stand til at passe barnet. Kontakt Udbetaling Danmark eller se på Borger.dk under overskriften “Sygdom under graviditet eller barsel” for nærmere oplysninger.

Sygdom under orlov Barns sygdom (hospitalsindlæggelse)

Som forældre kan I forlænge orloven, hvis jeres barn bliver indlagt på hospitalet. Det gælder dog kun indtil barnet er 46 uger, og hvis I ikke går på arbejde imens.

Orloven kan forlænges med den periode, barnet er indlagt. I kan højst forlænge orloven i 3 måneder tilsammen.

Det kun er selve indlæggelsen på hospitalet, der giver denne mulighed. Bliver barnet sendt hjem på fx tidligt hjemmeophold (THO), bliver de dage ikke regnet med.

For at du kan udsætte orloven med ret til barselsdagpenge, skal du sende dokumentation for barnets indlæggelse fra hospitalet. Det er vigtigt, at indlæggelses- og udskrivelsesdatoen står på dokumentationen.

Særligt for far eller medmor

Bliver dit barn indlagt under dine 2 ugers orlov ved fødslen, kan du afbryde orloven og starte på dine op til 22 ugers orlov i stedet, da de 2 ugers orlov ved fødslen ikke kan forlænges. De 2 ugers orlov ved fødslen skal i øvrigt være afholdt, inden barnet er 10 uger, ellers mistes de.

Du skal kontakte din arbejdsgiver og aftale det, hvis du vil bruge af dine 22 ugers orlov, mens barnet er indlagt. Husk også at give din arbejdsgiver besked med det samme, når barnet kommer hjem fra hospitalet.

Barselsdagpenge eller løn

Hvis du udsætter din orlov grundet barnets hospitalsindlæggelse, har du ret til barselsdagpenge. En eventuel lønret kan følge af din ansættelseskontrakt, personalehåndbog eller overenskomst.

Hvis I vil arbejde under indlæggelsen

Hvis I går tilbage på arbejde, mens barnet er indlagt, kan I i stedet udsætte den resterende orlov med barselsdagpenge til efter udskrivelsen. For at bruge den mulighed skal jeres barn være udskrevet senest 60 uger efter fødslen. Det gælder også for far eller medmors 2 ugers orlov ved fødslen.

 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje