Distanceledelse er et vilkår for de fleste ledere. Læs om dine muligheder og udfordringer med ledelse online og få gode råd til din virtuelle ledelsesstil.
Efter coronakrisen arbejder vi mere og mere hjemmefra, og det stiller nye krav til dig som leder. God distanceledelse handler om at skabe tætte relationer og stærke fællesskaber. For dig som leder betyder det et større fokus på kompleksiteten i at lede hybridt.
Her får du seks råd til god distanceledelse, som du kan reflektere over, drøfte med lederkolleger og dit team og ikke mindst selv afprøve.
1. Ram rammerne
Få styr på rammerne for det det hybride samarbejde. Lad opgaverne være styrende for i hvilket omfang det giver mening at arbejde hjemmefra. Hav fælles fysiske møder jævnligt hvis det er er muligt.
Vær obs. på retfærdighedsfølelsen, er der nogle der ikke har fleksibilitet som mulighed og ”skummer” i periferien og ”ubevidst” modarbejder den hybride samarbejdsadfærd. Vær fleksibel og find noget andet fleksibilitet til dem. Vi skal tale om hvad fleksibilitet kan for os og hvad det ikke kan – hvordan sikrer vi fællesskabet i det fleksible?
2. Arbejd med metakommunikation
Vær eksplicit om jeres forskellige kommunikationsformer. Drøft hvad I forventer af hinanden. Hvordan holder vi gode hybride møder, hvad med mails i weekenden? Hvornår lyser man grøn på chatten og kan afbrydes af hvem som helst – derhjemme og i storrummet? Hvordan foretrækker du din 1-1, online, f2f eller som walk and talk? Kommuniker om kommunikationen.
3. Dyrk den hybride mikroadfærd
Vær efter hinanden på den kærlige og aftalte måde.
Når du ved kaffemaskinen har snakket med Lone og Peter om hvordan I griber mødet med kunden an på fredag – så husk lige at aftale hvem der ringer til Lars, der arbejder hjemme i dag og brief ham om jeres overvejelser.
4. Brug ROTI modellen (return of time invested)
Slut jeres hybride møder af med 5 minutters fokus på om tiden har været godt givet ud. Har alle været involveret, er blevet set, hørt & engageret. Hvis ikke hvad kan så justeres? Er det vores mødekultur, teknikken eller den manglende dagsorden?
5. Dyrk det virtuelle isbjerg
I det virtuelle og hybride samarbejde er der øget rum for fortolkninger, misforståelser og andet godt til den mentale ”sorte bog”. Vær skarp på nysgerrigheden når kollegaen ikke leverer til tiden og chefen ikke svarer på din mail. Hvad kunne ”de gode grunde” være til det. Spørg fremfor at gætte eller tolke frit.
Vær selv transparent om dit isbjerg, hvad er dine gode grunde til du ikke når deadline eller er stille på mødet efter at du har sovet dårligt de sidste dage.
6. Øv jer og lær
Se de næste par måneder som et eksperimentarium for en ny samarbejdsform der skal testes og justeres i fælleskab. Vigtigst er at du som leder, ikke bliver opgivende og tvinger alle folk permanent ind på kontoret i frustration og i egen comfort zone. Leg, lær og høst selv de gode gevinster og dyrk din egen fleksibilitet - det bliver du en bedre hybrid leder af!
Kilder: Erhvervspsykolog Mads Schramm, forfatter til ”Kort & Godt om Virtuel ledelse”, ”The virtual coffee break” og “Virtuel ledelse – skab resultater, synlighed og nærvær på afstand” og chefkonsulent og ledelsesrådgiver Annette Schmidt Højby, DM.
Håndbog om distanceledelse
Få endnu flere gode råd til at lede på distancen i vores håndbog.
Håndbogen er skrevet tilbage i 2021 under corona – men er stadig relevant og proppet med gode råd fra en række DM-medlemmer, der til daglig arbejder som ledere.
© Lasse Martinussen