6 gode råd: Sådan går du på barsel

Del artikel:

Få inspiration til, hvordan du som leder kommer bedst muligt på barsel og tilbage fra barsel.

1. Hold dig orienteret

Hold dig løbende opdateret med, hvad der sker af større ændringer på din arbejdsplads, mens du er på barsel. Er der fx en ny politik eller strategisk agenda? Nyansatte ledere og medarbejdere? Det kan være svært som leder at være ude af ”loopet”, så find en måde, der passer til dig, hvor du både er på barsel, og hvor du også kan følge med i det vigtigste på din arbejdsplads. Det kan fx være gennem jeres intranet, kontakt til en god lederkollega eller gennem din chef.

2. Vær i kontakt med din chef

Hold gerne løbende kontakt med din chef, direktør eller bestyrelsesformand. Både under, op til og i afslutningen af din barsel.

  • Kontakten op til barslen skal bruges til at forventningsafstemme. Hvordan forventer du, at du og din chef holder kontakten? Og hvad forventer chefen af dig, imens du er på barsel?
  • Kontakten under barslen skal bl.a. bruges til, at du holder dig opdateret med, hvad der sker på arbejdspladsen. Samtidig er dialogen mellem dig og din chef med til at pleje jeres relation og samarbejde.
  • Kontakten op til afslutningen af barslen skal du bruge til at vende de refleksioner, du har haft under din barsel fx om nye indsatser, strategijusteringer, arbejdsområder eller opgaver, som du måske kunne tænke dig at byde ind på.

3. Reflekter under barslen

Barslen er et godt tidspunkt til at reflektere over, om det du laver, også fortsat er det du helst vil. Det skal selvfølgelig ikke være i sådan en grad, at du ikke fokuserer på din barsel, men det er for mange ledere en sjælden mulighed for at se tingene lidt på afstand. Det kan fx være, at du gerne vil have nye udfordringer, en ny balance eller fleksibilitet, efteruddannelse eller måske prøve kræfter med et andet lederjob.

Har du brug for sparring er du altid velkommen til at ringe i karrierevagten på 38 15 66 00 eller booke en karrieresamtale 

4. Besøg arbejdspladsen

Af flere grunde kan være en god idé at tage dig tid til at besøge arbejdspladsen, imens du er på barsel. For det første kan det være rigtig hyggeligt for både dig og dine kollegaer at ses undervejs i barslen.

For det andet kan det være en god mulighed for at få en føling med, hvad der sker på arbejdspladsen, og hvordan stemningen er. Ved et besøg oplever du det på en anden måde end gennem mails og møder med din chef.

Det kan også have et selvstændigt formål at dine medarbejdere oplever, ser og hører, at du har lyst til at besøge arbejdspladsen.

5. Forhandl løn under barsel

Husk den årlige lønforhandlingssamtale, også når du er på barsel. Følger det af din overenskomst eller kontrakt, at der er ret til en årlig lønforhandling, er det vigtigt, at du aktivt forholder dig til, om du ønsker at indstille dig selv. Det skal ikke være barslen, som holder dig tilbage.

Du kan tage udgangspunkt i dine resultater og faglige udvikling inden du gik på barsel, og bygge din argumentation op omkring din performance. Måske du har fået flere medarbejdere, eller nye ansvarsområder i din portefølje. Det er alt sammen indikationer på, at der skal ske noget med din løn.  

Hvis du vil vide mere om lønforhandling, har du som medlem af DM gratis adgang til DM’s e-læringsvideoer om lønforhandling

Her får du viden og konkrete tips, som du kan bruge i din forberedelse af din kommende lønforhandling.

6. Kom til netværksmøder

Mange ledere er medlem af og har stort udbytte og glæde af netværksmøder. Det er her, du kan få sparring på dine idéer eller inspiration til nye. Du kan styrke dit netværk og positionere dig i det og få ny faglig viden - også når du er på barsel.

I DM er der særlige barselsnetværk men også ledernetværk og netværk, der udspringer af særlige temaer eller fagligheder. I de fleste er det muligt at have sit barn med.

 

Kilder: Chefkonsulent i DM Annette Schmidt Højby og konsulent i DM Trine Lund Niegel.

Har du en medarbejder, der skal på barsel?

Læs vores guide til, hvordan du hjælper din medarbejder godt på barsel og tilbage til jobbet igen

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje