Spring menu over

Hvad er vigtigt for de unge generationer når det kommer til ledelse?

Del artikel:

Hvordan leder du bedst muligt de unge generationer? Få vores 7 gode råd her.

I dagens arbejdsmiljø udgør unge medarbejdere en stadig større del af arbejdsstyrken, og deres tilgang til arbejde, forventninger og værdier adskiller sig ofte fra tidligere generationer. Det skaber både udfordringer og muligheder for dig som leder. Det er vigtigt at anerkende og forstå de forskellige perspektiver, som forskellige generationer bringer med sig. Det indebærer ikke kun en forståelse af de forskelle i værdier og motivationsfaktorer, men også en tilpasning af din ledelsesstil for at imødekomme de unges behov og forventninger.

1. Plads til det uperfekte

Det er væsentligt for unge medarbejdere at arbejde i et miljø, hvor det er acceptabelt at begå fejl, da disse ses som værdifulde læringsmuligheder. Som leder bør du aktivt fremme en kultur, hvor forsøg og fejltagelser er en del af udviklingsprocessen. Del dine egne erfaringer med fejl og hvordan du har lært af dem, hvilket kan hjælpe med at afmystificere fejl og styrke en kultur af åbenhed og kontinuerlig forbedring.

2. Fladt hierarki

I dagens dynamiske arbejdsmarked sætter unge pris på en arbejdsplads med mindre hierarkisk struktur, hvor der er plads til åben dialog og hvor deres ideer og bidrag værdsættes uanset deres anciennitet. Det er vigtigt at indrette organisatoriske strukturer, der understøtter denne tilgang, og at du som leder er tilgængelig og åben for dialog. Dette inkluderer regelmæssige møder, hvor unge medarbejdere har mulighed for at udtrykke deres ideer og få feedback, hvilket ikke kun fremmer innovation, men også øger deres engagement og tilhørsforhold til virksomheden.

3. Bed om deres perspektiver

Som leder er det vigtigt at tage initiativ til inkluderende dialog, ikke kun for at opretholde en positiv atmosfære på arbejdspladsen, men også for at vise interesse for din medarbejderes perspektiver og trivsel. Det er især vigtigt for de unge ansatte som også kan bringe nye perspektiver og ideer til arbejdspladsen, hvilket kan være værdifuldt. Ved at skabe en åben dialog viser du engagement og skaber tillid, hvilket kan bidrage til den unge medarbejders engagement og tilknytning til arbejdspladsen.

4. Dyrk autonomi

At give unge medarbejdere ansvar for deres egne opgaver og være åben for deres input i planlægningen af deres arbejde er afgørende for at skabe et motiverende arbejdsmiljø. Ved at inddrage de unge medarbejdere i beslutningsprocesserne viser du tillid til deres evner og dømmekraft, hvilket kan øge deres selvtillid og selvstændighed på arbejdspladsen. For at understøtte dette kan du som leder tilbyde de nødvendige ressourcer og støtte, samtidig med at du opretholder en balance, så de ikke føler sig overladt til sig selv. Denne tilgang kræver regelmæssig feedback og anerkendelse af deres indsats, hvilket hjælper med at bevare deres motivation og engagement i arbejdet.

5. Skab udviklingsmuligheder

Kontinuerlig læring samt personlig og professionel udvikling betyder meget for unge medarbejdere. At tilbyde muligheder bidrager til at styrke deres faglige færdigheder. Som leder bør du derfor gøre brug af de muligheder I har såsom uddannelse, mentorordning, nye projekter, indflydelse på arbejdsopgaver og arbejdsgange, der understøtter de unge medarbejderes vækst.

6. Fleksible arbejdsformer

Fleksible arbejdsformer er meget efterspurgte hos de unge medarbejdere, der sætter pris på frihed og autonomi. Den stigende accept af fjernarbejde og fleksible arbejdsplaner kan give dig som leder mulighed for at imødekomme de unges præferencer og opretholde trivslen på arbejdspladsen. Ved at tilbyde fleksible arbejdsformer viser du også tillid til medarbejderne. Det styrker de unges følelse af autonomi og tilknytning til virksomheden.

7. Giv konstruktiv feedback

At give konstruktiv feedback er en afgørende ledelsesopgave, især når det kommer til unge ansatte. En åben og transparent kommunikationskultur er med til at opbygge tillid og engagement blandt unge medarbejdere. Som leder bør du aktivt opmuntre til åben dialog og feedback og skabe et miljø, hvor de unge medarbejdere føler sig trygge ved at udtrykke deres tanker og ideer. Det er vigtigt at huske, at feedback kan være en udfordrende proces for både dig, der giver den, og den, som modtager den. Derfor er det nødvendigt at begrunde feedbacken og have en dialog om, hvordan opgaver løses på en god måde.

 

Skrevet af Izabela Henriques, Juniorkonsulent og Annette Schmidt Højby, Chefkonsulent

 

Kilder:

https://www.lederweb.dk/5-ting-unge-forventer-af-deres-leder/?link_id=566a9624-abe8-41ac-ba6a-c691d8d7715f

Sociolog Emilia van Hauen 

Erhvervsforsker Søren Schultz Hansen

Se også vores artikel med Emilia van Hauen om ledelse på tværs af generationer

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje