Som leder er det din opgave at rammesætte din medarbejders rolle. Det er især vigtigt når din medarbejder er nyuddannet eller ny på arbejdsmarkedet. Få vores 5 gode råd her.
1. Læg en plan for den første tid
Det er vigtigt, at den unge bliver introduceret til arbejdsfællesskabet og til, hvordan I gør tingene på en sikker og sund måde hos jer. Brug en plan til at sikre, at den unge bliver klædt på til at løse opgaverne og får den nødvendige instruktion og løbende opfølgning.
2. Inviter til dialog
Den unge nyansatte kan bidrage til at styrke jeres arbejdsmiljøindsats og se på arbejdspladsen med friske øjne. Det er derfor vigtigt for både arbejdsplads og dig som leder - og for fastholdelsen af den unge nyansatte medarbejder, at du tager initiativ til dialog om arbejdet og arbejdsmiljøet.
3. Opstil krav og forventninger
Den unge nyansatte har ofte brug for mere støtte og opmærksomhed end kollegaer med mange års erfaring. Derfor er det vigtigt, at du og arbejdspladsen fra starten er tydelige om, hvad I har af krav og forventninger til arbejdsindsats og udførelse af arbejdsopgaver. Og at I inddrager den unge i en løbende forventningsafstemning.
4. Vær den gode rollemodel
Du som leder har faglige og sociale kompetencer, der er vigtige at sætte i spil. Unge nyansatte gør typisk som deres kollegaer og ledere, når de løser en opgave. Det er derfor vigtigt, at alle – både du som leder og medarbejderne er gode eksempler på, hvordan arbejdet udføres på en sikker og sund måde.
5. Giv konstruktiv feedback
Brug både instruktionen og den daglige snak til at give den unge nyansatte feedback. Feedback kan være en svær størrelse for både den, der giver, og den, der tager imod. Derfor er det vigtigt at begrunde feedbacken og have dialog om, hvordan opgaverne løses på en sikker og sund måde.