Spring menu over

Hvordan kan du som leder forebygge krænkende adfærd

Del artikel:

Krænkende adfærd på arbejdspladsen er et alvorligt problem, der kan have store konsekvenser for både den enkelte medarbejder og for organisationen som helhed. Ifølge Ditte Darko, selvstændig erhvervspsykolog med ekspertise inden for krænkende adfærd, er det vigtigt, at ledere arbejder med forebyggelse.

Krænkende adfærd kan tage mange former, herunder seksuel chikane, mobning og andre former for nedværdigende opførsel. Det kan foregå både på arbejdspladsen og i fritiden, ligesom det kan være relateret til faktorer som køn, etnicitet, handicap eller seksualitet. Hvis en medarbejder føler sig udelukket eller ydmyget og ikke effektivt kan gribe ind og sige fra, kan der over tid skabes et ubehageligt arbejdsmiljø. En pointe fra Ditte Darko er, at det ikke nødvendigvis er hensigten bag handlingerne, men medarbejderens oplevelse af disse handlinger, der afgør hvorvidt de er acceptable. Det kan desuden forekomme i alle typer af organisationer og brancher, og det er derfor lederen der skal sikre, at der er klare rammer og retningslinjer på plads.

Som leder er du nemlig ansvarlig for at sikre et forsvarligt arbejdsmiljø, og det kræver en proaktiv tilgang til forebyggelse af krænkende adfærd. Det er et juridisk men også etisk ansvar, for konsekvenserne af krænkende adfærd kan være længerevarende sygdom og dårlig trivsel for dine medarbejdere som dermed kan påvirke organisationens effektivitet og omdømme negativt. Her er fire konkrete råd fra Ditte Darko til, hvordan ledere kan forebygge krænkende adfærd på arbejdspladsen:

1. Sig dine forventninger højt

Som leder er det vigtigt, at du siger dine forventninger højt. Det er sjældent nok at skrive virksomhedens holdning til krænkende adfærd i en politik eller medarbejderhåndbog. Sig fx højt at du forventer, at den enkelte medarbejder siger fra over for krænkende adfærd eller beder om hjælp til at gøre det, og at forebyggelse er en fælles opgave på arbejdspladsen. Det er også vigtigt, at du fortæller om dine egne forventninger til dig selv i forhold til dit ansvar for at håndtere eventuelle sager.

2. Tag dialogen før noget sker

Det kan gøre en stor og positiv forskel, at du som leder taler med dine medarbejdere om, hvad et trygt arbejdsrum er for dem. Skab rum for drøftelser og hav dialoger om jeres værdier og ønsker for en god arbejdsplads. I den forbindelse kan du også tydeliggøre, hvor man som medarbejder, kan hente hjælp og støtte, hvis man oplever, at arbejdsmiljøet er utrygt eller ubehageligt. At tage dialogen før noget sker, er en af de bedste ting, du som leder kan gøre for at forebygge, at problemer udvikler sig til krænkende adfærd på jobbet. 

3. Vær systematisk med arbejdsmiljøarbejdet 

Som leder er det dit ansvar at sikre, at arbejdsmiljøet er forsvarligt både fysisk og psykisk. Dette kræver, at du har en plan for forebyggelse og løbende skaber mulighed for at holde dialogen om det gode arbejdsmiljø i gang. Én samtale for tre år siden er ikke nok, tværtimod kræver forebyggelse systematik og vedholdenhed. Planlæg hvornår og hvordan I kan holde dialogen kørende fx på temadage, møder, onboarding af nye medarbejdere mv.

4. Opsøg viden og værktøjer

Det kan være både nødvendigt og give dig større ro i maven at opsøge viden og værktøjer om håndtering og forebyggelse af krænkende adfærd, inden skaden sker. Tag kurser eller videreuddannelse i forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd eller hvordan du skaber et godt psykosocialt arbejdsmiljø. Når forebyggelse fejler og sager håndteres dårligt, skyldes det ofte manglende viden hos lederen og andre vigtige aktører. Det er dit ansvar som leder at sikre et arbejdsmiljø uden krænkende adfærd, og det kræver videreuddannelse, da de fleste ledere ikke er 'født' med denne viden.

Ved at implementere disse råd kan du som leder skabe et forsvarligt og inkluderende arbejdsmiljø, hvor krænkende adfærd minimeres, og hvor medarbejdere føler sig trygge og respekterede. Det handler om at være tydelig i sine forventninger, tage dialogen i god tid og søge ny viden og værktøjer. Som Ditte Darko påpeger, er det en fælles opgave at skabe et sundt arbejdsmiljø, og det ansvar du har som leder, er afgørende i denne proces.

Skrevet af Ditte Darko, Erhvervspsykolog og Izabela Henriques, Juniorkonsulent

 

Kilde: Ditte Darko, Erhvervspsykolog Dittedarko.dk

Læs også om hvordan du som leder håndterer krænkende adfærd, hvis det sker

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje