Få ideer og gode råd til, hvordan du forbereder dig til samtalen – og hvad du skal være opmærksom på undervejs.
Har du styr på de svære spørgsmål?
Få vores råd til, hvordan du svarer på de svære spørgsmål til jobsamtalen
Du er blevet kaldt til samtale, fordi du er fagligt kvalificeret og har en spændende profil. Og selv om jobsamtalen oftest cirkler om faglige spørgsmål, er det i lige så høj grad din personlighed og kemien mellem dig og ansættelsesudvalget, der tæller.
Der er ingen faste regler for et ansættelsesforløb. Ofte vil ansættelsesudvalget bestå af den nærmeste leder, en kommende kollega og eventuelt en tillidsrepræsentant. Virksomhederne indkalder typisk 5-6 kandidater til første samtale, og det er også meget normalt, at der både er en første og anden samtalerunde.
Inden samtalen
-
Få navn, stilling og antal på deltagerne i ansættelsesudvalget, så du kan researche deres baggrund. Brug også den research, du foretog dig, da du skrev din ansøgning, så du får et grundigt billede af virksomheden og jobsamtalesituationen.
-
Formulér budskaber og spørgsmål, som du vil præsentere for chefen, tillidsrepræsentanten, din kommende kollega og sekretæren. Overvej, hvad du vil fremhæve som det vigtigste ved dig selv.
-
Læs op på stillingsopslaget, din ansøgning og dit cv. De er alle tre afsæt for samtalen. Overvej hvilke punkter i din ansøgning, der kan give anledning til spørgsmål.
-
Forbered dig mentalt og fysisk. Vær udhvilet, kom i passende god tid, vær varm i krop og stemme og repetér de vigtigste facts om virksomheden.
-
Forsøg at forberede dig på det uventede. Vær til stede. Selv om du er velforberedt, kan du ikke forudse alt. Acceptér, at det er sådan – også for dine konkurrenter.
I nogle tilfælde skal du igennem en test i forbindelse med en jobsamtale.
Under samtalen
-
Det er udvalget, der styrer tiden, og specielt i de første og sidste minutter gælder det om at have situationsfornemmelse og forsøge at matche deres dagsorden så perfekt som muligt.
-
Vis, at du både kan være den lyttende og den initiativrige, udadvendte.
-
En case eller en opgave med udgangspunkt i en tænkt situation på den kommende arbejdsplads er ofte en del af en samtale. Hvis du får mulighed for at forberede casen hjemmefra, er det vigtigt, at du bruger tid på den og medbringe relevante materialer. Hvis du bliver bedt om at tage stilling til casen under selve samtalen, skal du tænke højt, mens du opregner faldgruber, mulige veje og kontaktpersoner. Ansættelsesudvalget forventer ikke en bestemt løsning, men en vilje til at spille med.
-
"Har du afsluttende spørgsmål?" er ikke en opfordring til at krydsforhøre panelet omkring økonomi, medarbejderpolitik, efteruddannelse og arbejdsopgaver. Brug tidspunktet til at stille vigtige, afklarende spørgsmål – fx om det videre ansættelsesforløb. Benyt også meget gerne anledningen til at opsummere dine vigtigste budskaber på en passende måde, så du efterlader et godt sidste indtryk.
-
Svære spørgsmål som "Kan du nævne tre svage sider?", kan være svære at komme udenom. Du kan også blive spurgt til ledighed, huller i cv eller barsel. Forbered troværdige svar, der ikke diskvalificerer. Svar på spørgsmålene – ikke mindst for at begrænse din nervøsitet.
-
Din fremtræden bliver også vurderet: din stemme, dit håndtryk, dit kropssprog, din øjenkontakt. At der er nerve i din fremtræden er positivt, men hvis nerverne blokerer for dine tanker og låser din krop, er det et problem. Tag en dyb indånding.
-
Din påklædning har også betydning for det samlede indtryk. Vælg tøj, du føler dig godt tilpas i, og som ligger i tråd med arbejdspladsens dresscode. Vær hellere for formel end for uformel, så du signalerer, at du tager samtalen alvorligt.
Få sparring, hvis du skal til jobsamtale
Skal du til jobsamtale, og har du brug for sparring? Kontakt DM på 38 15 66 00 eller dm@dm.dk og få rådgivning om, hvordan du forbereder dig til samtalen.