5 gode råd: Sådan taler du personligt med chefen
"Mange ledere er glade for, at vi deler mere, fordi vi er lettere at lede, når chefen ved, hvad der foregår," siger ledelsesrådgiver Karen Christina Spuur. Foto: Privat.
Hvordan taler du personligt med chefen – uden at det bliver grænseoverskridende for dig og din chef? Få de bedste råd fra ledelsesrådgiver Karen Christina Spuur.
I takt med at nye generationer træder ind på arbejdsmarkedet, bliver der skubbet til forventningerne til relationen mellem chefer og medarbejdere.
Det er simpelthen blevet mere almindeligt at dele personlige sider af sit liv med chefen.
Mens mere erfarne medarbejdere og chefer i højere grad er opdraget til at opdele det professionelle og personlige liv, er balancen for den yngre generation mere flydende.
Det vurderer Karen Christina Spuur, der er selvstændig ledelsesrådgiver og forfatter.
“Den yngre generation går mere helstøbte på arbejde og er ikke vant til at navigere i et skarpt opdelt hierarki, hvor man lader privatlivet blive derhjemme,” siger hun.
“Hvis vi får skabt en forståelse for det, er det meget nemmere at være i for begge parter – og så er vi også nemmere at lede, når chefen ved, hvad der foregår.”
Karen Christina Spuur ser en vigtig pointe i, at man stadig har hver sin personprofil og erfaringsbase at trække på – man er ikke automatisk på én bestemt måde på grund af sin generation.
Og ved at tale personligt med hinanden kan vi skabe stærkere relationer og en bedre forståelse for hinandens behov og forventninger. Men der er også faldgruber, som er værd at være opmærksom på.
Så hvordan skal du som medarbejder gribe samtalen an?
Her får du Karen Christina Spuurs bedste råd.
1. Afstem forventningerne – hurtigst muligt
Du kan komme meget i forkøbet ved at afklare din relation til chefen tidligt – ideelt set allerede inden ansættelsen.
Sæt rammen for, hvordan du ønsker jeres samarbejde, så I er på bølgelængde fra start af.
“Man kan undgå mange misforståelser, hvis man tager det i opløbet, og så er der heller ingen skuffede forventninger,” siger Karen Christina Spuur.
“Du kan allerede under jobsamtalen spørge ind til, hvordan chefen håndterer det, hvis en medarbejder har personlige udfordringer, som påvirker dem på jobbet. Det giver dig en fornemmelse for chefens tilgang og lederstil – inden du har sagt ja til jobbet.”
2. Vær tydelig om dine behov
Hvis du er ny på arbejdspladsen eller i tvivl om, hvor grænsen går, så tag snakken. Vær ikke bange for at spørge ind. Det er en god at måde at forebygge misforståelser.
“Særligt når vi ikke ligner hinanden, bliver det vigtigt at have en dialog for at undgå, at vi distancerer os,” siger Karen Christina Spuur.
“Du kan for eksempel fortælle din chef, at du arbejder bedst, når du ved, at du har en at gå til, eller at du lærer bedst, når du får tingene forklaret på en specifik måde.”
Særligt når vi ikke ligner hinanden, bliver det vigtigt at have en dialog for at undgå, at vi distancerer osKaren Christina Spuur, ledelsesrådgiver
Fortæl derfor åbent, hvad du har brug for, men vær også indstillet på at finde et fælles tredje, hvor I begge føler jer set og hørt.
3. Kend forskellen på personlig og privat
Relationer har stor betydning for vores overordnede trivsel – også på arbejdspladsen.
“Vi ser ikke kun op til folk, som er fagligt begavede – men også til folk, som har gode sociale kompetencer,” siger Karen Christina Spuur.
“Vi former også vores relationer ved netop at være personlig, men det må ikke kamme over.”
”At man deler, at man har et barn på efterskole, er personligt, mens det er langt mere privat at dele detaljer om sit datingliv,” siger hun.
Det er vigtigt at være klar over forskellen på personlig og privat, så du ikke kommer til at gå over dine egne eller din chefs grænser – måske især, hvis din chef er fra en anden generation end dig selv.
4. Tag ikke en afvisning personlig – men vær nysgerrig
Hvis din chef ikke reagerer, som du ønskede, betyder det sjældent, at vedkommende er ligeglad eller uinteresseret.
Tit handler det snarere om, at det kan være svært for den anden at være i en personlig relation, fordi det er uvant. Også chefer kan blive usikre i en relation.
“Prøv i stedet at finde et sted, hvor I kan være i relationen begge to – uden at nogen føler sig forkerte eller overrumplede,” siger Karen Christina Spuur.
“Du kan selv være opmærksom på, hvilke ord du bruger, og at du ikke kommer til at bevæge dig væk fra din egen banehalvdel.”
5. Se din åbenhed som en styrke
Når du deler noget personligt med din chef, kan det være med til at styrke relationen og skabe tillid, forklarer Karen Christina Spuur.
“Mange ledere er faktisk glade for, at vi deler mere, fordi vi er lettere at lede, når chefen ved, hvad der foregår,” siger hun.
“Chefen kan nemmere forstå, hvad der er på spil og derfor også tilpasse dine arbejdsopgaver og tage hensyn. Derfor er det en fordel for os selv at åbne op.”