Kompetenceafklaring

© Rawpixel

Del artikel:

Dine kompetencer dækker over, hvad du er god til og din faglige indsigt. Du kan med stor fordel kortlægge dine kompetencer, når du vil udvikle dig i dit job eller søge nyt job.

Når du er i gang med at søge nyt job eller ønsker udvikling i det job, du er i, er det et godt første skridt at få ord på sine kompetencer, og de kompetencer man gerne vil opnå.

Få ord på dine kompetencer

Begynd med at kigge på dit cv. For hvert punkt i dit cv noterer du på et separat stykke papir,

  • hvilken viden du har i tilknytning til det punkt. Det kan være viden om et område, fx mikrobiologi eller læringsteori.
  • hvilke metoder du kan. Det kan fx være kvantitative undersøgelser, at lave undervisningsplaner eller arbejde med C++ eller Photoshop.
  • hvilke målgrupper du har arbejdet med. Det kan være fx kommunalbestyrelser, udsatte børn eller naturvidenskabelige forskere.

Nu har du en liste med kompetencer tilknyttet hvert punkt. Husk, at du også får kompetencer af frivilligt arbejde og efteruddannelse.

Næste skridt er at gå fra en abstrakt kompetence til en konkret kompetence. Hvis du fx har en projektledelseskompetence, så overvej, hvordan du er projektleder. Er du hende med det store Excel-ark? Eller ham der tænker kommunikation ind fra dag 1? Og hvilken værdi har det, at du er projektleder på din måde. Hvilke resultater har det skabt?

Når du har været hele dit cv igennem på denne måde, har du en bruttooversigt over dine kompetencer.

Brug dine kompetencer strategisk

Når du har en bruttooversigt over dine kompetencer, kan du bruge dem strategisk – både når du skal søge nyt job eller udvikle dig i dit nuværende.

Når du søger et nyt job, udvælger du de relevante kompetencer og resultater i forhold til det nye job og skriver dem ind i din ansøgning.

Bruttolisten over dine kompetencer er også et godt afsæt til at udvikle dig i dit nuværende job og udvikle din stilling. Listen kan du fx anvende til din MUS, eller når du vil argumentere for nye opgaver. Når du har ord på dine kompetencer og et overblik over dem, kan du lettere overbevise din leder om, at du kan skabe resultater med de opgaver, du gerne vil have.

Når du først har overblikket over dine kompetencer, er det også nemmere at finde ud af, hvilke kompetencer du mangler – og som du ønsker at tilegne dig enten gennem efteruddannelse eller at arbejde med nye opgaver.

DM's karriererådgivning

DM's karriererådgivere kan hjælpe dig med at planlægge din kompetenceudvikling og målrette din karriere.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}