Netværk er en vej til job, til opgaver, til viden, og til personer, som kan være en hjælp videre i arbejdslivet. Og det handler om at skabe og vedligeholde relationer. Men hvor skal man begynde? Få gode råd og bliv en ørn til at netværke uformelt.
Du har hørt det før. At netværke er en vigtig del af din karriere. Uanset om du er selvstændig, jobsøgende eller i fast arbejde. Netværk er vejen til viden, opgaver, job, fællesskab, social støtte og indflydelse.
At netværke betragtes ofte som en konkret aktivitet, som når visitkort bliver delt, og der bliver trykket hænder. I virkeligheden er det noget, vi gør hver dag – også dig – med vores venner, kolleger, kunder og bekendte.
Helt basalt handler det at netværke om at skabe og vedligeholde relationer. Men det kan det være svært at vide, hvor man skal begynde. Derfor giver DM dig her gode råd til, hvordan du bliver en ørn til at netværke.
Nøglen til netværk er at give
Vær meget opmærksom på forskellen mellem at netværke og være i et netværk. Oftest tænker vi, at hvis vi skal netværke, så handler det om at komme med i et formelt netværk. Det kan det handle om, men det behøver det ikke nødvendigvis. At netværke handler mest af alt om at pleje og være opmærksom på sine relationer.
I et karriereperspektiv betyder det, at tilbyde viden, hjælp og sparring og at bede om viden, hjælp og sparring. Nøglen til netværk er at give. Brug din tid, din viden og dit eget netværk. Du har masser at tilbyde, og det, du giver, kommer mangefold tilbage. Så vis opmærksomhed, interesse og nysgerrighed som netværker. Hjælp andre frem mod deres mål.
Kend dig selv
Ofte forestiller vi os den gode netværker, som den ekstroverte type, der har nemt ved at skabe kontakter. Men der er mange måder at være netværker på. Og den gode netværker er karakteriseret ved at turde være tydelig og bruge sig selv.
Uanset hvordan du er som person, kan de tre nedenstående pejlemærker, hjælpe dig med at tydeliggøre dig selv og dermed også din rolle og betydning i netværket:
Vær autentisk - Hav modet til at være den du er. Kan du rumme dig selv, så bliver du nemmere at være sammen med. Og vis altid den bedste udgave af dig selv.
Vis empati - Empati er den ægte interesse og forståelse for andre. Noget, der er nemt for dig, kan være meget svært for andre. At kunne sætte sig i en anden persons sted er en væsentlig del af den emotionelle intelligens, der gør dig god i relationer.
Vis respekt - Den gode opførsel og den rummelige adfærd er et væsentlig del af netværkerens tilgang. Vi er alle forskellige, og opererer i verden med forskellige logikker. Det er det der gør relationer spændende.
4 konkrete råd
1. Vær åben
Hvis dit indre klassificeringssystem er på automatpilot, så sørg for at slå den fra. Lad være med at stemple alting eller andre mennesker som rigtige eller forkerte. Åbenhed for nye perspektiver og tænkemåder er med til at gøre dig klogere og mere interessant at være sammen med for andre mennesker. Vis altid respekt for andre mennesker.
2. Vær alsidig
Det er vigtigt at du ser dit netværk som en god pose med blandede bolsjer. I en god blanding har man forskellige smage. Nogle er måske favoritter, men andre kan give dig nye smagsoplevelser. Vær alsidig og undgå kun at omgive dig med mennesker, der ligner dig selv. Hvis du kun har mennesker i dit netværk, som har samme køn, alder og uddannelse som dig selv, er sandsynligheden for, at du bliver klogere og dygtigere væsentligt mindre. Bliv inspireret og find nogle gode forbilleder i dit netværk, som kan hjælpe dig i den retning, du drømmer om.
3. Prioriter altid dit netværk
Invester din tid, vis engagement og vær generøs med din viden. Forsøg at hjælpe andre, når du har mulighed for det. Også selvom du ikke er blevet spurgt. Hjælp kan blot være, at du åbner for dine kontakter eller sender relevante informationer videre.
4. Fasthold og dyrk de gode relationer
Der vil være mennesker i dit netværk, som er meget inspirerende for dig. Sørg for at holde fast i relationen ved at gøre dit selv synlig, husk at give feedback og sig tak, når de har hjulpet. Vis dem opmærksomhed, fx gennem hilsner, når du eksempelvis ser eller hører noget om deres status. Og ros gerne for den inspiration, som du oplever, de er.
LinkedIn og andre sociale medier
LinkedIn er er god platform til at udvide og pleje dine professionelle netværksrelationer. Det er dog væsentligt, at du ikke bare skaber kontakter, men at du rent faktisk også vedligeholder relationerne og bidrager med input og viden.
500 kontakter siger ikke noget om, at du er en god netværker – en god netværker på de sociale medier gør præcis det samme som ansigt-til-ansigt netværkeren – hun er en gavmild giver tid, kontakter og viden.
Husk samtidig på kommunikationens hierarki, hvor sociale medier ligger på en 3. plads lige under den skriftlige kommunikation (breve og mails). På en flot 1. plads ligger ansigt-til-ansigt kommunikation. Så kom også op af sofaen og ud i verden.
Læs mere om hvordan du bruger LinkedIn til at opbygge dit netværk