Referencer

Del artikel:

Når du søger et nyt job, vil du ofte blive bedt om at udlevere referencer på tidligere arbejdsgivere. Referencer har mere eller mindre erstattet den skriftlige anbefaling, når din nye arbejdsgiver skal have be- eller afkræftet sit indtryk af dig.

Når du skal søge nyt job, er en del af forberedelsen, at du får styr på dine referencer. Overvej, hvilke af dine tidligere arbejdsrelationer, du kan angive som referencer – og husk at forberede dem først. 

Dine referencer kan være både chefer, tætte samarbejdspartnere og kollegaer, og du skal altid starte med at spørge dem, om de vil være referencer. Der vil ofte blive taget 1-3 referencer.

De fleste har de samme referencepersoner stående i årevis på deres cv. Derfor kan det være en god idé at kontakte dem, når du går i gang med en ny omgang jobsøgning, for at genopfriske jeres relation og forberede dem på, hvilken profil du gerne vil vise til den kommende arbejdsgiver. Der bliver oftest først taget referencer efter første eller anden samtale.

Hvis du er i uopsagt stilling

Hvis du sidder i uopsagt stilling, kan du blive bedt om referencer fra din nuværende arbejdsplads. Det er en ubehagelig situation at stå i, hvis ens nuværende chef ikke ved, at man er jobsøgende. 

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, kan du få sparring ved at ringe til karrierevagten på 38 15 66 00, men generelt set er det dig, der bestemmer, hvem dine referencer skal være. Hvilket også betyder, at du, høfligt men bestemt kan forklare, at du ikke ønsker at bruge personer fra din nuværende arbejdsplads som reference, idet det vil være uhensigtsmæssigt, hvis du ikke tilbydes det søgte job.  

En arbejdsgiver må ikke indhente oplysninger om en jobansøger uden at have fået tilladelse af ansøgeren. Det er i strid med persondatalovens regler at videregive personoplysninger uden samtykke. Hvis du vælger at nævne dine referencer allerede i cv’et kan du fx skrive ”kan kontaktes efter forudgående aftale”. 

Du kan også i ansøgningen nævne, at du sidder i uopsagt stilling og ønsker ansøgningen behandlet fortroligt. Et alternativ til at nævne dine referencer i cv’et er at tage en liste med dine referencer med til samtalen.

Hvis du er blevet fyret

Hvis du er blevet opsagt er det vigtigt for dig at få afklaret, om du kan eller vil bruge din tidligere chef som reference. Det kommer helt an på jeres relation og forløb. Spørg eventuelt, hvad din chef vil sige om dig, hvis vedkommende bliver kontaktet. 

Det kan være en rigtig god ide at aftale på forhånd, hvad der skal siges om begrundelsen for opsigelsen, så der er sammenhæng med den historie, du selv fortæller til jobsamtalen. Tit skrives det også ind i en eventuel fratrædelsesaftal, hvor du kan hente inspiration til en formulering.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}