Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 3, 2023

Medindflydelse giver glade og produktive medarbejdere

Manglen på arbejdskraft vil være et styrende element for de kommende år i dansk politik. Stats­ministeren har understreget, at den nye tids valuta i dansk politik ikke er penge, men medarbejdere, skriver forperson for DM Camilla Gregersen.

Leder

Giv videre

Alt for ofte bliver ordet faglighed slynget ud som en dårlig undskyldning, når de gode argumenter løber tør. I denne udgave af magasinet kan du læse en række historier, hvor medlemmer ikke nødvendigvis bruger ordet faglighed til at puste sig selv op, men de udøver den gennem handling, skriver chefredaktør Troels Kølln.

Chefredaktørens kommentar

Astrid har et meget komplekst forhold til sin bogreol

Mange DM’ere har et særligt forhold til bøger og litteratur. I denne serie inviterer et medlem indenfor og viser bogreolen frem. Denne gang er det sociolog Astrid Martinus Dalsgaard, der byder Akademikerbladet indenfor.

Kan jeg bestemme, hvem der skal have mine penge?

Du kan nu oprette et gratis testamente hos AkademikerPension. Med et testamente kan du sikre, at arven efter dig går til netop de personer, du har valgt i testamentet.

Bag facaden: Sif er skjald i Sagnlandet Lejre

"Jeg bliver altid så vildt imponeret af alle de fantastiske ting, som fortidens mennesker har kunnet. Det giver mig en stor respekt for det, vi står på skuldrene af", siger Sif Wiimh, som er skjald i Kongehallen i Sagnlandet Lejre.

Bør skærme fylde mindre i folkeskolens klasselokaler?

Mattias Tesfaye sendte i sommeren ’en kraftig opfordring’ til landets folkeskoler om, at de anlægger et forsigtighedsprincip i forhold til elevers brug af skærme. Men forskerne er uenige om, hvorvidt skærmene fylder for meget i klasselokalerne.

Et arbejdsliv er forbi, men Peter skal stadig skrive en bog

Hver måned går snesevis af DM-medlemmer på pension. Hvad er det for et arbejdsliv, de siger farvel til, og hvad står især tilbage hos dem, der er på vej til at forlade det? Peter Birkelund kørte taxa og reparerede kontormaskiner i otte år, før kærligheden til historiefaget fik overtaget.

Fra frontløber til forsker: Karrierecoach gav Kira klarhed

Kira Skovbo Moser starter sin ph.d. om kønsmanifester på Aarhus Universitet den 1. september. Hun havde ellers lige fået et lederjob hos Frontløberne, men efter en samtale med en karrierecoach valgte hun forskningen.

Faste elementer

Jeanette Varberg deler ud om sin kræftsygdom

Siden Jeanette Varberg blev ramt af en aggressiv kræftsygdom, har hun skrevet åbent om kemo, knuder og kræftceller. Men hvorfor dele noget med 10.000 følgere, der er så privat og smerteligt, når man mest er kendt som arkæolog og vikingeekspert?

Fem gode råd til når sygdom rammer din kollega

Det kan være svært at håndtere, hvis en kollega får kræft, en depression eller anden svær sygdom. Marie Lawætz, psykolog og chef for Kræftlinjen i Kræftens Bekæmpelse, har nogle råd til, hvordan arbejdspladsen skal gribe det an.

Jeg ser kunstig intelligens som en makker

ChatGPT kan snart blive en del af arbejdet i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 28 ansatte i forvaltningens kommunikationsafdeling er i gang med et AI-læringsforløb, der er med til at sætte rammen.

Vi tror ikke på revolution med kunstig intelligens

Kunstig intelligens vil ikke medføre store forandringer i arbejdet, mener danske akademikere. Men omvæltningerne bliver enorme, hævder AI-professor.

25 år med Ny Løn har skabt mistrivsel og ulighed

I år fylder Ny Løn 25 år. Det offentlige lønsystem skulle have udløst en lønrevolution. I stedet er det endt med at skabe mistrivsel og ulighed i særligt kommunerne, lyder kritikken.

På denne arbejdsplads forhandler medarbejdere deres egen løn

"Hvordan kan vi gøre det bedre?" spurgte Ann-Christina Matzen Andreasen, da hun og ledergruppen fandt ud af, at medarbejderne var utilfredse med deres løn. De gav slip på lønforhandlingerne og lod medarbejderne bestemme selv.

Birgitte nægter at gå på pension. For hende handler det om at keep calm og carry on

71-årige Birgitte Wern mødte verdens magthavere og havde rigets ministre på skolebænken. Nu har hun mistet sit job, men nægter at gå på pension. For hun har stadig en intellektuel sult, der skal stilles.

Rasmus Willig har ofret sit forskerkald for klimaet

Et benbrud tvang sociologen ned at ligge i fire måneder, hvor han for alvor fik øjnene op for klimakrisen. For trods en vedvarende forelskelse i forskergerningen mener han ikke længere, at det er nok at teoretisere. Klimakrisen er den vigtigste problemstilling, han kan forestille sig, så han har skiftet hest og arbejder nu praktisk med at løse den som forstander på Suhrs Højskole.

Hvad verdens første videnskabelige ekspedition kan lære os om at være en autentisk leder i dag

Han ønskede det aldrig selv. Alligevel endte bondesønnen Carsten Niebuhr som den naturlige leder på verdens første rent videnskabelige ekspedition for 200 år siden. Vi har genlæst klassikeren ‘Det Lykkelige Arabien’ og fået et nyt blik på autentisk ledelse, der stadig holder.

Nyheder
}