Dansk Magisterforening

Savner du din faglighed under barsel? Du er ikke den eneste

Til netværksmøde hos Slotholmens Barselsnetværk. Det er bare et af de netværk, der er startet i nyere tid, hvor barslende forældre kan tage deres baby med på armen og lave noget, der ikke handler om baby eller bleskift. © Foto: Mark Thyrring

Del artikel:

Flere akademikere efterspørger faglige eller professionelle aktiviteter under deres barsel. Det kan være godt for både barnet og forældrene, mener barselscoach.

”Jeg havde det som en løve i et bur under barslen. Jeg havde brug for et supplement, noget der gav mig energi og at blive stimuleret på en anden måde end babysvømning, rytmik og salmesang”, fortæller Anne Sophie Sehested Münster, der i 2016 stiftede netværket InspiredBeyondBabies (IBB).

Netværket samler barslende og deres babyer til oplæg og diskussion om faglige emner som adfærdsdesign og feedback-kultur, ofte udbudt som et personalegode af virksomheden.

Og der findes mange andre tilbud, hvor barslende forældre kan optimere deres faglige viden med baby på armen. Et andet eksempel er Barselsakademiet, der er stiftet af Mette Winding Top. Hun har siden 2018 afholdt samfundsrelevante foredrag for barslende – og billetterne bliver udsolgt på stribe.

”Jeg prøvede at tage børn med til foredrag og bestyrelsesarbejde, men jeg var alt for bange for at genere de andre. Jeg savnede et rum, hvor det er præmissen, at man har barnet med”, siger hun.

Det er jo sjældent, at man er helt alene om en følelse eller oplevelse, men jeg blev overrasket over, hvor mange der har taget godt imod det

Julie Frølich, stifter af Slotsholmens Barselsnetværk.

En helt tredje barselsiværksætter er Julie Frølich, der startede det politiske netværk Slotsholmens Barselsnetværk i juni i år, hvor hun holder politiske debatter og oplæg om relevante politiske emner. Hun oplever høj interesse fra virksomheder, som gerne vil samarbejde. Tre måneder efter start har netværket 20 medlemmer, og der bliver ved at dumpe flere ind.

”Det er jo sjældent, at man er helt alene om en følelse eller oplevelse, men jeg blev overrasket over, hvor mange der har taget godt imod det. Og hvor mange virksomheder der vil ligge hus til”, fortæller Julie Frølich.

Gør det du vil

Selvom de tre netværk tilbyder noget forskelligt, er de alle skabt ud fra en rastløshed i barslen.

Alle tre kvinder ledte under deres barsel efter tilbud, der kunne matche deres afsavn af noget fagligt, men fandt ikke noget.

”Det overraskede mig, at der var så mange gode tilbud med fokus på babyens behov, men der var ingen tilbud, der fokuserede på forældrenes”, fortæller Anne Sophie Sehested Münster fra IBB.

Det genkender barselscoach Tina Witt. Hun oplever, at flere henvender sig med det behov.

”Den norm eller forventning, at man kun må koncentrere sig om at være sammen med sit barn, er for nogen ikke nok. De har brug for at holde sig opdateret og fastholde deres netværk”, siger hun og pointerer, at man skal huske at spørge sig selv, om behovet er sundt.

Til netværksmøde hos Inspired Beyond Babies. Foto: Inspired Beyond Babies

Rastløshed kan nemlig hurtigt forbindes med skam over, om man nu gør det bedste for sit barn, oplever Tina Witt. Men man skal ikke glemme at lave de ting, man godt kan lide, bare fordi man har fået et barn, mener hun.

”De behøver ikke salmesang eller babybio. Hvis man gerne vil lære noget, så er det ganske fint. Det er der, barnet lærer sin mor eller far at kende. Dit barn opfanger lynhurtigt, om du som forælder trives i situationen”.

Barselsarrangementer i DM

Barselsakademiet er støttet af DM og afholder oplæg i DM's lokaler. 

Barselsakademiets næste oplæg er med psykolog for Læger uden grænser, Mozdeh Ghasemiyanir, der vil fortælle om flygtningens psykologi. Det finder sted d. 18. november kl. 10 i DM Akademikertårnet på Frederiksberg i København. Hvis du er medlem af DM er det gratis, ellers koster det 100kr. Du behøver ikke være på barsel for at være med. Tilmeld dig her.

Se flere arrangementer på DMs hjemmeside.