Dansk Magisterforening

Kære læser, her er et indblik i dit 2018

© Troels Kølln

Tobias Dinnesen
Del artikel:

Den langstrakte OK18-strid, som endte med en ny overenskomst for alle de offentligt ansatte danskere, mænd, der krænker kvinder, skrøbelige ledere og problemer med eksamensbeviser. Det er en række meget forskellige, men hver for sig sprængfarlige emner, der har optaget læserne på akademikerbladet.dk i 2018.

I dag går Magisterbladets redaktion på juleferie og vender først tilbage igen i det nye år. Og det gør vi efter et hektisk år med fremgang i vores lille andedam, og hvor vi kan se tilbage på, at især ét emne har været øverst på vores dagsorden; OK18-striden.

I husker nok, hvordan forhandlingerne om en ny overenskomst for de mange offentligt ansatte i landets kommuner, regioner og ude på de statslige arbejdspladser én efter én strandede. Parterne var for langt fra hinanden, bl.a. i forhold til lønnen, og der blev varslet konflikt.

Dernæst gik det slag i slag. Først indkaldte forligsmanden, Mette Christensen, parterne til forhandlinger i Forligsen. Og parterne stod stejlt overfor hinanden på deres krav. Og selv om der undervejs var bump på vejen, så lykkedes det parterne at blive enige om en aftale i sidste ende. Og i fagbevægelsen er der bred enighed om, at det især skyldes, at de faglige organisationer stod sammen på tværs i den såkaldte musketéred.

Og da den endelige aftale så skulle stemmes igennem i de faglige organisationer, var der de fleste steder store ja-flertal. Også i fx Dansk Magisterforening, hvor 98 procent af de afgivne stemmer gik til et ja. Efterfølgende har det kaotiske forhandlingsforløb fået både de offentlige arbejdsgivere og de faglige organisationer til at bede om, at man sammen sætter sig ned og forsøger at finde en bedre måde at håndtere eventuelle uenigheder på.

Men hvad er det så, at du, kære læser, har klikket mest på i 2018? OK18-stoffet fylder i hvert fald en del på denne top 20 liste med de mest læste historier på akademikerbladet.dk i 2018:

 1. Måling: Danskerne bakker massivt op om de offentligt ansatte
 2. Mandeforsker: Derfor krænker mænd kvinder
 3. Storkonflikt truer - 2018 kan blive historisk
 4. Der er brug for skrøbelige ledere
 5. Kandidater fra Aalborg Universitet kan have ugyldigt eksamensbevis
 6. Seks gode råd: Sådan skriver du et godt CV
 7. Mere Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Tesla, Porsche, Jaguar og Maserati
 8. Sådan undgår du at blive slave af din mobil
 9. Eksplosion i korte fleksjob
 10. De pæne pigers oprør er kommet for at blive
 11. Officielle prognoser forudser større lønstigning, end de offentligt ansatte beder om
 12. 6 ting, du bør vide om lønstriden
 13. SKAT mistede trecifret milliard­beløb – er det derfor, vi skændes om småpenge?
 14. Selv de flinke akademikere har fået nok
 15. Forsker: Afgørende stridspunkt om frokostpause består
 16. Kære Lars Løkke, de offentligt ansatte vil gerne have lidt respekt
 17. OK18: Seks punkter, der kan afgøre forhandlingerne
 18. Fire nyuddannede bryder tabuet: Her er vores løn
 19. OK18: Konflikt-ABC
 20. Unge mænd bliver fravalgt til boliger i studiebyer
}