Dansk Magisterforening

Regeringens plan vil gøre nyuddannede 2.400 kr. fattigere på dagpenge end på SU

© Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Det er hårdt for økonomien at gå fra SU til dagpenge som nyuddannet. Med regeringens forslag om at sænke dimittendsatsen bliver det langt værre. Det viser nye tal fra Nordeas forbrugerøkonom.

Et månedligt underskud på knap 5.000 kr. er, hvad du som ledig nyuddannet kan se frem til, hvis regeringens forslag om at sænke dagpengesatsen med ca. 4000 kr. for unge dimittender uden børn bliver vedtaget.

Det viser beregninger, som Nordeas forbrugerøkonom Ida Moesby har lavet for DM Akademikerbladet. Tallene er prisindekseret og er overslag, så de kan variere fra person til person. Beregningen sammenligner et realistisk budget for en studerende, der bor på kollegie og ikke har studiejob, med en nyuddannet på dagpenge, som flytter i en lejelejlighed efter endt uddannelse.

Et af regeringens argumenter for at sænke dimittendsatsen er nemlig, at når man går fra SU til dagpenge går man markant op i ydelse. Og det er rigtigt, at man går op i ydelse, men samtidig stiger de månedlige udgifter markant, når studierabatterne falder bort.

Studerende på SU   Dimittender på ny dagpengesats  
INDKOMSTER efter skat Beløb i kr.  Indkomster efter skat 2021
 SU - udeboende efter skat
(før skat er beløbet 6.321 kr.)
5.535  Dimittentsats (foreslået)* 7.800
 Lønindkomst 0  Lønindkomst -  
 Anden indkomst 0  Boligsikring/boligstøtte 1.000
Evt. boligsikring/boligstøtte
(studerende på kollegium får ikke boligstøtte, og beløbet er derfor ikke regnet med i budgettet her)
400    
 I alt ind efter skat  (med boligsikring) 5.535  I alt ind efter skat 8.800
       
 UDGIFTER   UDGIFTER  
 Husleje (inkl. vand og varme)   3.300  Husleje (inkl. vand) 5.400
 El   230  El, varme 1.150
 Mad og drikke uden alkohol  1.550  Mad og drikke uden alkohol 2.300
 Forsikringer  100  Forsikringer 360
 Fagligt kontingent (a-kasse/fagforening)  66  Fagligt kontingent (a-kasse/faglig forening) 492
 It,  tele o.lign.  700  It , tele, licens, tv-pakke 860
 Bøger  250  Bøger, aviser 100
 Tøj og sko  420  Tøj og sko 530
 Sundhed (medicin, tandlæge, briller o.lign.)  180  Sundhed (medicin, tandlæge, briller o.lign.) 180
 Transport  110  Transport 400
 Personlig hygiejne  300  Personlig hygiejne 300
 Sport/fritid 200  Sport/fritid 400
 Licens 52  Boligudstyr 370
 Diverse (gaver, småting, fornøjelser, ferie m.m.) 540  Diverse (gaver, småting, fornøjelser, ferie m.m.) 630
     Opsparing til uforudsete udgifter 200
       
I alt udgifter   7.998  I alt udgifter 13.672

Resultat

-2.463

  Resultat

-4.872

* Den udbetalte dimittendsats efter skat er et estimat. Spændet på det udbetalte vil være mellem 7.500 og 8.000 kr. Det kommer an på, hvordan dit frikort er blevet fordelt på året, hvor lang tid du har været ledig og eventuelle fradrag. 

For en studerende på SU vil det månedlige underskud ligge på knap 2.400 kr.  Et underskud, der kan lappes på ved SU-lån på op til 3.234 kr. om måneden eller studiejob.

Men begge de muligheder frafalder, når du er færdiguddannet og på dagpenge. Derfor vil mange typisk være fattigere som ledig dimittend end som studerende på SU.

”Generelt stiger priserne, når man er dimittend. Studierabatterne er væk, så nu er det voksenpriser”, siger Ida Moesby.

De udgiftsposter, der typisk stiger mest som nyuddannet, er huslejen – fordi man ikke længere kan bo på kollegium, forsikring og faglige kontingenter.

Hvis man kigger nærmere på udregningen, kan man se ikke-livsnødvendige poster som fx frisør. Kunne de nyuddannede ikke bare spare der?

”Jeg synes, det er rimeligt at have med. Der er jo nogle ting, man skal gøre for stadig at kunne være attraktiv på arbejdsmarkedet. Man skal jo lægge et realistisk budget. Man kan ikke gå ud fra, at en dimittend ikke skal købe nye sko, hvis de gamle er gået i stykker”, siger Ida Moesby.

Så meget tjener studerende på studiejobbet

Gennemsnitslønnen for kandidatstuderende med studiejob er 6.200 kr. om måneden før skat. SU for udeboende er på 6.321 kr. om måneden før skat. En gennemsnitlig kandidatstuderende har altså en månedlig indtægt på ca. 12.500 kr. før skat.

Med regeringens forslag til ny dimittendsats vil indtægten for den færdige kandidat lande på 9.500 kroner før skat, og dermed mister de studerende reelt 3.000 kroner om måneden.

Kilde: DM's studieundersøgelse

Færre penge mellem hænderne

Da regeringen satte dimittendsatsen ned i 2015, viste en lignende beregning, at studerende og ledige dimittender havde nogenlunde samme underskud på kontoen sidst på måneden – cirka 3.000 kr. I dag har den nyuddannede cirka 2.400 kroner mindre end den studerende på SU.

Forbrugerøkonom Ida Moesby kalder budgettets poster for de nyuddannede realistiske, men i praksis må man finde pengene på den eller anden måde – for eksempel ved at låne fra forældre eller tære på en opsparing fra tidligere. Som dimittend er det ikke længere muligt at have et studiejob ved siden af eller optage SU-lån

DM-formand Camilla Gregersen har kritiseret regeringens udspil for at være et generationstyveri.

”Der er intet, der tyder på, at der kommer flere i arbejde ved at skære i de nyuddannedes dagpenge – det eneste resultat er, at de unge bliver fattigere”, har hun sagt til DM Akademikerbladet.

Skriv under imod nedskæring i dimittenddagpenge

DM har sammen med en række andre organisationer lanceret en digital indsamling af støtteerklæringer imod regeringens forslag om at skære markant i dagpengesatsen for nyuddannede.

Skriv under her: https://dm.dk/sig-nej-tak-til-forringelser-af-nyuddannedes-dagpenge

}