JA og DSL er fusioneret med DM

Fusionen er trådt i kraft 1. januar 2023. Læs mere

Til indhold

6 gode råd: Det skal du tænke over, hvis du overvejer at sige op

Kvinde foran computer
© Rawpixel

Går du og overvejer at sige op, selvom du ikke har et nyt job på hånden? Så får du her seks råd til, hvad du skal tænke over, inden du beslutter dig.

Tjek din markedsværdi

Inden du smækker opsigelsen i bordet, så tjek lige, om der er efterspørgsel på din profil. Du kan fx sende et par ansøgninger af sted, mens du stadig er i job, så du får en fornemmelse af, hvor nemt det bliver at lande et nyt job.
Læs mere om jobsøgning

Hav styr på din plan

Ved du, hvad dit næste job skal være? Hvor skal det være, hvad skal du lave og med hvem? Hvem i dit netværk skal du hive fat i? Skal du være lønmodtager eller selvstændig? Jo flere svar du har på de spørgsmål, før du siger op, desto stærkere står du.

Forhandl dig til en god løsning

Hvis du alligevel er parat til at gå, så har du en fabelagtigt position til at forsøge at forhandle med din nuværende arbejdsgiver. Så book et møde med din leder og vær skarp på, hvad du gerne vil have. Savner du for eksempel andre arbejdsopgaver, så spørg ind til mulighederne. Husk, at du ikke tager samtalen for at true med at sige op, men for at få afklaring om mulighederne, hvor du er nu.

Læs også: 5 fodfejl i forhandlinger 

Få overblik over din økonomi

Det er vigtigt, at du sætter dig ned og tjekker din økonomi. Det kan lyde banalt, men mange glemmer at regne på, hvad en dagpengesats vil betyde for kontoen. Husk også at indregne, at du vil få dagpengekarantæne. Få overblik over, hvor lang tid du kan klare dig på dagpenge, inden der skal flere penge i kassen, så du ved, hvor lang tid du har til at finde et nyt job.

Lav et realitetstjek

Hvis du er ligesom de fleste, vil du sikkert, de første 14 dage efter at du har sagt op, føle dig helt høj over, at du turde tage skridtet. Men for at have ro i maven, er det godt at tænke over, hvordan du vil have det, hvis du efter et halvt år endnu ikke er kommet i nærheden af et nyt job? Overvej med dig selv, hvor stor en del af din identitet der er bundet op på dit job, og hvordan du vil have det i mellemperioden.

Undersøg dine muligheder for en fratrædelsesordning

Det er en god ide at nærlæse din nuværende kontrakt. Er der konkurrenceklausuler, som gør, at du for eksempel ikke har mulighed for at søge job i en konkurrerende virksomhed? Eller er der andre forhindringer i forhold til din kommende jobsøgning eller virksomhedsstart? Derudover er det en god ide, at undersøge mulighederne for en fratrædelsesordning. Og husk, at du altid kan få juridisk rådgivning og karrierevejledning i DM.

Kilde: Cecilie Burkal Cohrt, konsulent i DM