Spring menu over

Lønforhandling – når du er TR eller kontaktperson i det private

Del artikel:

Som tillidsrepræsentant eller kontaktperson i en virksomhed har du en central rolle og et stort ansvar i forbindelse med jeres lønforhandlinger. Her finder du gode råd til lønforhandling i det private – uanset om du forhandler selv eller rådgiver dine kolleger om deres individuelle forhandlinger.

På nogle private arbejdspladser er det dig som tillidsrepræsentant eller kontaktperson, der forhandler løn for dine kolleger. Andre steder er der individuelle forhandlinger. Her kan du som tillidsrepræsentant eller kontaktperson rådgive dine kolleger om løn og vilkår, inden de selv skal forhandle med ledelsen om deres individuelle vilkår.

Hvis dine kolleger forhandler løn for sig selv, er der masser af inspiration i vores gode råd om individuelle lønforhandlinger.

Kurser i lønforhandling

Lær lønforhandling for tillidsrepræsentanter.

Tjek jeres løn

Tjek din eller kollegernes løn med DM’s løntjek. Brug løntjekket til at vurdere dit og kollegernes lønniveau. Hvis I har en overenskomst på jeres arbejdsplads, så tjek om I har aftalt nogle generelle lønstigninger, eller om der er aftaler om, hvor mange penge der er til individuel fordeling.

Syv trin til lønforhandling for tillidsrepræsentanter og kontaktpersoner i det private

Her er en syvtrins-guide til, hvordan du griber lønforhandlingen an, og hvad du skal være opmærksom på, når du og dine kolleger forhandler løn og vilkår i det private.

Og husk: Forberedelse er afgørende for resultatet, når du forhandler løn. En vellykket lønforhandling foregår faktisk hele året, så gør løbende jeres ledelse opmærksom på jeres indsats og resultater.

1. Fastlæg et mål

Når du fastlægger og fremlægger målet for jeres ledelse, så sæt gerne målet lidt højere, end det du eller din kollega forventer at få. På den måde er der noget at forhandle om. I en god forhandling oplever begge parter, at de opnår noget. 

2. Undersøg jeres muligheder

Tjek dit og dine kollegers lønniveau. Du kan bruge vores lønstatistikker, løntjek og gode råd til at finde ud af det. Læs mere her

Tjek også op på virksomhedens økonomiske udvikling og brug det til at vurdere, hvad der kan være realistisk at bede om.

Husk at løn kan være andet end kroner. Forbered på forhånd nogle alternativer, hvis jeres ledelse afviser at give en lønstigning. Det kan fx være en højere pensionssats, tillæg, kurser eller efteruddannelse, ekstra feriedage, fri mobil, frit internet eller sundhedsforsikring.

Beregn værdien af andre løndele

3. Formulér argumenter for lønstigningen

Opstil argumenter for, hvorfor du eller din kollega bør stige i løn. Har du fx nået bestemte mål siden sidste lønforhandling, tjent penge ind til virksomheden eller stået for nogen særlige projekter?

Skriv dine argumenter ned og sig dem højt for dig selv. Du kan eventuelt sende dem til din leder inden forhandlingen. På den måde er din leder forberedt på dine forventninger og argumenter for en lønstigning. Sørg for, at der er rum for ændringer i dit udspil under forhandlingen.

Læs guiden i Magisterbladet: Sådan forhandler du løn året rundt

4. Har I ret til lønregulering?

Som privatansatte bør jeres løn reguleres hvert år, så den følger den generelle lønudvikling. Det gælder også selvom I ikke får forhandlet en lønstigning.

Hvis ikke I allerede har en aftale med jeres leder om en årlig lønregulering, bør I forsøge at aftale det og få det ind i jeres kontrakter.

Hvis jeres løn ikke bliver reguleret automatisk hvert år, kan I bruge som argument, at jeres løn som minimum bør stige, så den følger den generelle udvikling. Du kan foreslå, at jeres løn bliver reguleret efter fx forbrugerprisindekset eller den gennemsnitlige lønstigning for privatansatte magistre.

5. Stå fast på jeres argumenter

Når forhandlingen er i gang, er det vigtigt, at I står fast på jeres argumenter for en højere løn. Det er vigtigt ikke at tage et nej for et nej ved en forhandling. Se i stedet afvisningen som et udspil. Du eller din kollega har fortjent en lønstigning, og du skal turde fortælle hvorfor.

Hvis jeres leder afviser, at der er noget at forhandle om, så spørg ind til hvorfor. Ofte vil det give mulighed for at få en forhandling i gang og finde en fælles forståelse som grundlag for den videre forhandling. Måske afviser din leder på et forkert grundlag.

6. Sørg for at holde en god tone

Det er vigtigt, at du og dine kollegaer holder en god tone under jeres forhandlinger. Sørg for at lytte og spørge åbent ind til jeres leders forklaringer og argumenter – måske opstår der nye muligheder for at finde fælles interesser for din arbejdsindsats.

Hvis du er tilfreds med resultatet af lønforhandlingen, så vis det gerne.

7. Hvis I ikke får en lønstigning

Får du eller din kollega ikke forhandlet den lønstigning i hus, som I havde ønsket, så giv gerne udtryk for det. I kan sige, at det ikke var det, I havde regnet med og spørge, hvad der skal til, for at du eller kollegaen kan få en lønstigning næste gang. Skriv det ned og fastsæt en dato for den nye lønforhandling, så I er sikre på, at I er enige.

Sørg for at holde den gode tone, selvom du får et nej. Husk på, at den nye lønforhandling starter, lige så snart I går ud af døren.

Kontakt DM

Du er altid velkommen til at kontakte os i DM.

Kurser i lønforhandling

DM har kurser i lønforhandling for dig som tillidsrepræsentant.

Løntilskudsjob på private arbejdspladser

Her kan du læse DM’s vejledning når I skal oprette en løntilskudsstilling på en privat arbejdsplads.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje