Fejl i anciennitet, når du starter i nyt job, kan koste dig mange penge. Undgå fejl og slip for gravearbejdet efter gamle lønsedler, når du skal dokumentere dine tidligere års ansættelse for din nye arbejdsgiver med få klik.
Du gjorde det. Drømmejobbet er landet, men nu spørger din kommende arbejdsgiver om dokumentation for din anciennitet.
Det kan være svært for mange at finde lønsedler og kontrakter frem fra tidligere ansættelser, når de får tilbudt nyt arbejde. Og nogle giver simpelthen op, fordi de ikke kan finde alle papirerne.
Men bare rolig, der er en nemmere vej til at dokumentere din anciennitet, som sparer dig for gravearbejdet og sørger for, at du fejlfrit kan dokumentere din anciennitet fra tidligere ansættelser.
DM's guide til dokumentation af anciennitet
Guiden benytter sig af borger.dk og de arbejdsgiverpligtige indbetalinger til ATP Livslang Pension, hvor du logger ind med NemID.
Trin 1
Login på borger.dk og find elementet pension og efterløn under punktet: ”Alle emner” midt på siden.
Trin 2
Tryk på ATP Livslang Pension.
Trin 3
Find: ”Gå til ATP’s selvbetjening” under selvbetjeningspunktet.
Trin 4
Tryk på knappen ”Videre” for at komme til ATP’s selvbetjening.
Trin 5
Scroll ned og tryk på se alle indbetalinger.
Trin 6
Hvis du ønsker kun at dokumentere din anciennitet fra udvalgte arbejdsgivere, kan du trykke på ”Vælg indbetaler”, her kan du vælge kun at få vist de arbejdsgivere, du vil indhente dokumentation for (1).
Under måneder kan du regne din samlede anciennitet sammen.
Trin 7
Trykker du på pilen i højre side ud for årstallene, kan du se navnet på den/de arbejdsgivere, du har haft i løbet af året, og perioden du har været ansat i.
Offentlige arbejdsgivere vil bede om dokumentation for hver måned, du har været ansat.
Det kan du tage et screenshot af og sende til din kommende arbejdsgiver. Så enkelt kan det gøres.
Lønsedler og kontrakter har også den ulempe, at de fortæller arbejdsgiver om dine tidligere løn- og ansættelsesvilkår, det slipper du også for at afsløre, hvis du følger guiden på borger.dk.
Så kan du gå til forhandlingen og forhandle dig til det resultat, du er glad for, uden at være bundet af det, du har fået før.
Det betaler sig at have styr på ancienniteten
Følger du guiden, kan der være mange penge at spare. Vi har i DM før set et eksempel på, at et medlem har været ansat i 16 måneder på forkert anciennitets-grundlag. En fejl, som gav medlemmet en betydelig lønstigning og næsten 100.000 kroner i efterbetalt løn og pensionsindbetaling.
Kontakt DM
Er du i tvivl, om du får den rigtige løn i forhold til din anciennitet, så kan du kontakte DM.
© Foto: Morten Bengtsson