Når man ikke lige kan gå ind til hinanden, er det endnu vigtigere at forventningsafstemme og overholde aftaler (eller give klar besked, hvis man ikke kan overholde aftaler). Husk også at aftale med din ledelse, hvis du ikke kan holde en 9-17 arbejdsdag, men spreder arbejdsdagen ud over flere timer. Nøgleordet er, at det giver tillid og tryghed at være sikker på, hvor man har hinanden.
Det er derfor vigtigt at have fælles aftaler om tilgængelighed. Er det fx i orden at sprede arbejdsdagen ud på jeres arbejdsplads? Og hvornår forventes det at man skal være tilgængelig?
Gør plads til det uformelle
Onlinemøder kan være meget opgavebaserede. Der ligger dog en stor værdi i at vedligeholde de mere uformelle relationer på arbejdspladsen, hvis man ikke længere mødes ved kaffemaskinen eller til frokosten i kantinen. Mange sociale aktiviteter kan flyttes over online. Det kunne fx være en online-fredagsbar eller online-morgenmad.
Ræk ud til hinanden
Et kort opkald eller en uformel mail kan være vigtige redskaber til at fastholde den sociale lim på arbejdspladsen. Det kan være en erstatning for mødet på gangen eller frokosten i kantinen. Det er vigtigt at huske på de kolleger, der måske i forvejen er i udkanten af arbejdsfællesskabet. Hav fokus på, at også de føler sig som en del af arbejdspladsen.
Husk anerkendelsen
Man kan hurtigt komme til at føle sig utilstrækkelig eller glemt, når man arbejder hjemmefra. Husk at rose hinanden og anerkende hinandens arbejde, også fra distancen. En lille bemærkning kan gøre en stor forskel, hvis man føler sig isoleret fra fællesskabet.
Vær opmærksom på de teknologiske udfordringer
Medarbejdere har forskellige forudsætninger for at deltage i onlinemøder. Nogle oplever måske, at det kan være svært eller at teknikken driller. Som kolleger kan i sørge for at hjælpe hinanden i processen. Er du fx en haj til Zoom, så ræk ud til dine kolleger, hvis de har brug for hjælp.