9 råd: Sådan får du en god dag på hjemmekontoret

Del artikel:
Af Troels Mørk

Læs ni råd til dig, der skal arbejde hjemmefra. Rådene sikrer dig et godt udgangspunkt for den kommende tid, uanset om du arbejder helt alene eller har selskab af dine børn.

Læs vores råd, så du kommer godt igennem den kommende tid.

Indret en arbejdsstation

Hvis du kan skabe en arbejdsplads i hjemmet, så gør det. Find et specifikt sted, hvor du kan indrette dig med computer og arbejdsredskaber, så du mentalt kan tage på arbejde derhjemme uden at lade arbejdet invadere hele dit hjem. Det kan også gøre det nemmere for dine børn at forstå, hvornår du er på arbejde, og hvornår du har fri og kan interagere sammen med dem.

Skift arbejdsstilling

Som fysioterapeuter siger: Den næste stilling er den bedste stilling. Så husk at skifte arbejdsstilling ofte i løbet af dagen. De fleste af os vil skulle arbejde uden hæve-sænkebord, kontorstole og lignende

Hold pauser

Husk at holde pauser og holde fri. Især, hvis du har børn hjemme, kan det blive nødvendigt at lade arbejdet sprede sig ud over flere af døgnets timer og ugens dage for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Og derfor kan det hurtigt blive en vane lige at kigge mails eller på arbejdsmobilen hele tiden.

Men det er super vigtigt, at du holder fri og sætter et sluttidspunkt for dig selv om aftenen. Husk også at holde din frokostpause hver dag. Det kan være en god idé at gå en tur før og/eller efter arbejdsdagen, så du mentalt kan omstille dig mellem arbejde og frihed.

Skab rutiner

For mange vil det være en god idé at skabe nogle rutiner, hvis det kan lade sig gøre. Tænkt fx tilbage til dengang, du skrev speciale. En god idé kan være at lave en lille logbog over, hvad du laver af arbejdsopgaver hver dag. Så kan eventuelt slutte den af med en to do liste til i morgen (det kan også hjælpe med at holde dig lidt til ilden, hvis Netflix eller sofaen trækker lidt for meget).

Lav klare aftaler om møder og opgaver

Hjemmearbejde handler meget om tillid. Så det er vigtigt, at du laver nogle klare aftaler med din chef og dine eventuelle medarbejdere. I skal være sikre på, hvornår I kan få fat i hinanden, og hvornår det er mere fleksibelt.

Måske skal I have et fast tidspunkt hver dag, hvor I har Skypemøde og lige kan tjekke ind.

På samme måde er det vigtigt at tale om arbejdsopgaverne. Her vil ledelse og medarbejdere have brug for hinanden til at få overblik over opgaverne.

Når man ikke lige kan gå ind til hinanden, er det endnu vigtigere at forventningsafstemme og overholde aftaler (eller give klar besked, hvis man ikke kan overholde aftaler). Husk også at aftale med din ledelse, hvis du ikke kan holde en 9-17 arbejdsdag, men spreder arbejdsdagen ud over flere timer. Igen er nøgleordet, at det giver tillid og tryghed at være sikker på, hvor man har hinanden.

Persondata

Du skal huske, at du er underlagt de samme regler for persondatabeskyttelse, som hvis du sad på dit kontor. Så du skal arkivere de samme steder, som du plejer. Og du skal passe på ikke at lade computeren stå åben, så din eventuelle familie kan komme forbi og se personfølsomme oplysninger. Pas også på ikke at skrive noter og lade dem ligge fremme. Hvis du er i tvivl om hvad du må, så kontakt din arbejdsplads.

Undgå ensomhed og savn

Måske du kommer til at føle dig ensom eller savne dine kolleger. Så husk at man også sagtens kan mødes online og holde skypemøder med eller uden video.

Sygdom

Hvis du bliver syg (hvad enten det er corona eller andet), så skal du huske at melde dig syg, som du plejer, selvom du er derhjemme. Du skal også aftale med din chef, hvis du vil holde fri eller afspadsere – ganske som du plejer.

Få det bedste ud af situationen

Husk nu: Nyd fleksibiliteten og den mere tid, du har derhjemme på grund af fx den manglende transporttid til arbejde.

Har du også brugt tiden på at overveje, hvad dit næste karrieretræk skal være, eller er du ansat et sted, hvor du er bekymret for fremtiden på grund af corona?

Læs råd og vejledning om dine karriereovervejelser

Kilde på denne historie er konsulent i DM, Cecilie Burkal Cohrt.

Kontakt DM

Vi kan naturligvis ikke holde fysiske samtaler for tiden, men vi sidder klar ved telefonen og mailen til at hjælpe dig.

Læs om corona og betydningen for dit arbedsliv

Vi har samlet svarene på alle de spørgsmål, vi modtager om corona. 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje