Ferie og fridage

Del artikel:

Som lønmodtager har du ret til at holde fem ugers ferie om året, men du har ikke nødvendigvis ret til ferie med løn. Din ret til løn under ferie eller betalt ferie afhænger af dit ansættelsesforhold.

Du optjener ferie i perioden 1. september–31. august. Dette kaldes ferieåret. Den ferie, du optjener i ferieåret, kan afvikles i ferieafholdelsesåret, der starter samtidig med ferieåret 1. september, men løber helt indtil 31. december i det følgende år.

Hvis du som lønmodtager holder ferie med løn, og altså ikke ferie fra et feriekort, så får du også et ferietillæg, som er et tillæg til din løn. For statsansatte er det 1,5 procent af lønnen, mens det for ansatte i regioner og kommuner er 1,95 procent. For privatansatte er tillægget som udgangspunkt en procent af din årsløn, med mindre andet er forhandlet enten i overenskomst eller når man er ansat på en individuel kontrakt. Ferietillægget skal udbetales senest samtidig med, at du går på ferie og bliver ofte udbetalt to gange om året, med lønnen for maj og for august.

På borger.dk kan du beregne, hvor mange feriepenge du har optjent, hvis du har ferie med løn

Ny ferielov

1. september 2020 trådte den ny ferielov i kraft.  

Privatansat

Kontakt DM

Er du i tvivl om regler og rettigheder for din ferie, kan du altid kontakte DM.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje