Spring menu over

Når du søger job som leder

DM

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Når du søger lederjob med personaleansvar skal du være opmærksom på de større krav der stilles og den mere omfattende rekrutteringsproces

Fokuser på resultater

Det er altid godt at kunne fortælle, hvilke resultater man har opnået, og hvilke man gerne vil opnå, når man skal søge et job. Det gælder i endnu højere grad, når man søger et lederjob.

Hvis du ikke formelt har været ansat som leder før, kan du trække på dine erfaringer inden for eksempelvis frivilligt arbejde, faglig ledelse, projektledelse osv., når du skal fortælle om, hvilke resultater du tidligere har skabt.

Det er også vigtigt, at du kan sætte ord på, hvordan du vil skabe resultater i den stilling, du søger. Sørg for at give et bud på, hvad din tilgang til ledelse er, hvorfor du gerne vil være leder, og hvordan du kan bidrage til at opnå de ønskede resultater.

Læs mere om vores karriererådgivning til ledere

Afkod stillingen

I den forbindelse er det også en god ide at undersøge grundigt, hvilken afdeling det er, du søger ind i. Passer din ledelsesstil og dine mål til virksomhedens mål? Hvilke personlige og faglige kompetencer har medarbejderne der? Og hvilke rammer er der for, at du kan lykkes godt med opgaven?

Måske kender du ikke virksomhedens mål på forhånd, så sørg for at sætte dig godt ind i dem gennem din research. Læs fx deres strategipapirer, årsrapporter eller forhør dig hos dit netværk.

Nærlæs også jobopslaget. De efterspørger leder – men hvilken slags? Er det en, der fagligt stærk? Administrativt stærk? En strategisk tænkende?

Eller er det en, der skal være god til det personlige lederskab?

Det kan sagtens være lidt af det hele, men det er vigtigt at være klar over, hvordan dine kompetencer matcher behovet.

Forbered dig på test

Det er almindeligt, når man skal ansættes som leder, at man skal igennem en eller flere test. Ofte vil der både være en personlighedstest og færdighedstest. Måske bliver du bedt om at løse en case.

Indstil dig derfor også mentalt på, at du måske skal igennem sådan en, når du søger et lederjob.

Når du tager selve testen, så prøv at svare oprigtigt. Dels fordi der ofte er en algoritme indbygget i testene, der kan spore, hvis du ikke er helt oprigtig. Dels fordi du nødigt ville ende i en situation, hvor du har fået jobbet på forkerte præmisser og skal forsøge at være en ledertype, du reelt ikke er.

Spørg ind til organisation

Når du kommer til jobsamtale, så er det en god ide at forsøge at få et blik for, hvilken organisation du eventuelt bliver en del af. Du skal kunne navigere i de rum og rammer, som organisationen har, og du skulle gerne kunne stå på mål for virksomhedens mål.

Spørg gerne åbent ind til det under jobsamtalen, og spørg også ind til, hvad det er for et hold, du eventuelt ville komme til at lede. Er der fx en høj personaleomsætning, eller skal der arbejdes med det faglige niveau? På den måde bliver du under jobsamtalen klar over, om det er et sted, du kan se dig selv.

Læs mere om jobsamtalen


Kilde: Karsten Lodahl Madsen, konsulent i DM

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje