Sådan bliver du leder

DM - karriererådgivning

© Lasse Martinussen

Del artikel:

Du har lederambitioner men er i tvivl om, hvordan du lander dit første lederjob. Sådan kommer du i gang.

Find ud af, hvorfor du vil være leder

Din første opgave som kommende leder at finde ud af, hvorfor du gerne vil være leder.

Vil du gerne udvikle kvaliteten af kulturtilbuddene i den kommune, hvor du arbejder? Vil du gerne sikre bedre kvalitet i udsatte borgeres kontakt med myndighederne? Eller noget helt tredje?

Et lederjob vil ofte betyde et farvel til den faglige fordybelse eller i hvert fald en ændret rolle som sparringspartner på faglige spørgsmål. Og nye relationer til ledere og kolleger.

Bliv afklaret fx ved at 

Leder inden for din branche

Sådan er det at være leder inden for dit område.

Opbyg dine lederkompetencer

Undersøg hvad der skal til for at blive leder. Med erfaring i bagagen bliver det lettere at overbevise et ansættelsesudvalg.

Der er mange forskellige måder, du kan få den erfaring på.

Du kan fx:

  • Byd ind på nye opgaver som projektleder, tovholder eller koordinator. Dermed får du erfaring med at omsætte strategi til implementering
  • Tag ansvar ved at blive tillidsrepræsentant. Så får du erfaring i at være i dialog med både medarbejdere og ledelse, ligesom du får erfaring i at håndtere konflikter, hvor medarbejdere og ledelse er uenige
  • Få erfaring ved at lede studenter og / eller fagspecialister i forbindelse med et projekt

Over halvdelen af dem, der får deres første lederjob, får det i den organisation, de allerede arbejder i. Hvis du arbejder i en stor virksomhed eller organisation, hvor du kan øjne en mulighed for at avancere, så sørg for at få så meget ansvar som muligt og samtidig vise, at du kan skabe resultater.

Dermed ikke sagt, at du altid skal gå rundt og være en reklamesøjle for dig selv, men du må være parat til at pakke lidt af din ydmyghed væk og i stedet gøre dem omkring dig opmærksom på, hvad du kan og gerne vil ift ledelse.

Brug dit netværk

Det er en god ide at bruge dit netværk. Du kan sjældent bruge det til direkte at få et job. Men det er godt til fx at få viden om bestemte brancher, og hvilke kompetencer du bør have fokus på at udvikle, hvis du går efter et lederjob i en bestemt virksomhed.

Skab derfor et stærkt netværk. Internt i organisationen, hvis det kan lade sig gøre. Ellers uden for organisationen. Det kan fx være et af DM’s mange netværk.

Mange har også glæde af at trække på den personlige erfaring, som en leder kan dele ud af i et fortroligt rum. Find en mentor – enten gennem DM’s mentorprogram eller i dit netværk.

Mentorprogram for ledere

Bliv en del af DM's mentor og menteeprogram for ledere og personer med lederambitioner. 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje