Drømmer om at blive leder, eller er du bare nysgerrig på rollen? Læs om fordele og ulemper ved at være leder.
Fordele
Når ledere bliver spurgt, hvad de ser som de største fordele ved deres job, så er der især to ting, de nævner.
Det ene er muligheden for at inspirere og udvikle andre. Som leder bliver du en sparringspartner for dine medarbejdere, og du er med til at styrke og forme deres faglighed.
Det andet er den indflydelse, der følger med lederjobbet. Du får i højere grad mulighed for at skabe forandringer og resultater, og du får ejerskab over opgaveløsningen samt bedre muligheder for at realisere dine idéer.
Færre ledere nævner løn og status som en motivation, selvom det typisk også er fordele, der følger med lederjobbet.
Kilde: Ballisager
Ulemper
På den anden side er der også nogle ulemper forbundet med det at være leder.
For det første må du gøre op med sig selv, om du kan acceptere en anden balance mellem fritid og arbejdstid. Ledere arbejder i gennemsnit 44,5 timer om ugen, har en rundspørge fra DM tidligere vist.
Dog følger der ofte også en øget fleksibilitet med i forhold til at planlægge sin arbejdstid som leder.
En anden ulempe, som du bør overveje, er, at man ikke altid kan træffe beslutninger, som alle er enige i og tilfredse med.
Som leder skal du løse svære dilemmaer, og du må af og til træffe beslutninger, uden at det er på et fuldt oplyst grundlag. Du skal med andre ord kunne klare at møde modstand og at leve med de fejl, som uundgåeligt vil opstå.
Læs mere om arbejdsmiljøet som leder
Både og
Hvis du bliver leder, får du en ny rolle både fagligt og socialt. Det vil være meget individuelt, om du ser det som en ulempe eller en fordel.
Fagligt må du indstille dig på at slippe specialistrollen. I stedet får du snarere en rolle som sparringspartner for specialisterne. Hvis du har været vant til at have en dyb faglighed inden for dit felt, kan det være en svær overgang. Der vil ikke være plads til at fagnørde på samme måde.
Socialt skal du også indstille sig på, at du i højere grad bliver en del af lederfællesskabet og i mindre grad en del af medarbejderfællesskabet.
Du skal selvfølgelig ikke distancere dig fuldstændig fra medarbejderfællesskabet, men du er nødt til at overveje din position på en anden måde, og du skal også tænke over at være en god rollemodel over for medarbejderne i faglige såvel som sociale situationer, ligesom du bliver set på som repræsentant for den forandring, du sætter i gang.
Kilde: Karrierekonsulent i DM, Karsten Lodahl Madsen
DM's ledertilbud
Læs mere om mentorordninger, ledernetværk og målrettede webinarer til ledere.