Dansk Magisterforening

Sådan spotter du en psykopat: Hold øje med racister, powerhobbies og røvhulsadfærd i det hele taget

Povl Gad er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og arbejder som embedsmand i staten. © Foto: Rasmus Kongsgaard

Debat Povl Heiberg Gad
Del artikel:

Povl Gad er flere gange i sit arbejdsliv stødt på psykopater og kommer her med nogle råd til, hvordan du identificerer en psykopat og samtidig kommer helskindet ud af mødet.

Af alle de farer, der lurer på arbejdsmarkedet, er psykopaten måske den alvorligste.

Heldigvis er psykopater ikke noget, man støder på hver anden dag. Forskningen peger på, at de udgør et par procent af befolkningen, dog med en klar overrepræsentation af mænd og ikke mindst i ledende stillinger. Men når man er uheldig at møde dem, kan det have alvorlige konsekvenser. For de har en særlig evne til at forpeste andres liv eller ligefrem gøre dig syg.

Jeg skal med det samme deklarere, at jeg hverken er psykolog eller psykiater, så dette er ikke en klinisk faglig artikel. Den bygger udelukkende på mine egne erfaringer med fænomenet, som jeg er stødt på en håndfuld gange med varierende omkostninger for mit eget mentale helbred og arbejdsliv.

I bund og grund er psykopater sølle stakler, der burde påkalde sig vores medlidenhed. Men da de uden skrupler eller anger er i stand til at lægge et spor af ødelagte menneskeskæbner bag sig, skal denne klumme ikke handle om at hjælpe dem. Her skal det handle om at hjælpe dig, der kan være så uheldig at komme i kløerne på dem. 

Er der en psykopat til stede?

Psykopati er en kompleks personlighedsforstyrrelse, og der er derfor heller ingen entydig måde at identificere en psykopat på. Det mest gennemgående træk hos de psykopater, jeg har mødt på min vej, er dog manglen på empati.

Empati eller medfølelse er en fundamental egenskab hos mennesker, og den er afgørende for vores evne til naturligt at agere etisk, opføre os ordentligt, være god mod andre og dermed være en behagelig kollega, medarbejder eller chef.

Jeg har oplevet psykopater mobbe og chikanere, nedbryde underordnede, underminere overordnedes autoritet, lyve uden at blinke og i den eksotiske ende: udgive sig for at være mig

Psykopater mangler grundlæggende denne egenskab, men på overfladen og i almindelige sammenhænge kan de ofte godt kan udvise, hvad der ligner empatisk adfærd. Ofte vil den uempatiske adfærd dog lure lige under overfladen, så læg mærke til alt, der kan kaldes røvhulsadfærd.

Jeg har oplevet psykopater mobbe og chikanere, systematisk nedbryde underordnede, underminere overordnedes autoritet, groft manipulere, lyve uden at blinke, prøve at stjæle kunder fra nære samarbejdspartnere, skide på kontrakter, umiddelbart efter de er skrevet under. Og i den eksotiske ende: udgive sig for at være mig.

Jeg har også oplevet en psykopat optage store lån og forsvinde udenlands og efterlade sig kone, børn og gæld. 

Alt sammen uden den fjerneste antydning af skyldfølelse, selverkendelse eller fortrydelse. Psykopater ejer simpelthen ikke interessen for, om deres handlinger skader eller sårer andre. De interesserer sig kun for, hvad der gavner dem selv.

Min ven psykopaten

Men det kan som sagt være svært at opdage. Den første psykopat, jeg mødte på arbejdsmarkedet, tog det mig mere end et år at identificere.

Faktisk var vi blevet venner. Det var først, da jeg lidt efter lidt oplevede andre sider af ham, at det gik op for mig, at der var et eller andet galt. Helt galt.

Spot en psykopat

Ud over mangel på empati er her nogle af de træk, jeg har spottet hos de psykopater, jeg er stødt på:

 • Selvoptagethed – narcissisme er et klassisk træk hos psykopater. Læg mærke til, hvis folk har mere end almindeligt travlt med sig selv og hvor dygtige, de er.
 • Forfængelighed – optagethed af eget udseende. Kigger meget på sit eget billede under onlinemøderne.
 • Intelligens – psykopater har ofte meget høj IQ.
 • Ambition – drivkraften til at gå efter magtpositioner og personlig vinding. 20 procent af alle direktører skulle angiveligt have psykopatiske træk.
 • Hvide løgne – hvis du fanger personen i at fortælle de historier, der er belejlige, fremfor dem, der er sande.
 • Regelbøjning – hvis personen ofte udfordrer regler og aftaler, når de er ubelejlige. Eller snyder i spil.
 • Følelseskulde – hvis personen er ligeglad med andres smerte eller ubehag. Enten konkret eller abstrakt. Hold øje med krænkende adfærd, racister, kvindehadere, dyreplagere og andet i den boldgade.
 • Polariserer – Skaber alliancer, og overfor dem; fjendebilleder. Konkurrenterne, ledelsen, regeringen, kunderne.
 • Powerhobbies – Triatlon, store biler, dyre samlinger.
 • CV-manipulation – en virkelig god grund til, at I, der rekrutterer, laver grundige check af kandidater, inden I ansætter dem.

Bemærk, at alle de ovenstående træk forekommer hos i øvrigt helt almindelige mennesker. Intet af det er derfor beviser på psykopati, men det kan være indikationer.

Som mange andre psykopater var han højt begavet, og havde tillært sig en acceptabel social adfærd. Ja åbenbart ligefrem, hvordan man bliver venner med folk som mig selv. Og jeg faldt i med begge ben.

Utro i Afrika og gaffel i benet

Mistanken startede en aften i byen, hvor han berettede om, hvordan han havde været sin kone utro uden kondom på en rejse til Afrika. Og for at købe sig tid til at foretage en HIV-test, da han kom hjem, havde han påført sig selv et kødsår i låret med en gaffel for at kunne bilde konen ind, at han var blevet bidt af en gal hund og ventede på en rabiestest.

En ting var, at han havde udtænkt og iværksat dette vanvittige bluffnummer. Noget andet var, at han med stor begejstring underholdt en gruppe af os med sin historie, som han tilsyneladende tænkte, ville få os til at synes endnu bedre om ham.

Et gran af empati havde nok stoppet ham i denne vildfarelse.

Den seneste psykopat, jeg stødte på, nåede at forlade arbejdspladsen, inden det gik op for mig, at det var det, han var

Herfra voksede min mistanke, og jeg opdagede, hvordan han havde gjort livet surt for de af vores kollegaer, han ikke havde vurderet værdifulde nok til at gøre til sine venner.

Dem havde han i stedet chikaneret til sygemeldingens rand. For at gøre en lang historie kort lykkedes det os at få smidt ham ud af virksomheden, men ikke før han havde ødelagt rigtig meget på vejen ud.

Efterlod arbejdsplads i ruiner

De andre psykopater, jeg er stødt på, har jeg heller ikke været hurtig til at spotte. På overfladen kan psykopater nemlig være enormt sympatiske. Skarpe, dygtige, sjove, endda hjælpsomme og følsomme.

Den seneste psykopat, jeg stødte på, nåede at forlade arbejdspladsen, inden det gik op for mig, at det var det, han var. Også han havde formået at få mig vundet over på sin side med venlige ord, billig smiger og mekanisk sympatiskhed. Igen faldt jeg i med begge ben. Heldigvis var der her en ledelse, der tog affære.

Hvis du har en mistanke om, at du arbejder sammen med en psykopat, kan du derfor med fordel lægge mærke til, hvordan personen agerer, når der sker noget uventet

Efterfølgende gik det op for mig, hvordan han havde efterladt dele af arbejdspladsen i ruiner.

Og efter samtaler med forskellige kollegaer lykkedes det mig at samle puslespilsbrikker nok til at danne et billede af en manipulerende, krænkende, giftig personlighed, der vendte kollegaer mod hinanden og gjorde sit til at ødelægge arbejdspladsen og adskillige kollegaers psykiske helbred.

Så stærk er psykopatens magt.

Når det uventede sker

Psykopater er som sagt gode til at tillære sig acceptabel adfærd i en række situationer, men når der sker noget uventet, vil de være på bar bund, da de mangler empatien til at afgøre, hvordan man opfører sig.

Hvis du har en mistanke om, at du arbejder sammen med en psykopat, kan du derfor med fordel lægge mærke til, hvordan personen agerer, når der sker noget uventet.

Sig op. Meld dig syg. Gå under jorden. Uanset hvad du gør, se at komme væk fra psykopaten, og det hurtigst muligt

Jeg oplevede for eksempel en psykopat stå og tale med en kollegas partner til en fredagsbar. Sidstnævnte stod og fortalte om noget, der betød meget for ham.

Pludselig ringede psykopatens telefon, og hvor et normalt menneske enten havde ladet den ringe eller i det mindste undskyldt sig for at tage den, stak denne psykopat bare sin øl i den andens hånd, vendte ham ryggen og tog telefonen. Midt i en følsom sætning.

Forklaringen er let. Hvor psykopaten havde tillært sig at spørge ind til den andens følelser og virke interesseret, havde han aldrig lige lært, hvad man gør, når telefonen ringer midt i vedkommendes svar. Og eftersom han ikke for alvor var interesseret i svaret, kom han til at opføre sig socialt uacceptabelt.

Kæmp eller flygt

At omvende en psykopat er ikke muligt. Psykopati kan ikke behandles eller kureres, og i øvrigt vil en psykopat aldrig selv erkende, hvad vedkommende er. Der er derfor kun to muligheder for at håndtere dem:

 • Kæmp. Råb ledelsen op og gør, hvad du kan, for at få dem til at afskedige vedkommende. Hvis vedkommende selv er ledelsen, kan du overveje at samle medarbejderne i fælles front. Tag fat i din tillidsrepræsentant eller i din fagforening. Først og fremmest: Held og lykke. Du er oppe mod en frygtindgydende modstander. I konflikter er psykopater formidable fjender, da de er fuldstændig ligeglade med hvem, de træder på. Også dig.

Derfor er din bedste mulighed sandsynligvis:

 • Flygt. Find noget andet at lave. Lad være med at vente på, at du finder det. Sig op. Meld dig syg. Gå under jorden. Uanset hvad du gør, se at komme væk fra psykopaten, og det hurtigst muligt. Også her kan din fagforening måske være til gavn.

Desværre ender mange i stedet i et af de andre to automatiske traumerespons:

 • Frys. En manglende evne til at gøre noget som helst, og passiv venten på at psykopaten ødelægger dit liv. Er du endt her, er du ikke alene.
 • Kryb. En impuls til at behage krænkeren for ikke selv at blive hans offer. Heller ikke dette er en ensom position. Psykopater elsker at omgive sig med rygklappere og spytslikkere.

De to sidste er åbenlyst kortsigtede strategier. Men de er ikke usædvanlige, så der er ingen grund til at skamme sig. Skulle du være endt her, så prøv hurtigst muligt at nå frem til mulighed nummer 2). Hvis du har dit helbred kært.

På denne måde vil de fleste psykopater heldigvis afsløre sig selv over tid. Men på det tidspunkt kan de allerede have nået at gøre meget skade. Så hvordan lever du med psykopater, når du langt om længe har opdaget, hvad de er?

Svaret er, at det gør du for Guds skyld ikke!

For selvom psykopaten forhåbentlig ikke er i gang med at smadre dit liv lige for tiden, kan du være rimeligt sikker på, at han er ved at gøre det for nogle andre. Og at turen kommer til dig på et tidspunkt. Og medmindre du selv er psykopat, kan du ikke leve med, at det sker.

Mit bedste råd er derfor: Flygt! Se boksen ovenfor for andre strategier.

Held og lykke med at opdage og håndtere psykopaterne på din vej.

}