Dansk Magisterforening

Camilla Gregersen stopper som forperson for DM ved årets udgang

”Som I måske ved, arbejder DM lige nu med arbejdsmiljøet, og jeg er sikker på, at vi nok skal få løst de forskellige udfordringer, så alle kan trives igen," skriver Camilla Gregersen på LinkedIn. © Foto: Hans Søndergård

Del artikel:

Først tog Camilla Gregersen orlov. Så kom det frem, at hun havde været omdrejningspunkt for dårligt arbejdsmiljø i sekretariatet. Nu melder hun, at hun ikke genopstiller som forperson.

For lidt over en uge siden tog Camilla Gregersen selvbetalt orlov fra sit hverv som forperson for DM. Det skete for at give ro til arbejdet med det dårlige arbejdsmiljø, som har præget dele af DM's sekretariat i en længere periode.

Nu har hun skrevet på det sociale medie LinkedIn, at hun ikke vil stille op til valget som forperson for DM, der løber af stablen til efteråret, hvor også DM's hovedbestyrelse er på valg for perioden 2025-2027.

”Jeg har valgt ikke at genopstille som forperson i DM, når vi har valg til efteråret. Jeg har stået i spidsen for DM i næsten ni år. Min orlov har dog givet plads til overvejelser om, hvor længe jeg vil blive ved. Jeg vil derfor allerede nu melde, at jeg ikke genopstiller. Vi har valg til efteråret, og jeg synes, at tiden er kommet til at gøre plads til en ny forperson,” skriver hun på LinkedIn.

Tiden er kommet til at gøre plads til en ny forperson

Camilla Gregersen, forperson for DM

”Som I måske ved, arbejder DM lige nu med arbejdsmiljøet, og jeg er sikker på, at vi nok skal få løst de forskellige udfordringer, så alle kan trives igen," skriver Camilla Gregersen, der samtidig noterer, at hun vender retur til arbejdet efter sommer for at afslutte sin periode som forperson, der udløber ved udgangen af året.

Problemer med arbejdsmiljøet

Camilla Gregersens udmelding kommer i kølvandet på en arbejdspladsvurdering, der viser substantielle udfordringer med arbejdsmiljøet i DM's sekretariat.

Arbejdspladsvurderingen førte til, at forpersonen besluttede sig for at tage selvbetalt orlov.

Dagen efter orloven blev meldt ud, kom det frem, at problemerne med arbejdsmiljøet i høj grad stammer fra Camilla Gregersens ledelse.

”Forpersonen gik uden om kommandovejene og gav ultrakorte deadlines til de ansatte om at løse opgaver,” sagde medarbejdernes arbejdsmiljørepræsentant, Marianne Brynfeldt, til Akademikerbladet.

”Næste dag kunne man så opleve, at det arbejde, man havde lavet, allerede var forældet, og at forpersonen ønskede sig noget helt andet.”

Camilla Gregersen talte ifølge Marianne Brynfeldt også grimt om medarbejderne:

”Hvis en medarbejder legitimt sagde nej til en opgave, gik hun videre til den næste medarbejder, indtil nogen sagde ja, og talte grimt om dem, som havde afvist at tage den pågældende opgave på sig.”

Nyt valg til efteråret

Problemerne med arbejdsmiljøet er ikke nye.

Allerede for halvandet år siden blev der udarbejdet en arbejdspladsvurdering (APV), der var specifikt møntet på samarbejdet mellem sekretariatet og det politiske lag i fagforeningen.

Der blev efterfølgende udarbejdet et forløb, der havde til hensigt at behandle problemerne. I den forbindelse blev der blandt andet hentet eksterne konsulenter ind, og der blev afholdt workshops og en række møder mellem tillidsvalgte og det politiske lag.

Men på trods af indsatsen blev problemerne ikke løst. 

Fungerende forperson: "Vi tager det alvorligt"

I en mail til Akademikerbladet understreger fungerende forperson for DM, Sune Bach, at det det helt og holdent er Camilla Gregersens eget valg ikke at genopstille som forperson efter sommeren.

Han peger også på, at man ikke er nået langt med arbejdet med arbejdsmiljøproblemerne endnu.

”Tingene er ikke blevet undersøgt endnu, og vi har nedsat en arbejdsgruppe, der først skal til at starte nu," lyder det fra Sune Bach.

Er det som direkte følge af sin adfærd på sekretariatet og hendes bidrag til det dårlige arbejdsmiljø, at Camilla Gregersen ikke genopstiller til valg som forperson?

"Der er nogle udfordringer for en mindre gruppe ansatte, som vi er i gang med at kortlægge i en arbejdsgruppe. Det gør vi, fordi vi tager arbejdsmiljøet alvorligt," skriver Sune Bach i en mail.

"Som Camilla selv peger på i sit opslag på LinkedIn, så slider det at være forperson så længe. At være forperson for en stor og meget synlig politisk organisation i en længere årrække, som Camilla har været, kommer jo med en pris.

Når det er sagt, så tror jeg også, at situationen i organisationen har skubbet beslutningen, og nu tror jeg, at hun tænker, at nok er nok."

Har der været uenighed om, hvordan problemerne med arbejdsmiljøet bedst skulle løses?

"Jeg oplever et stort engagement hos alle, der er involveret i arbejdet. Vi ønsker alle, at arbejdsmiljøet styrkes og trivslen løftes i DM’s sekretariat.

Selvfølgelig kan der være mindre divergerende holdninger, men det overordnede mål om et stærkt arbejdsmiljø i DM’s sekretariat, ligger os alle meget på sinde."

Er det rigtigt, at Camilla Gregersen fortsat regner med at vende tilbage til sekretariatet efter sin orlov? Hvordan vil det påvirke arbejdet med arbejdsmiljøet, når hendes orlov havde til formål at skabe plads og ro?

"Vi har ikke en færdig plan endnu, men alle har en interesse i, at den sidste del valgperioden forløber godt, og at DM i den periode kan trække på Camillas store erfaring og kapacitet."

Er det ikke utrygt for medarbejderne?

"Jeg tror, medarbejderne har brug for, at der kommer ro på og en afklaring, og det arbejder vi på. Det videre forløb bliver selvfølgelig ikke utrygt for medarbejderne," skriver Sune Bach i mailen til Akademikerbladet.

Den nye forperson og hovedbestyrelse er på valg fra den 23. september og til den 7. oktober.

Hverken direktør Lau Tune-Svendsen eller forperson Camilla Gregersen har ønsket at udtale sig til Akademikerbladet. Det samme gælder DM's arbejdsmiljørepræsentant. 

Note: Den oprindelige artikel er mandag d. 24. juni blevet opdateret med skriftlige svar fra fungerende forperson Sune Bach.