Coronavirus: Du kan opfordre ledelsen til at melde klart ud

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

Nu hvor mange af dine kolleger er sendt hjem fra arbejdspladsen, er det vigtigt, at ledelsen træffer klare beslutninger om, hvilke retningslinjer der gælder. Både for de medarbejdere, der er sendt hjem og for dem, der skal blive på arbejdspladsen.

11. marts satte statsministeren nærmest landet i undtagelsestilstand på grund af smittefaren fra coronavirus. Da alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner blev sendt hjem, og de privatansatte blev opfordret til det samme, betyder det, at rigtig mange DM’ere er sendt hjem.

Det betyder også, at rigtig mange af DM’s medlemmer er usikre på, hvordan de skal forholde sig til de situationer, der opstår i kølvandet på hjemmearbejdet, eller hvis de bliver bedt om at afspadsere eller holde ferie. Det mærker vi i DM’s rådgivningsvagt, som får mange henvendelser fra medlemmerne. 

Generelt opfordrer DM til, at situationen håndteres med størst mulig fleksibilitet fra både arbejdsgivers og medarbejders side. Hvis muligt kan du som tillidsrepræsentant indgå lokalaftaler med din ledelse, fx om rådighedsvagter mm. Under alle omstændigheder er det en god idé, at du som tillidsrepræsentant opfordrer dine kollegaer til at registrere deres arbejdstimer, så der er mulighed for at rede eventuelle tråde ud senere.

Mange henvendelser fra medlemmerne handler om:

  • mulighederne for at arbejde hjemme, når man fx har små børn
  • pålæg om ferie og afspadsering
  • fare for at blive smittet og smitte andre ved fysisk tilstedeværelse på arbejdspladsen.

Hjemmearbejde med børn

Mange medarbejdere synes, det er en udfordring, at de skal passe arbejdet hjemmefra, når de samtidig skal passe børn, som er hjemsendt fra deres institutioner.

Som udgangspunkt er man forpligtet til at møde på arbejde, selvom man mangler pasning til sit barn, lige som det i udgangspunktet også er op til medarbejderen at finde alternative pasningsmuligheder.

I den praktiske virkelighed er det imidlertid ikke muligt at arbejde koncentreret og samtidig passe mindre børn. Derfor kan du som tillidsrepræsentant opfordre din ledelse til at udvise fleksibilitet i forhold til tidspunktet for opgaveløsningen, og du kan være med til at skabe lokale løsninger, som tilgodeser både de ansattes og arbejdspladsens behov.

Da hjemmearbejde også handler om tillid, kan du opfordre kollegerne og lederne på din arbejdsplads til at lave klare aftaler, som fx kan handle om, hvornår man kan få fat i hinanden, og hvad man orienterer hinanden om. For nogle kan det være en god ide med et fast skypemøde.

DM ønsker tilkendegivelse fra arbejdsgiverne

DM har presset på overfor de offentlige arbejdsgivere, om at få en prioritering af arbejdsopgaverne.

”Vi ønsker en tilkendegivelse fra arbejdsgiverne om, at de har forståelse for, at det i mange tilfælde ikke er muligt at flytte arbejdsopgaverne hjem i privaten uden at det sænker effektiviteten. Det kan fx skyldes pladsmangel, ingen ordentlig arbejdsplads eller børn, som skal passes”, siger Louise Kanstrup Petersen, forhandlingschef i DM.

”Vi har bedt om en åben tilkendegivelse fra arbejdsgiverne om, at de lokale ledere skal være klar til at prioritere i opgaverne, så den enkelte ansatte ikke alene skal håndtere krydspresset”, siger Louise Kanstrup Petersen.

Læs mere om hjemmearbejde i DM’s Q&A
Læs artiklen 'Sådan skaber du de bedste rammer for hjemmearbejde'

Kan man blive pålagt at afspadsere i det offentlige?

En del medlemmer bekymrer sig også for, om arbejdsgiveren kan pålægge dem at afspadsere i den periode, de skal holde sig hjemme.

Når det handler om afspadsering på statens område, anbefaler Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, ”at arbejdsgiver ikke pålægger medarbejderne at afvikle afspadsering i den periode, de er sendt hjem med løn. Hvis arbejdsgiver alligevel vurderer, at der er særligt tungtvejende hensyn, som taler for afspadsering, skal det varsles efter reglerne for ansættelsesforholdet”.

”Denne tolkning af reglerne er vi helt enige i. Udgangspunktet er, at man står til rådighed for arbejdsgiveren og derfor får fuld løn og ikke afspadserer. Derfor har vi også bedt Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om at konkretisere, hvad der er særligt tungtvejende grunde”, siger Louise Kanstrup Petersen.

Da kommuner og regioner ikke klart har tilkendegivet, hvor de står, har DM valgt at håndtere det på samme måde som på statens område, men har samtidig bedt KL og Danske Regioner om en udmelding i stil med statens, så medarbejderne ved, hvad de skal rette sig efter.

Hvis man som medarbejder ikke har mulighed for at påtage sig arbejde eller stå til rådighed, fordi man er nødt til at passe børn, kan man muligvis blive nødsaget til at indgå aftale med arbejdsgiver om afspadsering eller afholdelse af ferie. Du kan som tillidsrepræsentant anbefale ledelsen og medarbejderne at gå i dialog for at finde den bedste løsning.

I det private afhænger det af, hvilke muligheder arbejdsgiveren under normale omstændigheder har for at pålægge afspadsering. Arbejdsgiver har i vid udstrækning mulighed for at bede medarbejdere om at afspadsere, hvis medarbejderne har en stor afspadseringspukkel stående.

Læs mere om afspadsering i DM's Q&A

Kan offentligt ansatte pålægges at holde ferie?

Statsministeren har meldt ud, at de medarbejdere, som er sendt hjem i foreløbig 14 dage, så vidt muligt skal arbejde hjemmefra. Hvis det ikke er muligt, sendes de hjem med løn.

Offentligt ansatte, der er sendt hjem og ikke arbejder hjemmefra, står fortsat til rådighed for arbejdsgiveren og vil i øvrigt kunne blive pålagt at bistå med varetagelsen af nødvendige samfundsfunktioner.

Vi opfatter statsministerens udtalelse om, at offentligt ansatte sendes hjem med løn, som at man ikke afspadserer eller holder ferie under hjemsendelsen. Til gengæld står man til rådighed for arbejdsgiveren og må forvente at skulle arbejde, når man får udbetalt almindelig løn.

Staten har bekræftet, at det er sådan, det skal fortolkes, og DM har bedt KL og Danske Regioner om en lignende udmelding.

Læs mere om pålæg om at holde ferie DM’s Q&A

Pålæg om ferie i det private

Hvis der opstår en helt usædvanlig og upåregnelig situation, som spredning af corona-virussen må antages at være, kan private arbejdsgivere med grundlag i en saglig begrundelse pålægge medarbejdere at holde ferie. Det kan ske med et varsel på ned til en dag før, ferien skal holdes.

Du kan som tillidsrepræsentant anbefale medarbejdere og arbejdsgivere til at tale sammen og finde ud af, om det i stedet er muligt at omlægge arbejdet, så medarbejderen ikke bliver tvunget til at holde ferie med meget kort varsel.

Læse mere om pålæg om at holde ferie DM’s Q&A

Smittebekymring 

Nogle DM-medlemmer skal blive på arbejdspladsen, og de kan være bekymrede for, om de bliver udsat for smitterisiko på arbejdspladsen.

Arbejdsmiljølovgivningen siger ikke noget specifikt om en situation, hvor en global smitterisiko kan ende med at skabe problemer på danske arbejdspladser.

Men arbejdsmiljøloven slår fast, at:

Det er arbejdsgiverens pligt at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, og at arbejdsgiveren altid skal sørge for at minimere eller begrænse risiko for smitte mellem medarbejdere.

Som tillidsrepræsentant kan du være med til at sikre, at ledelsen træffer beslutninger og laver retningslinjer, så kollegerne har den fornødne information til at undgå at blive smittet og eventuelt smitte andre. Og hvis du er arbejdsmiljørepræsentant, kan du være med til at sikre, at alle på arbejdspladsen følger myndighedernes anbefalinger og instrukser.

Gode råd til tillidsrepræsentanter
Gode råd til arbejdsmiljørepræsentanter
Læs mere om smitterisiko i DM’s Q&A

DM har udarbejdet en Q&A, som indeholder svar på mange af de spørgsmål, dine kolleger er optaget af. Den bliver løbende opdateret, og du kan bruge som inspiration, når du skal tale med ledelsen på din arbejdsplads.

Coronavirus: Spørgsmål og svar

 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}