Rettigheder og beskyttelse

Del artikel:

Få styr på, hvilke rettigheder du har, og om du har en særlig beskyttelse som arbejdsmiljørepræsentant.

Dine rettigheder

Som arbejdsmiljørepræsentant bliver du valgt af kollegerne for en 2-årig periode. Du kan ikke blive afsat i valgperioden eller selv nedlægge dit hverv.

Er du nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant, har du ret og pligt til at gennemføre en obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse senest tre måneder efter, du er blevet valgt. Derudover har du i dit første år som arbejdsmiljørepræsentant ret til to dages supplerende arbejdsmiljøuddannelse. Hvert af de efterfølgende år har du ret til halvanden dags supplerende uddannelse.

Ifølge loven skal din arbejdsgiver sørge for, at du har rimelig tid til rådighed til at varetage dine opgaver med arbejdsmiljøarbejdet. Der er dog ikke retningslinjer for, hvor meget tid der er nødvendigt for at udføre opgaverne.

Din arbejdsgiver skal betale alle udgifter i forbindelse med dit hverv og godtgøre evt. tab af indtægt, rejse- eller kursusgebyr.

Beskyttelse

Som arbejdsmiljørepræsentant kan du være udsat i din stilling, og derfor kan du også i højere grad end dine kolleger være beskyttet mod afskedigelse. Det forudsætter, at du er omfattet af en overenskomst, som indebærer beskyttelse af tillidsvalgte.

Beskyttelse for offentligt ansatte

Som offentligt ansat har du beskyttelse på lige fod med tillidsrepræsentanter. Det betyder, at du som arbejdsmiljørepræsentant skal være den sidste blandt ligemænd, der bliver afskediget inden for dit kvalifikationsområde. Du kan grundlæggende kun opsiges som offentligt ansat arbejdsmiljørepræsentant, hvis der er tvingende årsager.

Beskyttelse for privatansatte

Som privatansat har du kun beskyttelse, hvis du er omfattet af en overenskomst, hvor det er skrevet ind. Hvis du ikke er omfattet af en overenskomst, bør din arbejdsgiver anerkende, at du har beskyttelsen fra en overenskomst på et tilsvarende fagligt område. Det er vigtigt, at du får en skriftlig udgave af aftalen om, hvilken overenskomst, der dækker dig i forhold til beskyttelse, så snart du er blevet valgt. Du bør kontakte DM, hvis du ikke kan nå frem til en aftale med din arbejdsgiver.

Kontakt DM

Hvis du er i tvivl, om du er beskyttet, hvis du er blevet fyret imens du er arbejdsmiljørepræsentant, eller hvis du har andre spørgsmål til dine rettigheder og din beskyttelse, kan du altid kontakte DM.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje