JA og DSL er fusioneret med DM

Fusionen er trådt i kraft 1. januar 2023. Læs mere

Til indhold

DM-formand om nyt DR-program: Videnskab og synsninger må ikke ligestilles

På billedet: DM’s formand Camilla Gregersen, Jakob Brandt, direktør i SMV Danmark og Gertrud Knudsen formand for JA.
På billedet ses DM’s formand Camilla Gregersen, Jakob Brandt, direktør i SMV Danmark og Gertrud Knudsen formand for JA.
DM-formand om nyt DR-program: Videnskab og synsninger må ikke ligestilles
0:00 0:00

Flere DM-medlemmer bliver ført bag lyset af DR i nyt program. Det er uacceptabelt og med til at undergrave vidensformidling, mener DM-formand, der har indgivet en officiel klage til DR.

"Alle skal trygt kunne formidle deres viden til medier og medborgere. Vi går ind for satire og sjov vidensformidling, men det er stærkt ubehageligt at blive narret og løjet overfor. Det er uforståeligt, at en kæmpe mediekoncern som DR ikke mener, at de skal overholde egne etiske regler om samtykke - som også gælder, når det er satire."

Sådan lyder det fra DM’s formand Camilla Gregersen, efter hun i sidste uge blev kontaktet af flere medlemmer, der fortalte om deres oplevelse med at deltage i det nye DR program ’Ellen Imellem’

Flat-earthere dikterer spørgsmål gennem øresnegl

Programmet inviterer forskere og andre faglige eksperter til at deltage i et set-up, som de ikke kender før programmets udgivelse. For mens forskerne tror, de deltager i et interview med en journalist, der stiller nysgerrige spørgsmål, er der i virkeligheden tale om, at der i et helt andet studie sidder kreationister og flat-earthere og dikterer spørgsmål gennem en øresnegl til journalisten. Det har deltagerne ikke sagt ja til at være med til.

”Selvfølgelig skal viden kunne udfordres, det ligger jo i forskningens natur at stille spørgsmål. Men det duer ikke, hvis der uklare eller skjulte præmisser fra journalisten. Det bliver et problem, hvis forskere og eksperter bliver afskrækket fra at udbrede deres viden i samfundet”, siger Camilla Gregersen.

Forskere føler sig misbrugt

Anja C. Andersen, professor på Niels Bohr Instituttet, og Peter C. Kjærgaard, professor og direktør på Statens Naturhistoriske Museum er to af de medlemmer, der har deltaget i programmet og som føler sig ført bag lyset af DR.

”Jeg er målløs over at blive misbrugt i en fake news kampagne fra DR pakket ind som satire. Havde jeg kendt præmissen på forhånd, havde jeg aldrig medvirket”, siger professor i astrofysik, Anja C. Andersen og uddyber her, hvad der er på spil:

”Risikoen ved DR’s nye program er jo, at forskere i fremtiden takker nej til at stille op til interviews, fordi vi frygter, at vores viden bliver misbrugt. Det bliver vi dummere af, og det skal vi som samfund ikke acceptere”, siger Anja C. Andersen, der har sat gang i debatten på sociale medier om forskernes vigtige stemme i samfundsdebatten under hashtagget #videnerfandmeikkeetsynspunkt

Peter C. Kjærgaard, der er professor og direktør på Statens Naturhistorisk Museum, føler, at DR har misbrugt den tillid som han og andre forskere har til mediet:

”Jeg er dybt, dybt rystet over den praksis, hvor DR har misbrugt den tillid, som jeg og andre travle, ansvarlige forskere har til Danmarks største public service institution. Jeg føler mig derfor nødsaget til at advare mine egne medarbejdere og kolleger i forskningsverden om at passe på eller helt afvise at stille op for DR Ung og sikre sig, at der er helt klare linjer, før de stiller op for DR i andre sammenhænge. Det er jeg virkelig ked af”, siger Peter C. Kjærgaard.

DM: Vi skal forsvare forskning

”Det er dybt problematisk, at DR narrer vores medlemmer til at være med i et program, hvor solid videnskab og mærkelige synsninger bliver ligestillet. Forskere og videnspersoner, der stiller velvilligt op i medierne, skal ikke udsættes for, at deres udsagn bliver misbrugt i et program. Vi skal forsvare forskning og ikke legitimere misinformation”, siger Camilla Gregersen, der har indgivet en formel klage til DR.

Vis din støtte til forskere i samfundsdebatten

Solid vidensformidling er det vigtigste værn mod misinformation og ekkokamre.   

Skriv under og støt forskernes vigtige stemme i samfundsdebatten.

Køb T-shirten

Du kan også vise din støtte ved at købe en T-shirt med teksten:

VIDEN ER FANDEME IKKE ET SYNSPUNKT

T-shirts produceres til kostpris uden overskud. Vi giver et økonomisk bidrag til vidensformidling til børn og unge for hver solgt T-shirt.

Køb din T-shirt her
På billedet: DM’s formand Camilla Gregersen, Jakob Brandt, direktør i SMV Danmark og Gertrud Knudsen formand for JA.
På billedet ses DM’s formand Camilla Gregersen, Jakob Brandt, direktør i SMV Danmark og Gertrud Knudsen formand for JA.