Få styr på din restferie

Del artikel:

Hvordan er det nu lige med reglerne for ferie? Kan du fx overføre feriedage eller få ferien udbetalt? Få styr på dine feriespørgsmål med 3 uger tilbage af ferieåret og en lurende OK18-konflikt i horisonten.

Hvis du er så heldig stadig at have ferie tilbage, skal du finde ud af, hvordan den skal afvikles.

Fem feriedage kan overføres til næste ferieår
Du har mulighed for at overføre den femte ferieuge til det nye ferieår. Det kræver, at du laver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver, inden ferieåret udløber 30. april.

Vil din arbejdsgiver ikke indgå en aftale om overførsel af ferien, har du krav på, at din resterende ferie bliver lagt inden ferieårets udløb.

Udbetaling af feriepenge
Har du en lovlig feriehindring som fx barsel eller sygdom, eller ønsker du have den femte ferieuge udbetalt, skal du aftale det med din arbejdsgiver (eller FerieKonto) senest tre år efter, ferieåret udløber. Ellers mister du dine feriepenge.

Efter 30. april har du mulighed for at få udbetalt dine feriepenge, hvis:

• Du har haft en lovlig feriehindring op til ferieårets udløb (fx barsel eller sygdom)
• Du ikke har afviklet den femte ferieuge
• Du har skiftet job i ferieåret og ikke har fået dagpenge eller kontanthjælp undervejs.

Sjette ferieuge, feriefridage og særlige feriedage
Retten til at overføre og få udbetalt den sjette ferieuge kan godt følge andre regler.

I den offentlige sektor vil den sjette ferieuge blive udbetalt automatisk ved ferieårets slutning, hvis du ikke har holdt den, eller du har indgået aftale om overførsel af ferien til næste ferieår.

I mange private virksomheder bortfalder dagene, hvis de ikke er afholdt, hvorfor man skal sørge for at afholde dem inden 30. april. 

På nogle arbejdspladser følger feriefridagene kalenderåret og ikke ferieåret. Du finder typisk mere information om dette i din ansættelseskontrakt eller personalehåndbogen.

Ferie og OK18
Har du påbegyndt din ferie ved en eventuel konfliktstart, må du holde ferie under konflikten. Men du må ikke påbegynde en ferie under konflikten, men har mulighed for at få den overført til næste ferieår.

Husk at få det på skrift

Hvis du laver en aftale med din chef, opfordrer vi til, at du får det på skrift.

"Det kan virke banalt at opfordre til at få aftalerne på skrift. Men vi ser desværre ofte, at medlemmerne glemmer at få aftalen på skrift. Det kan i nogen tilfælde give anledning til tvivl om, hvad der er aftalt. En mail vil anses som en gyldig aftale, så send altid en bekræftelse til din chef, om hvad der er aftalt mundtligt", siger konsulent i DM, Marcel Worm-Marquardtsen.

Er du stadig i tvivl om feriereglerne på din arbejdsplads, kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller DM på 3815 6600 / dm@dm.dk

Læs mere om feriereglerne

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}