Særligt for dig, der er ansat i kommunerne

Del artikel:

Vi har her samlet hovedresultaterne, som gælder for alle DM DSL'ere, der er ansat i kommunerne. Få et overblik over det samlede forlig og se, hvad der gælder særligt for dit område.

DM DSL har den 5 marts 2024 landet en aftale om en ny toårig overenskomst på det kommunale område. Den indeholder bl.a. en økonomisk ramme på 8,8% over to år, forbedrede barselsvilkår, et løft af din grundløn og flere andre gode ting.

Løn - generelt

Vores højest prioriterede krav var løn, og vi er derfor tilfredse med, at der med aftalen er sikret en reallønsfremgang. Med en økonomisk ramme på 8,8% betyder det, at du i løbet af 2024 får en lønstigning på 5,74% (4,00% 1. april og 1,74 fra reguleringsordningen 1. oktober).su

I løbet af 2025 er der afsat 0,77 til generelle lønstigninger, og der er indlagt en særlig ekstraforhandling i september 2025, hvor der tages udgangspunkt i udviklingen på privatområdet. På den måde har vi skabt en ekstra sikring for, at kommunale lønninger følger de private i overenskomstperioden. Det er vigtigt for os, at lønningerne i det offentlige følger med, når lønnen stiger i det private. Kun sådan kan det offentlige arbejdsmarked blive ved med at tiltrække kompetente DM DSL’ere til de grønne opgaver.

En stor en del af den økonomiske ramme udmøntes tidligt i perioden. Det har været vigtigt for os at få en hurtig effekt af den nye overenskomst på grund af den inflation og tab af købekraft, vi nok alle har oplevet.

Løn til DM DSL’ere

I forliget er der afsat 2,0% til organisationsforhandlinger. Derfor er det lykkedes os at skabe nedstående forbedringer oveni kun til DM DSL’ere:

Stilling

Grundløn

Ny grundløn 1. april 2025

Jordbrugsteknologer

27

28

Professionsbachelorer

32 + 300 kr.

33 + 500 kr.

S-ling og U-ling

35 + 2.742 kr.

36 + 3.000 kr.

Jordbrugsteknologer, Pba'er m/ledelse mv.

42

42 + 6.000 kr.

S-ling og U-ling m/ledelse mv.

42 + 2742

42 + 6.000 kr.

Dispositionstillæg - § 17, stk. 1

12.000 kr.

17.000 kr.

Vi har været i stand til at skabe et mærkbart løft over hele linjen og langt større sammenlignelighed. Det gælder både løn i forhold til uddannelsesniveau og ansvarsniveau samt på pensionen.

Pension

Vi har nemlig også fået løftet pensionsprocenten: Professionsbachelorer løftes ekstraordinært og kommer på niveau med skov- og landskabsingeniører og urbane landskabsingeniører pr. 1. april 2025, så den samlet kommer op på 18,17% for hele gruppen.
Jordbrugsteknologer hæves også i pensionsprocent til 17,87%.

Det er godt, at vi i denne ombæring har fået et ekstraordinært løft til to af vores grupper samtidigt med, at alle kunne få 0,17%.

Den del af pensionsbidraget, der overstiger 15,79% kan man som hidtil vælge at få udbetalt som løn - selvom vi selvfølgelig anbefaler, at man sikrer sig ift. pension.

Særlig feriegodtgørelse

Der er aftalt en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse med 0,53% til 1,48% med virkning fra 1. april 2024. Samtidig ophører særskilt udbetaling af St. Bededagstillægget, som udgjorde 0,45%. Her har vi med andre ord vekslet nu-og-her-penge til varige midler – et absolut fordelagtigt bytte.

Opsparing af frihed

Fra 1. april 2025 bliver det muligt at opspare afspadseringstimer af over/merarbejde og særlige feriedage til senere brug. Det muliggør en mere fleksibel anvendelse af dine fri- og feriedage, og du kan opspare frihed op til 15 dage i alt.

Barsel

En del af et moderne arbejdsmarked forudsætter, at vilkår og muligheder er tidssvarende. Derfor er vi gået til forhandlingerne med et krav om at sikre løn i yderligere 3 uger til alle medforældre under den øremærkede barsel, så familier får bedre muligheder for at udnytte den øremærkede barsel.

Den del er vi også kommet igennem med. Fremadrettet vil hele den øremærkede barsel være dækket af løn. Vigtigt, for vi ved at løn spiller en stor rolle for, i hvilket omfang den ene eller anden partner tager barsel. Vi håber derfor, at endnu flere kommer til at bruge hele den øremærkede barselsperiode, når der nu kommer fuld lønret i kommunerne.

I samme ombæring er der også aftalt forbedret lønret for flerlinge- og soloforældre.

Ændringerne træder i kraft for børn født 1. april 2024 eller senere.

Kompetenceudvikling

Den kommunale kompetencefond videreføres, og der tilføres yderligere lidt restmidler fra organisationsforhandlingerne – nemlig yderligere 14.000 kr./år øremærket til DM DSL’ere, så husk endelig at få dem anvendt og dermed udbygget dine kompetencer!

Tillidsrepræsentanter

Som tillidsrepræsentant får man nu ret til at mødes med nyansatte kollegaer i arbejdstiden. Det er vigtigt i forhold til den lokale organisering.

Næste skridt

Resultatet af aftalen skal til afstemning blandt DM DSL’s medlemmer, der er ansat i kommunerne. Forud for afstemningen inviterer DM DSL til et online møde 19. marts, hvor overenskomstresultaterne bliver præsenteret. Vi håber, at mange vil deltage aktivt i afstemningen.

Infomøde om OK24 i kommunerne 19. marts

Vi skyder afstemningen om OK24-resultatet i gang med et infomøde til medlemmer af DM DSL, der er ansat i kommunerne. Lars Delfs Mortensen, forperson for DM DSL,  præsenterer overenskomstresultaterne. Du har her mulighed for at blive klogere på resultatet og drøfte det med dine kolleger inden den endelige afstemning.

Mødet finder sted 19. marts 2024 kl. 16.00-17.00.

Tilmeld dig mødet her

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}