Arbejdsmarkedet for ph.d.er

Del artikel:

Her kan du finde forskellige eksempler på, hvilke roller du kan varetage som ph.d. Læs mere ved at klikke på de specifikke roller.

Når du har forsvaret din ph.d.-afhandling er du kvalificeret til at forske. Traditionelt har en ph.d. betydet, at man søgte mod en karriere i universitetsverdenen. Dette gælder stadig for mange af dem, der modtager en ph.d.-grad. I højere grad end tidligere er der dog gode muligheder for at finde relevant arbejde uden for den akademiske verden med de kompetencer, en ph.d. giver dig.

I DM organiserer vi en stor gruppe af ph.d.er, og vi kan se, at de, efter afhandlingen er forsvaret, bliver ansat i mange forskellige typer af stillinger.

I takt med at antallet af ph.d.er er mere end fordoblet siden 2006, er der kommet flere og flere ph.d.er i omløb på det danske arbejdsmarked. Samtidig har arbejdsmarkedet ændret sig, så investeringerne i forskning og udvikling i det private nu overstiger investeringerne i det offentlige. Ifølge Dansk Forsknings- og Innovationspolitisk Råd investeres der nu cirka dobbelt så meget i forskning og udvikling i private virksomheder, end der gør i den offentlige sektor. Det har betydet, at arbejdsgivere mange forskellige steder på arbejdsmarkedet har fået øjnene op for, hvad ph.d.er faktisk kan.

Som ansat med en ph.d. uden for universitet kan du varetage en bred vifte af forskellige jobs. Det afhænger selvfølgelig af dit felt og din erfaring som forsker, hvilke stillinger du er bedst klædt på til.

Til dig, der søger inspiration til, hvad du skal bruge din ph.d. til, opridser vi her nogle af de forskellige roller, som man kan varetage som ph.d.

Rollerne er baseret på materiale, som DM indsamlede i 2018 igennem 35 interviews med ph.d.er.

Book en karrieresamtale

Ønsker du sparring og inspiration. Som medlem af DM kan du få en karrieresamtale med én af vores konsulenter, som kan give dig input til, hvor din ph.d. kan tage dig hen. Log ind og vælg "ph.d." som tema for din karrieresamtale.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje