OK21: Den endelige udgave af den regionale overenskomst er klar

Del artikel:

Overenskomsten for regionerne er nu underskrevet og udkommet i den endelige udgave. Vi opsummerer, hvad du skal være opmærksom på.

Mange har ventet på de endelige udgaver af de nye overenskomster i det offentlige, og nu er overenskomsten for det regionale område kommet som den sidste i rækken. Vi giver dig overblikket over, hvad du skal være opmærksom på

Generelle lønstigninger

Generelle lønstigninger falder på følgende tidspunkter i overenskomstperioden:

  1. april 2021
  2. oktober 2021
  3. oktober 2022
  4. april 2023
  5. oktober 2023

De generelle lønstigninger følger de stigninger, der er aftalt i overenskomstforliget, men det helt præcise stigninger afhænger af, hvordan reguleringsordningen påvirker stigningerne. Lønningerne opdateres løbende på dm.dk og kan ses her.

Her kan du læse mere om, hvordan reguleringsordningen virker.

Forhøjelse af sluttrin for bachelorer

I den nye overenskomst forhøjes sluttrinnet for bachelorer fra trin 5 til trin 6. Det træder i kraft 1. april 2022. Det betyder, at bachelorer, der pr. 1. april 2022 eller derefter opfylder anciennitetskravet om 1 år på trin 5, rykker fra trin 5 til 6. Dette gælder uanset om ancienniteten er optjent før 1. april 2022.

Højere slutlønninger for special- og chefkonsulenter

Basislønnen for special- og chefkonsulenter forhøjes. Trin 7 og trin 8 på basislønskalaen forhøjes ligeledes.

Trin 7 forhøjes med 909 kroner, trin 8 med 967 kroner, specialkonsulenter med 1.219 kroner og chefkonsulenter med 1.306 kroner (beløbene er i 2018-niveau).

Forhøjelserne er årlige og gælder fra 1. april 2022.

Se de aktuelle lønninger 

Pensionsbidraget forhøjes

Pensionsprocenten løftes for alle på overenskomsten fra 18,46 til 18,58. Forbedringen på pension træder i kraft 1. april 2022.

Denne forhøjelse omfattes af frit valg, så den i stedet kan udbetales som løn.

Introforløb for nyuddannede

Der er i overenskomstens bestemmelser om kompetenceudvikling tilføjet nye særlige forpligtelser overfor nyuddannede akademikere, som handler om introforløb med fokus på overgangen fra studie- til arbejdsliv og introduktion til arbejdspladsen, opgaver og ansvar. Overenskomstparterne vil i periode gennemføre et projekt, der skal bidrage med inspiration til introforløb for nyuddannede.

Retskrav på forlængelse af barsel for ph.d.-studerende

For medarbejdere, der som led i ansættelsen er indskrevet på en ph.d.-uddannelse, er det aftalt, at ansættelsesperioden i forbindelse med barselses- og adoptionsorlov forlænges, svarende til længden af fraværsperioden. Ansættelsesperioden kan højst forlænges med det antal uger, som den ansatte har ret til fravær under barsels- eller adoptionsorlov. Hvis ansættelsesperioden er sat til udløb under barsels- og adoptionsorlov, forlænges ansættelsen i den resterende orlovsperiode. Ansættelsen forlænges endvidere med den tid, som den ansatte har holdt orlov inden ansættelsesperiodens udløb.

Ny aftale om seniorbonus

Der er aftalt en ny ordning, som indfører ret til seniorbonus for seniorer i regionerne. Ordningen træder i kraft 1. januar 2023 og betyder, at:

  • Ansatte fra og med året efter det kalenderår, hvor de fylder 62 år, har ret til en årlig seniorbonus på 0,8 pct. af den sædvanlige årsløn
  • Seniorbonussen efter den ansattes eget valg kan konverteres til 2 seniordage om året eller til en ekstraordinær pensionsindbetaling eller selvvalgte kompetenceudviklingsforløb

Ansatte der ønsker at konvertere seniorbonussen, skal give besked herom senest den 1. oktober året før bonussen ville være kommet til udbetaling. Medarbejdere, der fylder eller er fyldt 62 år i 2022, skal således senest 1. oktober 2022 meddele det, hvis bonussen skal konverteres til andre seniorelementer end udbetalt seniorbonus.

I forbindelse med den årlige medarbejderudviklingssamtale, drøfter lederen og medarbejderen, hvad der skal til, for at den pågældende medarbejder vil fortsætte på arbejdspladsen, herunder hvilken seniorordning, der vil være rigtig for medarbejderen.

Kompetencefond

Parterne blev enige om, at Akademikerne skal træde ind i aftalen om Den Regionale Kompetencefond. Det betyder, at akademikere i regionerne fra 1. april 2022 kan søge midler fra fonden.

Der er yderligere information på vej om rammerne og mulighederne for ansøgninger til fonden.

Læs mere om kompetencefonden for kommuner og regioner

TR’s adgang til lønoplysninger i forbindelse med lønforhandlinger

Der er i aftalen om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg aftalt en præcisering af, at tillidsrepræsentanten i forbindelse med lønforhandlinger, herunder ved ansættelser, skal have mulighed for at få relevante lønoplysninger for de personer, som pågældende repræsenterer. Lønoplysningerne er blandt andet oplysninger om medarbejderens navn, arbejdssted, kontaktoplysninger, stillingsbetegnelse, ansættelsestidspunkt, lønindplacering samt centralt og lokalt aftalte tillæg.

Øvrige vigtige resultater

Udover de nævnte lønforbedringer og andre forbedringer, introforløb for nyuddannede, TR’s adgang til lønoplysninger, ny aftale om seniorbonus, kompetencefonden og ph.d.-studerendes retskrav på forlængelse af barsel, blev parterne enige om andre vigtige forbedringer, fx:

  • Medarbejderindflydelse på den grønne omstilling på regionale arbejdspladser
  • Tillidsvalgte og ledere får uddannelse i psykisk arbejdsmiljø
  • Styrket seniorpolitisk indsats om fastholdelse af seniorer

Vi vender tilbage med særskilt information om disse elementer, når de implementeres i de forskellige generelle aftaler og med oplysninger på dm.dk.

Læs mere

Du kan få mere at vide om de enkelte dele i overenskomsten i artiklen OK21-forliget for regionerne

Se hele overenskomsten

Den endelige udgave af OK21 for regionerne (pdf)
Alle overenskomster og aftaler i regioner og kommuner

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}