Bibliotekerne er milliarder værd for samfundet

© Foto Radek Homola/Unsplash

Del artikel:
Af Sabrine Mønsted

Det kan være svært at sætte tal på, hvad en kulturinstitution som biblioteket er værd for samfundet. Men nu sætter en engelsk undersøgelse et beløb på – 30 milliarder årligt.

Det er en løbende diskussion, også i Danmark, hvad kunst og kultur er ”værd” for et samfund. Som i denne artikel i Perspektiv, 2020: Kulturen har brug for et nyt sprog.

En engelsk undersøgelse har set på, hvad det betyder for samfundet, at bibliotekerne løfter velfærdsopgaver såsom at styrke børns læselyst, hjælpe it-svage, være et sted for ensomme og skabe sociale relationer lokalt.

Undersøgelsen viser, at bundlinjen er på 3,4 milliarder britiske pund årligt, hvilket svarer til cirka 30 milliarder danske kroner. Det vil sige, det langt overstiger det beløb, der bruges på bibliotekerne. I rapporten menes det, at svare til, at en biblioteksfilial er seks gange mere værd end driftsomkostningerne.  

Chefen for Libraries Connected, England, Wales og Nordirlands biblioteksforening, Isobel Hunt, mener, at undersøgelsen bør revolutionere synet på biblioteker, og kalder rapporten en »gamechanger«.

»For første gang har vi en akademisk analyse, der kortlægger bibliotekernes vidtrækkende økonomiske og sociale effekter. (...) Beviserne er utvetydige: Ved at investere i biblioteker får man enormt afkast for lokalsamfundet og den offentlige pengekasse«, siger hun i en pressemeddelelse

Formand for Danmarks Biblioteksforening Paw Østergaard Jensen (A) ser gerne, at det nystiftede Kulturens Analyseinstitut lader sig inspirere og foretager en lignende kortlægning af den værdi, bibliotekerne skaber i Danmark, skriver dagbladet Politiken.

»Hvis det kan dokumenteres, at man sparer penge i for eksempel sundhedssektoren ved at sørge for stærke biblioteker, vil det være nemmere at sikre den nødvendige fremtidige finansiering af bibliotekerne«, mener Paw Østergaard Jensen, der dog samtidig advarer mod, at man udelukkende tænker på biblioteker som en institution, der skal løse en række sociale, administrative og sundhedsmæssige opgaver. Og understreger, at der skal følge penge med, når biblioteket pålægges flere opgaver.

 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}