Amerikansk forlag sagsøger skoledistrikt

Er det forfatningsstridigt, når bøger fjernes fra skolebibliotekernes hylder? Det skal en amerikansk domstol afgøre.

© Arkivfoto Unsplash

Del artikel:
Af Anette Lerche

Som reaktion på en udvikling, hvor udvalgte bøger fjernes fra skolebibliotekerne i USA, har forlaget Penguin Random House, Pen America og flere forfattere og forældre den 16. maj sagsøgt et skoledistrikt i Florida. De mener, at skoledistriktets censur af bøger er forfatningsstridig.

Det store amerikanske forlag Penguin Random House står i spidsen for et søgsmål mod et skoledistrikt i Florida, der har fjernet en række bøger fra et skolebiblioteks hylder. Målet er at få rettens ord for, at det er forfatningsstridigt at fjerne udvalgte bøger, der eksempelvis er skrevet af ikke-hvide forfattere eller forfattere fra LGBTQ+ miljøet.  

I Escambia County startede censuren af bøger med, at bogen The Perks of Being af Wallflower¸ blev fjernet fra bibliotekets hylder. I søgsmålet beskrives, hvordan en enkelt lærer gik fra at kræve én bog til snart 197 bøger fjernet fra hylderne i distriktets skolebiblioteker, hvoraf 59 procent af bøgerne omhandler emner som LGBTQ+ identiteter eller race.  

Nihar Malviya, der er direktør for Penguin Random House udtaler i forbindelse med søgsmålet, at bøger har evnen til at ændre liv til det bedre, og at studerende i særdeleshed fortjener adgang til en bred vifte af perspektiver. 

”Censur af bøger, som det sker i Escambia County, er en direkte trussel mod demokratiet og vores forfatningsmæssige rettigheder. Vi står sammen med forfattere, deres bøger, lærerne, bibliotekarerne og forældrene som kæmper for retten til frit at udtrykke sig,” siger han. 

I Texas er en lignende sag om forbudte bøger blevet afgjort i 2022. Her har retten afsagt en dom, der satte en stopper for, at bøger på det lokale bibliotek blev gjort forbudt. I dommen konkluderes det, at The First Amendment forhindrer fjernelse af bøger fra biblioteker på grund af synspunkter eller diskrimination af indhold.  

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}