Lad dig ikke skræmme - Opgør med tre myter om at blive selvstændig

Del artikel:

Helle Idland, formand for DM's landsklub for selvstændige og freelancere, mener der er mange myter om livet som selvstændig. Her afliver hun tre af dem.

Hvad tænker du, når du hører ordet ’iværksætter’? Er det Løvens Hule, der toner frem for det indre blik? Knald eller fald i det store ’pitch’-projekt, hvor du kasseres, hvis ikke din idé er enestående og potentielt kan generere millioner til dig og dine investorer?

Myte #1

Hvis du er en ’ægte’ iværksætter, skal du arbejde 120 timer om ugen i årevis for at lykkes.

Jeg påstår ikke, at vi som selvstændige ikke knokler for vores penge, for det gør vi. Der er ingen chefer til at lede og fordele arbejdet eller til at fjerne opgaver fra dit skrivebord, hvis presset bliver for højt – når du for eksempel lige fik sagt ja til en ekstra opgave, der kom ind fra højre, selv om kalenderen var fyldt i forvejen. Men langt de fleste akademikere bliver selvstændige for at kunne bestemme selv. For at kunne nyde friheden ved at arbejde, når det passer dem, men også at holde fri. Det er naturligvis en balancekunst, som skal trænes – ligesom meget andet, man skal øve sig på som ny selvstændig. Et enkelt råd i denne sammenhæng: Vær en lige så god, eller bedre, chef for dig selv, end du måske har oplevet som fastansat. Giv dig selv fri – omend det så er en aften, en weekend eller en ferie. 

Myte #2

Det er et kæmpe spring forbundet med stor økonomisk risiko at blive selvstændig.

I banken med forretningsidéen og hatten i hånden, svimlende lån, knald eller fald for privatøkonomien … forestillingerne er mange. Men når vi taler om vidensiværksættere, som langt de fleste højtuddannede er, så er omkostningerne til opstart ofte mere overskuelige. Vi sælger vores viden, pakketeret på forskellig vis – som rådgivning, undervisning, analyser, tekster, rapporter. Men det betyder også, at vi ikke risikerer at ’brænde inde’ med et varelager. Vi skal sjældent indkøbe maskineri eller leje produktionslokaler. De fleste starter med en telefon og en computer – en hjemmeside og måske en kontorplads. Ofte starter vi også op som selvstændige ved siden af et fast job, eller når vi er nyuddannede eller ledige. Vi bygger langsomt en kundekreds op, får de første anbefalinger i hus og får den næste kunde og den næste – uden at måtte ty til floksler om at ’tage springet’. Opleves det nervepirrende? Ja da. Men det behøver ikke at være det rene chancerytteri for hverken dig eller husstandens økonomi.

Myte #3

Du skal have en unik forretningsidé, noget verden aldrig har set før.

Der opfindes selvfølgelig fantastiske ting, som revolutionerer vores hverdag og samfund – og måske er det dig, der står med netop dén idé. Men langt de fleste selvstændige sælger ydelser og services, som hverken er banebrydende eller nyskabende. Du skal selvfølgelig kunne redegøre for, hvordan netop du skiller dig ud – hvorfor de skal vælge dig som leverandør til et kursus eller til rådgivning i deres virksomhed eller organisation. Men mest af alt skal du ’bare’ være dygtig til det du laver – hverken mere eller mindre. Overhold dine aftaler med dine kunder – levér til tiden, gør forarbejdet og arbejdet ordentligt, hold hvad du lover (og lov ikke mere, end hvad der er dækning for i dit produkt og din kalender).

Det betyder også, at du ikke skal være bange for at gå ud i verden og fortælle om din forretningsidé – de færreste har brug for at smutte forbi patentkontoret, før de kan tage de første skridt ud i livet som selvstændig. Ofte bliver dit produkt kun bedre og mere gennemarbejdet af, at du taler med andre om det, både andre selvstændige og alle de potentielle kunder, der venter derude. Og husk, at Rom blev ikke bygget på én dag.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}