Husk at holde din ferie

© Morten Bengtsson

Del artikel:

Med den nye ferielov løber ferieåret fra 1. september til 31. august det følgende år. I den periode optjener du 25 feriedage. De feriedage, du optjener i ferieåret, kan du bruge til at afholde ferie fra 1. september til 31. december året efter, kaldet ferieafholdelsesperioden.

Det første hele ferieår efter den nye ferielov udløber altså med udgangen af august måned, og derfor skal du være opmærksom på, om det eventuelt kan have konsekvenser for dig.


1.– 4. ferieuge – hvis du har holdt mindre end 20 feriedage

Du skal være opmærksom på, at ferie op til 4 uger, der ikke er afholdt i ferieafholdelsesperioden (1. september – 31. december)  ikke kan overføres og derfor mistes, medmindre den manglende afvikling af ferie skyldes feriehindring, fx barsel eller sygemelding.

Så i forbindelse med planlægning af ferie, feriefridage og afspadsering i fx 4. kvartal , bør du være opmærksom på, at du skal afvikle ferie, hvis du i ferieåret (fra september til 30. august) har afviklet mindre end 4 ugers ferie, ellers risikerer du at miste ferien.

Pengene skal din arbejdsgiver i stedet indbetale til feriefonden, men du får ikke mulighed for at bruge pengene.

Ferie ud over 4 uger – hvis du har holdt mere end 20 feriedage

Hvis du holder den 5. ferieuge i ferieafholdelsesperioden – dvs. perioden fra 1. september til 31. december - skal ferien ikke aftales overført eller udbetales.

Hvis du mangler at holde noget af din ferie, så kan du søge om at få ferie ud over 4 uger udbetalt fra udgangen af ferieåret (31. august). Hverken du eller din arbejdsgiver kan ensidigt beslutte at den 5. ferieuge skal udbetales fra den 31. august – det kræver altid en aftale.

Ved ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december skal din arbejdsgiver dog automatisk udbetale ferie ud over 4 uger som du ikke har holdt, og som ikke er aftalt overført.

Hvis du i stedet ønsker at overføre din 5. ferieuge til den følgende ferieafholdelsesperiode, skal det aftales senest ved ferieafholdelsesperiodens udløb 31. december.

En overførsel af ferie skal aftales mellem dig og din arbejdsgiver, og hverken du eller din arbejdsgiver kan ensidigt bestemme, at ferie overføres. Overførsel af ferie skal aftales skriftligt.

Det er særlig vigtigt at være opmærksom på at få lavet en aftale, fordi der med den ny ferielov er kommet reglen om, at arbejdsgiver på eget initiativ skal udbetale den 5. ferieuge, hvis den ikke er afholdt eller der er indgået overførselsaftale ved ferieperiodens udløb den 31. december.


Særlige feriedage/6. ferieuge

Disse dage er ikke reguleret af ferieloven. I kommuner, regioner og stat optjenes de fortsat i kalenderår, og kan afvikles fra 1. maj i det følgende år. Hvis du som privatansat har særlige feriedage/6. ferieuge, beror det på aftales indhold (eller den for området gældende overenskomst), om dagene evt. kan overføres og hvordan/hvornår feriedagene optjenes og afvikles.

Ændring i arbejdstid

Hvis du går op eller ned i tid eller arbejdsomfang, har du ret til løn under ferie i forhold til din situation på optjeningstidspunktet.

Hvis dit timetal er uændret men din løn ændrer sig, hvis du eksempelvis får en lønforhøjelse, mellem din optjening af ferie og din afholdelse af ferie, så er din løn under ferie din løn på ferieafholdelses tidspunktet.

Ferieafholdelsesperioden

I den nye ferielov er der et nyt begreb – ferieafholdelsesperiode – som du skal være opmærksom på..

Den ny ferielov har fortsat begrebet ”ferieår”. Det løber nu fra 1. september til 31. august, og da der er samtidighedsferie, er ferieåret både optjeningsår og afviklingsår.

Men med den nye ferielov har man også introduceret begrebet ”ferieafholdelsesperioden”.

Det løber også fra 1. september, men slutter først den 31. december det efterfølgende år – det vil sige, at der er tale om en 16 måneders periode, der de sidste 4 måneder overlapper med det følgende ferieår.

Stadig i tvivl?

Husk du som medlem altid er velkommen til at kontakte os. Så hjælper vi dig med at få styr på reglerne, og hvad de betyder for din konkrete situation.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}