Feedback-kultur

Del artikel:

Alle former for feedback afhænger af kulturen. Hvad kan man sige, hvordan kan man sige det, og hvordan bliver det modtaget? På nogle arbejdspladser har man en stærk feedbackkultur, mens andre har en forsigtig eller akavet feedbackkultur.

Nogle steder er det kun personer med særlig status, der giver feedback. Det kan være i en meget hierarkisk organisation. Andre steder går feedback på tværs af status, roller og hierarkier. Nogle steder har man tendens til at fokusere meget på fejl, mens andre arbejdspladser har en kultur, hvor man fokuserer mest på det, der fungerer godt og som man er begejstret for. Nogle steder siger man tingene meget direkte – råt for usødet. Andre steder er man mere forsigtig eller indforstået.

Kan du ændre på feedback-kulturen?

Det er svært at lave om på en feedbackkultur helt alene. Du kan imidlertid påvirke kulturen ved at lave dit eget feedback-manifest: hvordan vil du selv bede om feedback, lytte til feedback og give andre feedback? Det kan virke som en inspiration for andre, og du kan være heldig at en kollega eller måske din leder går lidt med. Men at ændre hele kulturen er et langt sejt træk, som kræver at din leder er med på idéen og går forrest.

Som ung DM’er har du den fordel, at de fleste kan se det indlysende i, at man som ny på arbejdsmarkedet har brug for masser af feedback. Det virker ikke så farligt for de erfarne kolleger at give feedback til en, der ikke har så meget erfaring endnu. Tværtimod er der mange der føler, at det er meningsfuldt at give erfaringer videre gennem feedback. Så selvom du måske ikke umiddelbart kan ændre feedbackkulturen på din arbejdsplads, kan du påvirke den med dine egne ønsker om tilbagemeldinger og måden du modtager feedback på.

Du kan også tage initiativ til en fælles samtale om feedback på jeres arbejdsplads. Eventuelt i samarbejde med din tillidsrepræsentant eller din leder.

Hvordan taler vi om feedback og feedback-kultur?

Feedback er et middel til at opnå resultater: større faglighed, bedre samarbejde, mere trivsel osv.
Dette er vigtigt at huske på, når vi taler om feedback. Hvis man taler om feedback uden at tale om hvad det er, man gerne vil opnå med feedback, bliver det let meget teoretisk og svært at få til at virke.

En forholdsvis simpel metode til at komme i gang med en samtale om feedback i en afdeling eller et team er temabaseret feedback. Afprøv metoden på et personale- eller afdelingsmøde og styrk jeres feedback-kultur.

Metoden består af 3 trin som du finder her

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}