1 ud af 10 kommunalt ansatte DM-medlemmer oplever ofte, at de presses på deres faglighed. Ekstern lektor på CBS med ekspertise i embedsmandsroller, Jacob Vase, hjælper dig her med at blive klar over din rolle som kommunalt ansat, så du kan navigere i det faglige pres
Det kan være vanskeligt at betjene det politiske system i en kommune. I staten er der én minister, man retter sit fokus mod. Men i kommunen må du ikke rette din loyalitet mod borgmesteren alene - du skal betjene hele byrådet ens og lige.
Og det er netop i dette krydsfelt, at din faglighed kan komme under pres – noget, som én ud af ti DM-medlemmer ansat i en kommune har oplevet, ifølge en undersøgelse lavet af Epinion for DM i 2023.
“Desværre er alt for få tilstrækkeligt opmærksomme på deres rettigheder og pligter som kommunalt ansatte, og det er ærgerligt, da de kan lette det faglige pres,” siger Jacob Vase, ledelsesrådgiver og ekstern lektor på CBS med fokus på embedsmandsroller og dilemmaer i offentlig ledelse.
Her deler han, hvilke rettigheder og pligter, du som kommunalt ansat har, og hvordan de kan hjælpe dig med at håndtere det pres og de dilemmaer, du kan stå overfor i dit arbejdsliv.
Se dig selv om demokratiets vogter og tjener
Jacob Vase ved godt, at det lyder lidt højtideligt, at man som kommunal medarbejder skal se sig selv som demokratiets vogter og tjener. Men det er faktisk helt overlagt, at han netop har valgt de ord.
“Der ligger en selvstående pointe i, at man som kommunalt ansat rent faktisk godt må være stolt over at være ansat i demokratiets tjeneste,” siger han.
Som demokratiets vogter og tjener er din fineste opgave, at du sørger for, at det, der er politisk, også bliver på den politiske side. Men det er ikke altid lige nemt, og derfor har han nogle pointer, der kan hjælpe dig med at finde ro i din rolle:
Anerkend de demokratiske spilleregler
Alle offentligt ansatte, herunder kommunalt ansatte, skal bidrage til at virkeliggøre den politiske ledelses ønsker – og det er et firkantet system, medgiver Jacob Vase.
Hvis kommunalbestyrelsen træffer en beslutning, du er fagligt uenig i, skal du stadig følge den.
"Særligt for nyuddannede kan det virke ulogisk, men som embedsmand kan du ikke surmule – du skal bidrage aktivt. Det er demokratiets spilleregler," forklarer Vase.
Derfor er det afgørende for kommunale embedsmænd at forstå principper som ligebehandlingsprincippet, som sikrer, at alle behandles ens i systemet.
Hieraerkiet er til for at beskytte dig
Som kommunalt ansat arbejder du i et hierarki, hvor din opgave er at følge de ordrer, der udstikkes fra ledelsen.
Men hierarkiet bliver ofte set som noget negativt, oplever Jacob Vase. Men det kan faktisk hjælpe dig med at lette et fagligt pres, du oplever.
"Hierarkiet er der også for at beskytte medarbejderen," siger han. Det sikrer nemlig, at du ikke bliver holdt ansvarlig for beslutninger, der overstiger dit mandat.
Er du i tvivl om en ordres lovlighed, er det din pligt at bede om den på skrift eller tage bekymringen opad i systemet.
Har du gjort dit, kan du ikke gøre mere
Som fagligt engageret medarbejder kan man føle, at ens faglighed ikke altid tages alvorligt nok.
Men i et demokratisk system - som kommunen - er det en spilleregel, at når du har gjort rede for din faglighed i en sag, og din chef eller en politiker vælger ikke at tage din vurdering med, må du acceptere det.
Han ved godt, at det kan være en svær pille at sluge, men når du anerkender, at det er sådan demokratiet fungerer, kan det faktisk føles befriende.
“Anerkendelsen kan fjerne noget af den faglige dårlige samvittighed, man som kommunalt ansat kan gå rundt med.”
Brug Kodeks 7 aktivt
I en stadig mere politiseret verden er Kodeks 7 et vigtigt værktøj til at skelne mellem det politiske og faglige, forklarer Jacob Vase.
Kodekset indeholder syv centrale pligter for embedsværkets betjening af politikere. Pligterne lyder: lovlighed, sandhed, faglighed, udvikling, ansvar og ledelse, åbenhed om fejl og partipolitisk neutralitet - og du kan læse meget mere om dem her.
De pligter hjælper dig med at navigere i komplekse situationer, hvor grænserne kan være uklare, som ved tvivl om lovfortolkning.
"Kodekset giver ro i maven og noget konkret at arbejde ud fra," forklarer han og har to konkrete råd til, hvordan du kan bruge kodekset, hvis du oplever, at din faglighed kommer under pres:
Ring til en ven
Er du i tvivl om en sag, så drøft det med en kollega. Diskutér hvilke pligter, sagen potentielt kolliderer med. Flere perspektiver gør dig bedre rustet til at håndtere et muligt fagligt pres.
Lav jeres egne cases
Ud over Kodeks 7's egne cases, anbefaler Jacob Vase at gennemgå de fem mest udfordrende sager, som din arbejdsplads har været igennem det seneste år. Snak sagerne igennem med kodekset som guide - er der måske noget, I ville have gjort anderledes?