Store bededag er afskaffet, og dermed skal vi arbejde en dag mere. Men ved du, hvordan og hvor meget, du bliver kompenseret for at arbejde på den tidligere helligdag?
Også i år er der en helligdag mindre i kalenderen. Det betyder, at din arbejdstid er steget - og det skal alle månedslønnede ansatte kompenseres for. Sidste år blev alle offentligt ansatte kompenseret gennem en særskilt udbetaling af et bededagstillæg, der blev fastlagt på 0,45% af den samlede årsløn.
I år ser din kompensation lidt anderledes ud. Ved OK24 blev den store bededagskompensation nemlig lagt over i den særlige feriegodtgørelse. Det betyder at den særskilte udbetaling af bededagstillægget ophører, og i stedet bliver det lagt oveni din feriegodtgørelse.
Her kan du se, hvor meget din feriegodtgørelse er steget:
- Kommunerne: Fra 1,95% til 2,48% med virkning fra 1. maj 2024.
- Regionerne: Fra 1,95% til 2,49% med virkning fra 1. maj 2024.
- Staten: Fra 1,5% til 2,02% med virkning fra 1. april 2024.
Hvordan regnes den særlige feriegodtgørelse ud?
Den særlige feriegodtgørelse – som nu også rummer kompensationen for store bededag - bliver beregnet ud fra den samlede årsløn samt arbejdsmarkedsbidrag og den ansattes egetbidrag til ATP. I kommuner og regioner er den ansattes egetbidrag til pension også med i beregningen.
Offentligt ansatte, der holder orlov efter barselslovens regler uden fuld løn, har ret til samme forhøjede feriegodtgørelse, som hvis de havde været på arbejde
Hvordan og hvornår får jeg kompensationen udbetalt?
Fordi din kompensation rykkes over som en forhøjelse af din særlige feriegodtgørelse, vil du ikke længere få en særskilt udbetaling af et bededagstillæg. I stedet kan du se frem til en højere udbetaling, når din feriegodtgørelse bliver udbetalt den. 31. maj og 31. august.
Skal du arbejde på store bededag i år?
Alle tidligere kompensationer for arbejde på store bededag frafalder, da den ikke længere er en helligdag. Det betyder med andre ord, at du dermed ikke vil få ekstra tillæg for at arbejde denne dag. Hvis du er timelønnet og arbejder på store bededag, får du almindelig løn for timerne. Hvis du tidligere har arbejdet på store bededag og modtaget helligdagstillæg, så bortfalder dette tillæg, da det nu er en almindelig hverdag.
Er du i tvivl om, hvad det betyder for dig?
DM’s rådgivere står klar til at rådgive dig, hvis du har spørgsmål. Det kan fx være, hvis du er deltidsansat og er i tvivl om, hvad det betyder for din kompensation.
Foto: Unsplash