Forfattere til digitale bøger skal have en større del af biblioteksafgiften

Foto Perfecto Capucine/Unsplash
Del artikel:
Af Sabrine Mønsted

Når bibliotekspengene uddeles i april 2024, bliver en større andel fordelt til forfattere til e-bøger og lydbøger.

Danmark indførte i 2018 bibliotekspenge for forfattere af e-bøger og lydbøger og indtil nu har den digitale andel af biblioteksafgiften været fast, men stigende. Den startede på 4 % og var i 2023 på 13,8 % af den samlede bevilling.

Den 16. april 2024 vil biblioteksafgiften for første gang udbetales ud fra en dynamisk fordelingsmodel, hvor størrelsen på den digitale pulje afhænger af forholdet mellem udlånet af fysiske bøger og udlånet af e-bøger og netlydbøger. Dermed vil den digitale andel af bevillingen også blive højere, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Samlet set øges biblioteksafgiften ikke, som på finansloven for 2024 har en bevilling på i alt ca. 214 mio. kr.

”Bibliotekerne er med til at sikre, at alle danskere kan få adgang til bøger, uanset om de vil læse i en fysisk bog eller lytte til dem digitalt. Lydbøger og e-bøger bliver mere populære på bibliotekerne, og biblioteksafgiften skal også understøtte, at forfattere af lydbøger også bliver honoreret ordentligt,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt, der understreger, at biblioteksafgiften er en central indkomstkilde for mange forfattere, og derfor er det vigtigt at få belyst konsekvenserne af, at den digitale biblioteksafgift fremover vil udbetales ud fra en dynamisk model.

Evaluering af ny model

Kulturministeriet vil derfor i samarbejde med Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere evaluere konsekvenserne af den dynamiske fordeling.

Formand for Dansk Forfatterforening Morten Visby er glad for, at forfattere af digitale bøger får del i biblioteksafgiften. Men siger, at ”det er vigtigt for Dansk Forfatterforening at fastholde, at biblioteksafgiften er en kulturstøtteordning baseret på, at bibliotekerne stiller en bred vifte af litteratur til rådighed for brugerne, uanset om brugerne låner bøgerne med hjem eller ej. Med overgangen til den dynamiske fordelingsmodel vil vi være særligt opmærksomme på, at beregningen af den digitale pulje ikke forskubber de gode balancer, der hidtil har været i ordningen. Derfor er vi også glade for at kunne medvirke til evalueringen”.

Fakta om biblioteksafgiftsordningen

Biblioteksafgiftsordning er en kulturstøtteordning til dansk sprog og kultur, der går helt tilbage til 1946.

I 2018 var Danmark det første land i verden til at udbetale bibliotekspenge for netlydbøger. På finansloven for 2024 er der afsat ca. 214 mio. kr. til bibliotekspenge for bøger.

Fra 2024 opgøres størrelsen af den andel af finanslovens bevilling, som øremærkes til e-bøger og netlydbøger, på baggrund af det nyeste tilgængelige data om forholdet mellem antallet af udlån af trykte bøger og fysiske lydbøger og antallet af udlån af e-bøger og netlydbøger.

Kilde: Kulturministeriet

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}