De fem bedste spørgsmål, du skal stille til jobsamtalen

Del artikel:

Til jobsamtalen kan du bruge spørgsmål til at introducere dig selv som deres fremtidige kollega. Bliv stærkere på, hvorfor du skal stille spørgsmål, og hvad du skal spørge om.

Du kender arbejdspladsen indgående fra din research til ansøgningen. Nu har de ringet og vil gerne se dig til samtale.

Din bedste forberedelse til samtalen er at formulere, hvilke spørgsmål du har til dit nye job. De spiller en væsentlig rolle, når du præsenterer dig som kandidat, fortæller Trein Møller, karrierekonsulent i DM.

”Du kan bruge dine spørgsmål som rampe til at gøre samtalen mere ligeværdig og gøre opmærksom på dine kompetencer”, siger hun.

Det er umuligt at planlægge samtalens forløb, og hvornår du vil stille dine spørgsmål, men:

”Forbered dig. Hav et passende antal emner, du vil have afklaret og brug dine spørgsmål til vise, hvem du er og bliv klogere på det job, du skal have. Husk dig selv på, at det er en samtale og en dialog mellem jævnbyrdige.”

Dine spørgsmål er dit arbejdsredskab
Ud over de spørgsmål, du forventer at blive mødt med fra arbejdsgiver, er dine egne spørgsmål dit arbejdsredskab.

Trein Møller giver dig her fem forskellige variationer af spørgsmål, du kan tage udgangspunkt i til din næste samtale:

1) Hvad skal der til, for at jeg lykkes i denne stilling?
Få virksomheden til at blive konkret og bed om mål for stillingen. Det giver dig et bedre overblik over deres forventninger til den kommende kollega.

2) Hvad er de tre vigtigste opgaver i stillingen?
Jobopslaget er en overflod af informationer, men hvad er de vigtigste? Få arbejdsgiver til at sætte ord på. Det giver dig et overblik over, hvad du skal prioritere i stillingen.

3) Hvad er de største udfordringer på arbejdspladsen/afdelingen?
En uddybning af spørgsmålet oven over. Hvordan passer mine vigtigste opgaver ind i de udfordringer, vi står overfor? Her signalerer du, at du allerede er firmaets mand og tænker dine arbejdsopgaver ind i en større organisatorisk og strategisk sammenhæng.

4) Hvordan er afdelingen/teamet sat sammen?
Ved ansættelser tænker arbejdsgiver ofte på de kompetencer, den nye medarbejder skal have og hvilke roller, du er tiltænkt. Spørg uddybende og bliv klogere på, om stillingen er noget for dig.

5) Hvad er jeres største betænkelighed ved at ansætte mig?
Et modigt spørgsmål, hvor du skal have argumenterne klar. Ingen kandidater er perfekte, og de vil med stor sandsynlighed have snakket om, hvor du ikke er den stærkeste kandidat. Tør du stille spørgsmålet, får du mulighed for at adressere deres betænkeligheder. Får du jobbet, ved du, hvor du skal være opmærksom, og måske har du en viden eller nogle erfaringer, som vil være relevante at bringe i spil til samtalen.

Få flere råd til din næste jobsøgning

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje