Læsningens drivkræfter

© Pixabay

Del artikel:

Hvad engagerer børn og unge, når de læser? Hvordan kan man arbejde med forskellige drivkræfter og formål med læsning i praksis? Og hvad er det for drivkræfter, der henholdsvis hæmmer og fremmer læsning?

Læsning har stor betydning for børn og unges dannelse og uddannelse i et moderne demokratisk samfund. Læse- og litteraturforsker Thomas Illum Hansen har i sin nye bog kortlagt de drivkræfter, der kan motivere og engagere og bidrage til at udvikle glæde ved litteratur og læsning, men også med faktorer, der henholdsvis hæmmer og fremmer. For læselyst er ikke bare en volumenknap, man kan skrue op for.

På webinaret introducerer han en model for læsningens drivkræfter – en model for, hvordan vi kan tale om det, der engagerer eller bevæger os, når vi læser.

Vi får dernæst præsenteret en række konkrete forslag til, hvordan man på skoler og biblioteker kan arbejde med flere indgange til læsning og litteratur. Hvordan lærere, vejledere og bibliotekarer med afsæt i et nuanceret sprog om læsningens drivkræfter kan bidrage til, at flere børn og unge bliver del af en stimulerende og skabende læse- og skrivekultur.

På webinaret hører du bl.a. om:

  • Det mangfoldige vidensgrundlag, der ligger til grund for modellen for læsningens drivkræfter
  • Indsigt i aktuelle udfordringer og muligheder, herunder digitaliseringens betydning
  • Hvordan man kan omsætte modellen til praksis i form af tiltag til at fremme læselyst og læsemotivation samt litteraturinteresse og litteraturengagement.
Thomas Illum Hansen

Hvem kan du møde?

Oplægsholder er Thomas Illum Hansen, forskningschef, ph.d. og leder af Center for Anvendt Skoleforskning på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Thomas Illum Hansen er bl.a. forfatter til bøgerne Kunsten at læse (Aarhus Universitetsforlag, 2020) og Læsningens drivkræfter. Mellem læselyst og litteraturinteresse, som er udkommet i maj 2024 på Aarhus Universitetsforlag. Den nye bog "Læsningens drivkræfter" kan købes eller downloades gratis som e-bog her. 

Vært ved webinaret er Niels Bergmann, arrangementskonsulent i DM.

Information om webinar

Webinaret afholdes via det virtuelle møde- og undervisningsværktøj Zoom. Som deltager får du tilsendt et link og et password til webinaret via den mailadresse, du har oplyst til DM. Læs om DM’s brug af Zoom

Afbud

Bliver du forhindret i at deltage, vil vi gerne have dit afbud så hurtigt som muligt, og senest dagen før arrangementet. Dette er af hensyn til planlægning og så en anden kan få glæde af din plads.

Du kan melde afbud på Mit DM

Du kan deltage aktivt i webinaret ved at være med på chatten undervejs. Her kan du skrive kommentarer, spørgsmål og videndele med de andre webinardeltagere. Webinaret bliver ikke optaget


Webinaret er arrangeret af DM i samarbejde med Tænketanken Fremtidens Biblioteker.

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 5. september 2024 09:00 - 10:00
Sted Online
Tilmeldingsfrist 4. september 2024 - kl. 09:00
Medlemspris Gratis
Pris for andre Gratis

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje