Har du en drøm om at skabe strategiske forandringer, handler det også om at kigge indad og gøre dit eget arbejdsliv bæredygtigt - ellers kommer du ingen vegne.
Det bæredygtige arbejdsliv har længe været en varm kartoffel.
Vi har snakket om work-life-balance, firedagesarbejds-uge og delekontorer. Jeg har sågar selv skrevet om, hvordan vi som ledere skal prioritere et trygt arbejdsmiljø for vores medarbejdere.
Alt det er vigtigt, men jeg savner, at vi ledere vender blikket mod os selv. Der er ingen tvivl om, at det er en stor fordel og måske endda et must, at vi formår at drive en bæredygtig forandringsledelse.
Men før man giver sin medpassager en iltmaske på i en nødsituation, skal man som bekendt sikre sin egen først. Sådan er det også med ledelse: Man må begynde ved sit eget arbejdsliv.
For alle kan skabe forandringer. Men gode, strategiske forandringer kræver arbejde.
Når jeg snakker med andre ledere, der gerne vil lykkes med strategiske forandringer, ser jeg to udfordringer.
Den første er, at strategiske forandringer ofte kræver en omlægning af vaner og kultur i arbejdsgange. Det er i sig selv svært nok at hamle op med.
Den anden er at skabe følgeskab blandt dine medarbejdere. Lige meget om dit strategiske mål er at øge fagligheden, omsætningen, antallet af medlemmer eller noget helt fjerde, kræver det følgeskab.
Ingen følgeskab, ingen forandringer.
Og nu tænker du måske – hvorfor har de to ting noget at gøre med hinanden? Det hænger slet ikke sammen med de strategiske mål, du ønsker, for arbejdspladsen.
Men her tager du fejl. Det er altafgørende, at det bæredygtige arbejdsliv også prioriteres inde på lederkontoret.
Når du har et sundt og velafbalanceret arbejdsliv, kan du bedre træffe klare beslutninger, bevare din kreativitet og opretholde en høj motivation.
Samtidigt sætter du et positivt eksempel, som kan gennemsyre hele organisationen. Din ledertrivsel har en afsmittende effekt.
Selv har jeg fundet ud af, at når jeg tager et par dage væk fra kontoret - nogle gange i sommerhus - hvor jeg blot fokuserer på de større strategiske opgaver og samtidig gør noget aktivt for mig selv, bliver jeg bedre til at understøtte gode beslutninger.
Prioriter at finde ud af, hvad der virker for dig. Det kan være en hobby, motion eller sociale begivenheder.
Dit bæredygtige arbejdsliv skaber følgeskab til de strategiske forandringer, du gerne vil skabe. Work what you preach.
Det er også en strategisk forandring, at dit arbejdsliv, kære leder, er bæredygtigt.
Tre råd til at lykkes med strategiske forandringer
Det handler om et godt forarbejde for at skabe det ønskede følgeskab, der fordrer gode strategiske forandringer. Derfor er rådene er opdelt i effekt.
Først, hvordan det gavner dig som leder og dit arbejdsliv, og dernæst, hvordan det gavner din organisation og de strategiske forandringer, du ønsker at skabe.
Du har også krav på frirum
Selvom du som leder har et særligt ansvar for fællesskabet, er det vigtigt at du prioriterer fleksibilitet og ro i dit eget arbejdsliv. Du behøver ikke altid være til rådighed, og det må du gerne være åben omkring.
Din åbenhed om din prioritering af tid er med til at skabe samme kultur i resten af virksomheden. Det virker hult at prædike bæredygtigt arbejdsliv for dine ansatte, hvis du selv arbejder 70 timer om ugen.
Du skal netværke med andre ledere
Det er vigtigt, at du fra tid til anden træder ud af din daglige kontekst. Her er sparring med andre ledere fra andre brancher meget vigtigt. Som leder har man ofte ikke en kollega, man går til for at vende ens oplevelser og udfordringer.
Den gensidige sparring hjælper dig med at blive mere skarp på de strategiske forandringer, du vil skabe. Andre ledere kan gøre dig opmærksom på de blinde vinkler, du ikke selv ser.
Du kan få den sparring ved at deltage i DM Ledernetværk eller online i ledergruppens LinkedIn.
Du skal tjekke ind på værdier og ressourcer løbende
Husk jævnligt at tænke fremad og vurdere, om du kan opfylde opgaven, eller om der er behov for justeringer i din arbejdsgang.
Det samme skal du gøre, når du arbejder med forandringsledelse. Har du et mål om en særlig forandring, skal du tjekke ind på løbende om den opfylder din virksomheds værdier, om det foregår bæredygtigt for dine medarbejdere, og om det kan lykkes med de ressourcer, der er til rådighed.
Blå bog Anne-Mette Wehmüller
Forperson i sektorbestyrelsen DM Leder
Projektleder ved Rådet for Grøn omstilling (indenfor grøn omstilling/transport, (2008 – 2012)
Centerleder ved Miljøpunkt Indre by -Christianshavn (2012 – 2015)
Sekretariatschef ved Dansk Kunstnerråd (2016 – nu)
Anne-Mette Wehmüller har senest ledet det strategiske projekt Kunstnere i Tal, som er en samlet statistik for professionelle kunstneres arbejdsvilkår. Statistikken bygger på data fra knap 28.000 kunstnere indenfor musik, scenekunst, billedkunst, kunsthåndværk, litteratur og film.