Spring menu over

Tillidsvalgtes rolle i forandringsprocessen – en balance mellem en reaktiv og proaktiv tilgang

Del artikel:

I det følgende kan du blive klogere på din rolle som tillidsvalgt og hvilke positioner du kan indtage i forandringsprocessen og hvordan du kan blive en strategisk grøn samarbejdspartner.

Nedenstående figur illustrerer, hvordan den grønne omstilling kan tænkes som en organisationsforandring. Figuren illustrerer dine muligheder i udviklingen og implementering af grønne tiltag i de forskellige faser af forandringen i praksis. Den kan samtidig bruges som et strategisk værktøj med ledelsen i forbindelse med involvering af medarbejdere i de fem stadier af forandringsprocessen.

Der er forskellige måder, hvorpå du kan sikre indflydelse på i forandringsprocessen. Det kan både være gennem uformelle sammenhænge og drøftelser i hverdagen eller gennem mere formelle kanaler og fora fx samarbejdsudvalg. Det kan også være ved nye typer af grønne udvalg og fora, hvor den grønne omstilling er på dagsorden. Hvis du vil have mere viden om forandringsprocesser og hvordan du kan skabe trivsel heri, kan du læse mere her: Skab trivsel i forandringer

Den tillidsvalgte som strategisk grøn samarbejdspartner 

I forbindelse med den grønne omstilling ses det ofte, at man som tillidsvalgt bevæger sig mellem de to ydre positioner mellem at være reaktiv og proaktiv. Det er vigtigt at påpege, at der ikke findes en korrekt eller forkert position at indtage, idet en reaktiv position kan være lige så hensigtsmæssig som en proaktiv position. Det kan også være en fordel at indtage de forskellige roller og positioner på forskellige tidspunkter i forandringsprocessen.   

Det er vigtigt at huske, at ikke alle medarbejdere har samme holdninger til den grønne omstilling, hvilket kan resultere i, at der sommetider kan opstå konflikter. Det er derfor en fordel, hvis du er bevidst om din grønne rolle, da du både skal repræsentere, dem der synes, den grønne omstilling går for langsomt og dem der synes den går for vidt.

I det følgende kan du blive klogere på din rolle som tillidsvalgt og hvilke positioner du kan indtage i forandringsprocessen og hvordan du kan blive en strategisk grøn samarbejdspartner. 

Reaktiv

I nogle situationer kan det være hensigtsmæssigt at hive i bremsen og gøre opmærksom på, at de grønne løsninger kan medføre uhensigtsmæssige konsekvenser for medarbejderne. Det kan fx være beslutninger, som bliver taget for hurtigt uden tilstrækkelig inddragelse af medarbejderne eller hvis det har konsekvenser for arbejdsopgaverne.  

Proaktiv

Den proaktive position beskriver den position, som indtages når man som tillidsvalgt føler sig motiveret til at handle proaktivt ved fx at præge den grønne dagsorden og skubbe på for, at de grønne løsninger bliver sat i værk på en hensigtsmæssigmåde. 

Hvilke positioner kan du som tillidsvalgt indtage?

Ofte vil det være konteksten af de grønne tiltag, som afgør hvilken rolle du kan indtage. Hensigten med de fire identificerede roller er, at de kan hjælpe med at forstå konsekvenserne af at agere reaktivt eller proaktivt og hvordan de påvirker medindflydelse, videndeling og samarbejde med ledelsen. De fire roller kan med fordel bruges til at reflektere over rollerne på et mere strategisk plan og hvordan du kan skabe det bedst mulige udgangspunkt for at præge processen. 

Den tillidsvalgte som vagthund overfor ledelses beslutninger

Nogle gange kan det være nødvendigt som tillidsvalgt at agere som vagthund overfor ledelsen og dermed indtage en reaktiv position.  Formålet kan være at forebygge og at det i nogle situationer kan være gavnligt eller nødvendigt at stoppe op, for at kvalificere beslutningerne, hvis de kan medføre negative konsekvenser for opgaveløsningen og/eller arbejdsmiljøet.

Den tillidsvalgte som forhandler med fokus på ændrede rammer for opgaveløsning 

I nogle situationer kan det være en fordel at tænke indførelsen af grønne tiltag ind i en lokal forhandling og i et aftalegrundlag. Du kan som tillidsvalgt indtage en position som forhandler med fokus på ændrede rammer for opgaveløsning og vilkår som følge af nye grønne løsninger. På den måde vil den grønne omstilling blive en forhandlet planlægningsproces, hvor det centrale er at sikre at alle bliver hørt samt, at man i medarbejdergruppe har drøftet og klargjort sine krav.  

Hvordan kommer arbejdssituation til at se ud efter tiltagene? Hvad er det for ændrede vilkår og rammer, der skal sættes fokus på? Hvilke nye krav skal stilles til ledelsen som konsekvens af organisationsændringer og rammer for opgaveløsning?

Den tillidsvalgte som sparringspartner for ledelsen 

I forbindelse med den grønne omstilling kan du som tillidsvalgt agere som sparringspartner for ledelsen fx ved at bidrage til at grønne forslag bliver taget op, og at der fx bliver sat fokus på den usikkerhed, der sommetider opstår ved spørgsmålet om den grønne omstilling gøres på den ‘rigtige måde’.

Den tillidsvalgte som facilitator af grønne løsninger og gevinster i praksis 

Som tillidsvalgt kan du også indtage rollen som facilitator, hvor du understøtter den grønne forandringsproces om at implementere grønne løsninger på en konstruktiv og inkluderende måde. Det kræver god kommunikation at skabe forståelse for ændringerne og evnen til at håndtere forskellige holdninger og interesser både medarbejdernes behov og organisationens mål.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje