Spring menu over

Sådan engagerer du nyuddannede kolleger

Del artikel:
Af Anna Dalsgaard

Fagforeningen er ikke nødvendigvis det naturlige valg hos nyuddannede. Derfor skal du gøre det relevant og meningsfuldt for dem at være en del af det faglige fællesskab.

Hvis dine nyuddannede kolleger ikke kommer til klubmøderne, behøver det ikke skyldes manglende interesse. Det kan sagtens skyldes, at kendskabet til fagforeningsarbejde generelt ikke er så stort, og så er det svært at engagere sig.

”Mange unge tænker ikke fagforeningen som en naturlig del af arbejdslivet, og ser ikke fagforeningen som et relevant og sjovt sted at engagere sig. Det skal de have hjælp til”, siger Karen Plenge Johansen, udviklingskonsulent i Forhandling og rådgivning i DM.

Du skal kende din egen motivation. Dit eget ’hvorfor er jeg medlem af en fagforening'.
Karen Plenge Johansen, udviklingskonsulent i DM

Derfor mener hun, det er vigtigt at man som tillidsvalgt kan videregive, hvorfor det er vigtigt at have en tillidsrepræsentant og være med i en fagforening.

”Tillidsrepræsentanterne er kulturbærere, og ordet tillid kan associeres med et trygt rum, hvor man får lyst at dele ting, ytre usikkerheder, lægge planer for, hvordan man starter på en ny arbejdsplads, og hvor man kan gå hen, når det knirker osv.”, siger Karen Plenge Johansen.

OK21 har fokus på nyuddannede

I den seneste overenskomst for det offentlige område, har parterne aftalt et særligt fokus på introforløb for nyuddannede, som handler om overgangen fra studie- til arbejdsliv og introduktion til arbejdspladsen, opgaver og ansvar. I regioner og kommuner har man også aftalt at udarbejde inspirationsmateriale til, hvordan man lokalt kan arbejde med fokus på nyuddannede, og vi følger op, når inspirationsmaterialet foreligger.

Hvad er vigtigt for din nyuddannede kollega?

Når du skal engagere nyuddannede kolleger, kan det være en god ide at vise dem, at du interesserer dig for dem som mennesker ved at forsøge at forstå, hvem de er, så du kan skabe en relation til dem.

”Relationer er så vigtige, fordi man ganske enkelt har lyst til at arbejde sammen med og forpligte sig til folk, man har gode relationer til. Det skaber tillid”, siger Karen Plenge Johansen.

”Derfor kan du fx spørge ind til, hvad der fylder hos dem”, siger Karen Plenge Johansen.

Spørg fx:

  • Hvad er vigtigt for dig i forhold til arbejdslivet?
  • Hvad drømmer du om?
  • Hvad har du brug for, for at være glad for dit job og dit arbejdsliv?

”Det kan være med til at kortlægge drivet hos din nye kollega, og når I kender hinanden, bliver det lettere at finde ud af, hvad kollegaen er optaget af, og hvad han eller hun kan have lyst til at bidrage med”, siger Karen Plenge Johansen.

Læs mere om at skabe relationer

Kend din egen motivation og motiver kollegerne

Når du viser, hvad du brænder for, taler du ikke bare til din kollegas hjerne, men også til hjertet, og det er ofte, når noget rører vores hjerte, at vi får lyst til at engagere os.

”Derfor skal du kende din egen motivation. Dit eget ’hvorfor er jeg medlem af en fagforening?’”, siger Karen Plenge Johansen, som foreslår, at du bruger guiden på dm.dk Motiver kollegerne

Du kan fx tænke tilbage på en sag, som fik dig til at handle, og stille dig selv spørgsmålet: Hvilke værdier motiverede mig til at handle, og her kan en række spørgsmål bringe dig på sporet:

  • Hvornår oplevede du første gang, at emnet var vigtigt?
  • Hvornår bekymrede du dig første gang om emnet?
  • Hvornår følte du, at du måtte gøre noget? Hvorfor følte du, at du kunne gøre noget? Hvad var omstændighederne?

Det skal give mening

Det er vigtigt at du kender din egen motivation og kan koble den til fællesskabet, mener Karen Plenge Johansen.

Du skal fortælle de nyuddannede, hvorfor fællesskabet er vigtigt, og hvad de kan bruge det til.
Karen Plenge Johansen, udviklingskonsulent, DM

”For du skal fortælle de nyuddannede, hvorfor fællesskabet er vigtigt, og hvad de kan bruge det til”, siger hun.

Hun mener, at når du kender din egen motivation, kan du skabe en fortælling, som kobler din egen historie med historiefortællingen og dermed bedre brænde igennem hos din nyuddannede kollega.

”Mange nyuddannede får deres første job i det offentlige og bliver ansat på en overenskomst, som giver dem adgang til de gode løn og ansættelsesforhold, uanset om de er medlem af en fagforening eller ej. Derfor kan du fx fortælle, at vi ikke altid har haft 37 timers arbejdsuge, barselsorlov og ret til løn under sygdom”, siger hun. 

Men vi ved også fra DM’s medlemstilfredshedsundersøgelser, at nyuddannede interesserer sig mindre for overenskomster end gennemsnittet af DM’ere og mere for deres arbejdsliv og karriere, så derfor er det endnu vigtigere at fortælle om alt det, vi stadig kan arbejde for i fællesskab.

”Fx et godt og fleksibelt arbejdsmiljø med mindre stress og mindre arbejdspres. Det er også noget, unge lægger vægt på”, siger Karen Plenge Johansen.

Læs også

Hjælp dine nyuddannede kolleger med at falde godt til

Sådan gør de i Glostrup og Faxe

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje