Spring menu over

Vejen til et meningsfuldt arbejdsliv

Teamchef for karriere i DM, Cecilie Cohrt
Del artikel:
Af Laura Skelgaard Paulsen

Mange akademikere ønsker et meningsfyldt arbejde tæt på dem, det handler om, og hvor de kan se de forandringer, de bidrager til.

Alt det kan et kommunalt job tilbyde, forklarer teamchef for karriere i DM, Cecilie Cohrt, der gerne vil gøre op med fordommene om støvede kommuner i og i stedet vise, hvordan det kommunale netop kan være vejen til et meningsfuldt arbejdsliv. 

Mange forbinder stadig kommuner med noget støvet og kedeligt. Men det er faktisk langt fra sandheden, hvis man spørger teamchef i DM, Cecilie Cohrt.

For det er i kommunerne vores hverdag bliver formet. Det er her, der bliver truffet afgørende beslutninger om daginstitutioner, skoler, affaldshåndtering, socialområdet, parker, veje og meget andet - og ikke mindst er det her, hvor beslutningerne bliver ført ud i livet. I det kommunale kan du altså være ude og gøre en forskel og ikke kun tale om den.

“Det kommunale arbejdsmarked er et akademisk slaraffenland, hvor der virkelig er brug for analytiske kompetencer, specialistviden og undersøgelseskompetencer,” fortsætter Cecilie Cohrt.

Brug lokalplaner aktivt i jobsøgning 

Cecilie Cohrt forklarer, at når du skal søge job i det kommunale, skal du gøre som med al anden jobsøgning. Lav god research, og sæt dig ind i, hvilke mål kommunen har på det område, du søger job. 

Men når du søger job i det kommunale, får du en del foræret, fordi der ofte findes opdaterede strategier og planer, der fortæller om visionerne på alle områder - om det er kultur, socialområdet, miljøbevaring eller noget helt fjerde. 

Borgerkontakt skaber meningsfuldt arbejde i kommunerne

Der er stor forskel på at være ansat i en stor eller lille kommune. For eksempel er jobindsatsen i Københavns Kommune i en helt anden skala end den i Esbjerg Kommune.

Derfor er det også svært at skære alle kommuner over én kam, forklarer Cecilie Cohrt. Og det er især nærheden til det politiske niveau, og hvor mange lag der er fra beslutning til implementering, der er forskellen på store og små kommuner. Alligevel er der forhold, som bredt kendetegner det kommunale arbejdsmarked og adskiller det fra andre sektorer.

Det er nemlig langt de færreste kommunale ansatte, der kun sidder bag et skrivebord en hel dag.

En undersøgelse fra DM viser, at 61 procent af DM's medlemmer, der arbejder i kommuner, har direkte kontakt med borgere, mens endnu flere har indirekte kontakt.

“For mange giver det mening at gøre en forskel for andre, og når man har borgerkontakt, er det jo meget tydeligt, hvilken konsekvens dit arbejde har,” siger hun og tilføjer, at man selvfølgelig ikke skal negligere, at den tætte kontakt for nogen også giver udfordringer.

Men grundlæggende set er det for mange meget motiverende, når man fx som beskæftigelseskonsulent, tydeligt kan se effekten af ens arbejde, når man hjælper en person i job.

 

Sådan kommer din faglighed i spil

Her er nogle eksempler på kommunale akademiske stillinger, hvor du ikke blot sidder bag et skrivebord, men i stedet får mulighed for at bevæge dig ud i kommunen, møde borgerne og omsætte din faglighed til konkrete løsninger og tiltag.

  • Som biolog kan du få direkte kontakt med kommunens natur fx ved målinger af vandløb og arbejde og udføre nye miljøprojekter.
  • Som beskæftigelseskonsulent kan du hjælpe borgere direkte i job
  • Som kulturmedarbejder kan du skabe, organisere og udføre nye kulturtilbud, der beriger borgernes hverdag.
  • Som pædagogisk konsulent kan du arbejde tæt samarbejde med kommunens institutioner.
  • Som konsulent på miljøområdet kan du udarbejde bæredygtighedsprojekter, beskytte naturressourcer og fremmer miljøvenlige initiativer i lokalsamfundet.

Du kan komme helt tæt på din faglighed

Kommunale jobs tilbyder ofte mulighed for at komme tæt på sin faglighed og se de konkrete forandringer, man skaber. Og mens mange akademikere søger mod NGO-branchen, fordi de vil gøre en forskel, kan kommunale stillinger være et alternativ, der også giver en følelse af at bidrage.

“I mange NGO’er arbejder man for at påvirke politiske beslutninger, men i en kommune fører man rent faktisk de politiske beslutninger ud i livet,” siger Cecilie Cohrt.

Skal vi have flere parkeringspladser eller bredere cykelstier? Skal vi have en græsplæne til fodbold nede i parken eller en vild blomstereng til bier? Det er alle sammen kommunale beslutninger. 
Fordelen ved kommunale jobs er også de overenskomstdækkede arbejdsvilkår, som giver tryghed i ansættelsen. 

 

Hør fra medlemmerne selv

Fire kommunalt ansatte medlemmer deler her, hvordan deres arbejde konkret skaber værdi for borgerne.

"Mit arbejde gør en forskel for borgerne, da mit arbejde består i at sikre, at vi når vores mål om klimaneutralitet. Derudover understøtter jeg indsatser, der sikrer renere luft, renere vand og mere natur i vores kommune."

"Jeg arbejder med naturgenopretning og håndhævelse af naturbeskyttelsesloven, hvilket medvirker til at bevare den smule natur vi har tilbage i Danmark til gavn for alle de borgere, der sætter pris på naturen."

"Jeg medvirker til at sikre at udsatte unge borgere får den hjælp og støtte de har behov for ved at kvalitetssikre dokumentation af det pædagogiske arbejde med de unge på anbringelsessteder"

"Jeg lærer voksne udlændinge med dårlig boglig baggrund dansk. Danskkundskaber hjælper dem til at finde jobs og forstå det land, de bor i bedre".

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje